„România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României”, o expoziție de văzut în 2025
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-polonia-un-secol-de-istorie-maresalul-jozef-pilsudski-si-familia-regala-a-romaniei-o-expozitie-de-vazut-in-2025/

Muzeul Naţional de Istorie a României, împreună cu Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek şi Institutul Cultural Român de la Varşovia, invită publicul la expoziţia „România-Polonia, un secol de istorie. Mareşalul Józef Piłsudski şi Familia Regală a României”.

Un articol de Liliana Matei|3 ianuarie 2025

Cele peste o sută de bunuri de patrimoniu românești și poloneze selectate pentru expoziție se pot vedea la Muzeul Național de Istorie a României până pe 9 februarie 2025.

Varianta poloneză a expoziției va fi vernisată pe 3 martie 2025 la sediul Muzeului Józef Piłsudski din Sulejówek, cu ocazia Zilei Solidarității româno-polone.

Printre bunurile de patrimoniu ale Muzeului Józef Piłsudski expuse la București se află sabia mareșalului Piłsudski. Acest simbol cultural polonez va fi prezentat alături de tablouri ale mareșalului și ale Familiei Regale române, statuete, medalii, decorații și brevete, plachete, documente diplomatice, albume fotografice și fotografii, pliante, hărți, ziare, drapele, uniforme ale regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, precum și cea a reginei Maria, arme și insigne. Toate exponatele de patrimoniu poloneze și românești ilustrează o epocă a istoriilor comune, a unor evenimente în centrul cărora s-au aflat Familia Regală a României și mareșalul Józef Piłsudski.

Parteneri ai expoziției sunt: Institutul Cultural Român de la Varșovia, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, Muzeul Național Peleș, Institutul Polonez din București, precum și colecționarii Daniel-Cosmin Obreja și George Trohani.

Proiect desfășurat în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia 2024-2025.

Sezonul Cultural România–Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român, prin reprezentanța sa de la Varșovia, pentru partea română, și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din Polonia și Institutul Adam Mickiewicz, cu sprijinul Institutului Polonez din București, pentru partea poloneză.

 

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.

20
/10
/24

Vanner Collective prezintă la Galeria Galateca (str. C. A. Rosetti, nr. 2 - 4) rezultatele proiectului artistic multidisciplinar „Să Cunoști Lumea”, desfășurat pe parcursul anului 2024, în cadrul căruia, prin ateliere creative și de dezvoltare personală, sesiuni de terapie prin artă, educație vizuală și psiho-relațională și sesiuni de fotografie, echipa a căutat să apropie persoanele cu dizabilități de propria lor expresivitate și să extindă perspectivele publicului larg asupra formelor frumuseții și ale comunicării artistice.

16
/10
/24

Între 17 și 20 octombrie, HEI - House of European Institutes lansează la Timișoara expoziția „Între Ape (Waters of in-Betweenness)”, în cadrul căreia sunt reunite patru proiecte independente de cercetare artistică interdisciplinară care s-au aplecat pe parcursul anului 2024 asupra încrengăturii complexe de relații culturale, sociale, economice, ecologice și spirituale pe care le avem cu apele.