România, reprezentată anul acesta în Selecția Oficială la Cannes de La Civil, un film de Teodora Ana Mihai
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-anul-acesta-in-selectia-oficiala-la-cannes-de-la-civil-un-film-de-teodora-ana-mihai/

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secţiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Poliţist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

Un articol de Petre Ivan|4 iunie 2021

Filmul este o coproducție Belgia (Menuetto Film) România și Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineaști consacrați precum frații Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic).

Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981 iar în 1989 s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Documentarul său Waiting for August, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la Premiile Europene de Film.

La Civil spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat din gospodină în activistă răzbunătoare. Filmul a fost filmat în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic, în timpul pandemiei COVID-19. La Civil se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario.

„Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, spune Teodora Mihai. La Civil este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune Teodora Ana Mihai.

La Civil a fost inspirat de poveștile terifiante ale victimelor cartelurilor de droguri și ale familiilor acestora, printre care viața fascinantă și tragică a lui Miriam Rodríguez, despre care s-a scris recent în New York Times. Atmosfera din La Civil amintește de serialul polițist Narcos, narată însă din punctul de vedere al victimei. Scriitorul mexican Habacuc Antonio De Rosario a scris scenariul împreună cu Teodora Mihai.

Proiectul a fost dezvoltat în colaborare cu Cinéfondation (în cadrul festivalului de la Cannes) și Torino Film Lab. Principalul finanțator al filmului La Civil a fost Fondul Audiovizual din Flandra (VAF), cu sprijinul Centrului Cinematografic și Audiovizual Belgian, a Centrului Național al Cinematografiei (CNC) din România și a Eurimages – Fondul European de Sprijin pentru Cinema. Urban Distribution International (UDI) este agentul de vânzări al filmului.

Filmul va fi distribuit în România de Voodoo Films, iar premiera este preconizată toamna aceasta în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, ediția a 12-a, care va avea loc între 22-31 octombrie.

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.