România reprezentată la Oscarurile Europene de TOUCH ME NOT
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-reprezentata-la-oscarurile-europene-de-touch-me-not/

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

Un articol de Petre Ivan|14 decembrie 2018

Filmele nominalizate au fost vizionate și votate în ultimele două luni de către cei peste 3500 de membri ai Academiei Europene de Film, cineaști, critici de film și profesioniști cu experiență din industria cinematografică europeană.

De 31 de ani, cineaștii europeni, membrii Academiei, nominalizații și câștigătorii se reunesc în fiecare an pentru a celebra cele mai importante realizări cinematografice din Europa. Ceremonia oficială de decernare a premiilor Academiei Europene de Film va avea loc anul acesta în Sevilia, pe 15 decembrie, ora 17 (ora Spaniei) la Teatro de la Maestranza, și va fi difuzată de televiziuni internaționale și prin live streaming online.

“Această ceremonie este mai mult decât o simplă înmânare de diplome — este totodată o demonstrație de deschidere și toleranță, atât de necesare în climatul politic actual tensionat. Prin acest eveniment, comunitatea cinematografică europeană demonstrează importanța și impactul major pe care cultura îl poate avea la nivel socio-politic”, declară președintele Academiei, legendarul regizor de film Wim Wenders.

TOUCH ME NOT va avea premiera oficială în cinematografele din România începând cu 15 martie 2019.

Ursul de Aur revine în România după un turneu global care l-a purtat deja prin marile festivaluri de film ale Europei, Asiei, Americii și Australiei și după ce a fost deja lansat în cinematografe în Franța, Marea Britanie, Germania, Austria, Olanda, Polonia, Grecia, urmând să fie lansat în alte peste 20 de țări pe parcursul anului 2019.

Prin intensa controversă pe care a stârnit-o, chiar de la premiera mondială de la Berlinală, unde a câștigat Ursul de Aur și Premiul pentru Cel mai Bun Film de Debut, TOUCH ME NOT deschide un spațiu de auto-reflecție și transformare, trecând dincolo de cinema, în zona dezbaterii publice, și devenind mai mult decât un film: o experiență care îți trezește conștiința.

Expunerea extinsă a filmului în festivaluri, alături de lansarea sa în săli de cinema din întreaga lume – evenimente pentru care filmul călătorește alături de protagoniștii-cheie (cu sprijinul Institutului Cultural Român și Uniunii Cineaștilor din România) – oferă o platformă solidă pentru dezvoltarea unui dialog activ cu publicul internațional.

Manekino Film, producătorul și distribuitorul filmului în România, își propune să aducă acest spațiu de dezbatere și în țara noastră, printr-o serie de avanpremiere speciale programate în luna martie a anului viitor.

Filmul s-a bucurat de o apreciere deosebită din partea presei internaționale, nelăsând indiferentă niciuna dintre publicațiile importante ale lumii. Mai jos câteva citate relevante atât din presa internațională de specialitate, cât și din cea de public:

Potrivit HOLLYWOOD REPORTER, TOUCH ME NOT este “un tur de forță captivant. O explorare a sexualității care deschide noi orizonturi. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate.”

CRITERION: “Una dintre marile descoperiri ale anului 2018.”

Prestigioasa publicație franceză LES INROCKUPTIBLES: “Un film de o rară singularitate. O interogare bulversantă a corpului și a limitelor sale. Cinema-ul ca o experiență terapeutică.”

LA VANGUARDIA, cea mai influentă publicație spaniolă: “Una dintre cele mai radicale și fascinante propuneri de la Berlinala de anul acesta. O abordare revoluționară a adevăratei naturi a sexualității.”

“Un amestec de realitate și ficțiune, TOUCH ME NOT este, înainte de toate, o invitație la dialog”, spune regizoarea Adina Pintilie. „Te invită pe tine, spectatorul, să îți pui la îndoială propriile idei despre intimitate, sexualitate, corp, să fii curios despre Celălalt, care e diferit de tine, și să-ți exerciți capacitatea de empatie pentru a te pune în <pielea> Celuilalt.”

TOUCH ME NOT este produs de MANEKINO FILM (Romania), în coproducție cu ROHFILM PRODUCTIONS (Germania), PINK (Republica Cehă), AGITPROP (Bulgaria), LES FILMS DE L’ÉTRANGER (Franța).

Foto: Touch Me Not – facebook

03
/10
/14

Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.

03
/10
/14

Competiția de lungmetraje din cea de-a doua zi a Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Braşov a propus trei filme venite din culturi diferite (americană, franceză și irlandeză), bine jucate și bine regizate.

02
/10
/14

Regizorul francez Michel Hazanavicius, premiat cu Oscar pentru filmul The Artist, este unul dintre invitații speciali ai Les Films de Cannes à Bucarest (24 – 30 octombrie, Cinema Patria, Studio și Elvira Popescu). The Artist a câștigat peste 100 de premii și a marcat un record în cinematografia franceză

02
/10
/14

Fanii animaţiei vor şti să îşi rezerve în agendă săptămâna 3-12 octombrie, când unul dintre cei mai celebri animatori americani se întoarce la Anim’est. După prezenţa la a treia ediţie, în 2008, Bill Plympton este din nou invitat la cel mai iubit festival de film din capitală și aduce, în programul proiecţiilor de anul acesta, o mulțime de titluri premiate din cariera sa.

02
/10
/14

CRONICĂ DE FILM „Planșa”, debutul tânărului regizor Andrei Gheorghe, este un film curajos, care epatează prin imagine și rămâne restanțier la construcția personajelor și la acordarea dialogurilor. Însă merită salutată lejeritatea căreia i se dedă cu voluptate.

02
/10
/14

Dacă tot nu poți să combați legenda devenită (fals) brand de țară, atunci de ce să n-o folosești ca vehicul de promovare a unui festival de film (de nișă)? Dracula Film: Horor & Fantasy Festival de la Brașov s-a deschis cu blockbusterul „Dracula Untold”, un debut cu multe locuri comune, dar și cu câteva ingeniozități.

30
/09
/14

Mă sună redactorul-șef al ziarului nostru să îmi pună în vedere că astăzi îndrăgita actriță Monica Bellucci împlinește frumoasa, deși scandaloasa vârstă de cincizeci de ani. Îmi sugerează, nu-mi impune, să scriu ceva la obiect, nu o odă, dar, probabil, ceva să placă la toată lumea.

30
/09
/14

"Toto şi surorile lui", un film regizat de Alexander Nanau şi proiectat la Festivalul de la San Sebastian, oferă o perspectivă "chinuitoare, dar necesară" asupra "vieţilor precare din rândul celor mai întunecate trepte de pe scara socială a Uniunii Europene", scrie The Hollywood Reporter.

29
/09
/14

E greu să alegi doar 5 filme și seriale dintre atâtea producții senzaționale, realizate de-a lungul timpului. Însa eu, astăzi, voi face un clasament subiectiv, după gustul meu, cu toate că e foarte probabil să pierd din vedere multe filme care mi-au plăcut și care m-au marcat.

28
/09
/14

Festivalul de film documentar Docuart Fest începe  pe 1 octombrie, ora 17:00, când publicul este invitat să vadă  realitatea surprinsă și văzută de studenții UNATC, în trei dintre cele mai premiate documentare ale lor.