ROMÂNIA SĂLBATICĂ – de azi în cinematografele din toată țara!
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-salbatica-de-azi-in-cinematografele-din-toata-tara/

După mii de kilometri parcurşi, sute de ore de filmare şi 10 ani de pre-producţie, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din ţara noastră, România Sălbatică, se lansează oficial astăzi, 17 septembrie, pe marile ecrane. În prima săptămână de proiecţii filmul va putea fi văzut în peste 80 de cinematografe din 40 de oraşe din ţară.

Un articol de Liliana Matei|17 septembrie 2021

Peste 1500 de oameni au participat la Premiera de Gală de la Amfiteatrul „Mihai Eminescu”

Programul primei săptămâni, aici.

Premiera de Gală, de la Amfiteatrul „Mihai Eminescu” din capitală, a strâns peste 1500 de oameni care s-au bucurat în aer liber de imaginile spectaculoase surprinse de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache. În deschidere, actrița Monica Bîrlădeanu, unul dintre Susținătorii România Sălbatică, a adresat un mesaj cald publicului, înainte de a introduce live performance-ul Bucharest Film Orchestra, dirijată de Tiberiu Soare: „pentru mine a fost o călătorie extraordinar de emoționantă, într-o Românie paradisiacă, plină de povești de o intimitate absolut uluitoare.”.

Foto: Anda Floriana Stancescu

După ce au ascultat piese de pe coloana sonoră originală a filmului, iubitorii de film și natură prezenți la Amfiteatru, au putut viziona în premieră un scurt clip de making-of care a descoperit o mică frântură din eforturile depuse pentru realizarea documentarului, dar a dat indicii și despre raritatea imaginilor surprinse. La final, echipa filmului a fost aplaudată minute în șir, primind numeroase întrebări și reacții calde din partea publicului. Puteți urmări filmul de making-of aici: https://bit.ly/RS_MakingOf

„Ne bucurăm să fim cei care reușesc să aducă România Sălbatică pe marile ecrane din atât de multe orașe și cinematografe, la fel cum ne bucurăm că am putut oferi acestui produs spectaculos Premiera de Gală pe care o merita: în aer liber, într-un cadru natural. Este un film al cărui mesaj ar trebui să ajungă la toți, cu mic cu mare, așadar vom face tot posibilul să ne asigurăm că acest lucru se va întâmpla în cât mai multe locuri din țară.”, a declarat Oana Furdea, Manager de distribuție Transilvania Film.

România Sălbatică a avut premiera mondială în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a cucerit Premiul Publicului și a fost cel mai vizionat film al ediției. Ulterior a fost prezent în mai multe festivaluri și evenimente de film din țară, unde a continuat să umple sălile și spațiile în aer liber – TIFF Sibiu, Făgăraș Fest, Serile Filmului Românesc (Iași), TIFF Brașov, Filmul de Piatra, Caravana TIFF (Timișoara, Tășnad, Târgu Lăpuș), Cinelatino (Călărași, Câmpina), Central European Film Festival (Timișoara), RowmaniaFest (Tulcea) și Alpin Film Festival (Brașov), unde a primit Premiul „Carpați”, oferit celui mai bun film de promovare a Munților Carpați. În acest weekend filmul este în programul celei de-a 4-a ediții TIFF Oradea, sâmbătă 18 septembrie, de la ora 20:45, la Palatul Baroc.

Povestea celui mai original proiect de film documentar despre România este narată de cunoscutul actor Adrian Titieni, iar muzica e semnată de compozitorul Alexei Țurcan, fiind îndelung aclamată de publicul care a avut șansa de a vedea pelicula. Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite, coloana sonoră este un alt element de autenticitate – o inițiativă muzicală curajoasă, prima după aproape 20 de ani, compusă și înregistrată pentru orchestră. Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de muzică de film din țară a avut misiunea de a interpreta partiturile minuțios scris de Corina Ciuplea, dirijată fiind de Tiberiu Soare. Întreg procesul a fost înlesnit de echipa profesionistă de la UNDA Recording, mixajul final fiind opera lui Dan Georgescu.

Adrian Titieni la premiera România Sălbatică 

Piesa centrală a filmului România Sălbatică se numește „Du-mă vântule!”, a fost compusă special pentru documentar, și este interpretată de Mădălina Pavăl, o artistă desăvârșită care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne, în muzica mainstream.

Ioan Filip și echipa Smart Sound Studios sunt cei care s-au ocupat de creația și post-producția sunetului, reușind să completeze cu mult efort și migală atmosfera sălbatică din cadrul filmului documentar. Dan Dinu semnează scenariul și regia, în timp ce Cosmin Dumitrache a fost responsabil de imagine și montaj. Producători executivi:  Hanka Kastelicová – HBO Europe, Tudor Giurgiu – Libra FilmsMatei Truța – Libra Films și Vlad Rădulescu – Avanpost Media.

Foto: Șerban Pârvu

 

 

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.