România văzută de pe monociclu şi slackline, documentar în premieră şi în exclusivitate la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-vazuta-de-pe-monociclu-si-slackline-documentar-in-premiera-si-in-exclusivitate-la-tvr-1/

Redescoperim România de la înălţimea corzii acrobatice în documentarul Transylvania Dragon, care se difuzează sâmbătă, 13 iunie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+.

Un articol de Liliana Matei|13 Iunie 2015

Sâmbăta aceasta, telespectatorii TVR vor putea urmări în premieră şi în exclusivitate un altfel de film documentar despre România. Transylvania Dragon este un documentar turistic de promovare a României prin sporturi extreme şi „poveşti ale unor oameni faini”, care poate fi vizionat la TVR 1, TVR HD şi TVR+ în 13 iunie, de la ora 17.00.

„Transylvania Dragon este un proiect pe care un grup de tineri artişti şi sportivi, toţi voluntari, au avut ideea să-l lanseze pentru a promova altfel România. Priveşte spre cer! Redescoperă România de la înălţime! este motto-ul filmului care vorbeşte despre România pornind de la un concept mai cool. Am gândit filmul ca fiind adresat în special publicului tânăr. Pentru că este vorba despre sporturi extreme, pentru că privim România de la înălţimea un unei corzi acrobatice, pentru că o străbatem pe un monociclu şi pentru că nu ne-a cerut nimeni să facem asta”, ne-a mărturisit Sabin Dorohoi, regizorul şi producătorul filmului.

Flaviu Cernescu este inginer IT, originar din Caraş Severin, dar a renunţat la job pentru a se dedica sportului şi acrobaţiei. De 10 ani merge pe monociclu şi sfidează gravitaţia pe o chingă de numai 2 centimetri, denumită slackline. Este supranumit Balaurul.  În 1638, un acrobat a mers pe sfoară la înălţime în mai multe oraşe din Transilvania. După 377 de ani, Flaviu a decis să plece pe urmele lui. Aşa că a îmbrăcat mantia de balaur, a luat monociclul şi a pornit la drum. În această călătorie epică pe care o face Flaviu, vom redescoperi România de la înălţimea corzii acrobatice: oraşe istorice, tradiţii milenare şi locuri sălbatice. Vom înfrunta conflicte, momente riscante şi vreme capricioasă, dar vom descoperi oameni fantastici. Documentarul Transylvania Dragon spune povestea României desfăşurate sub coarda lui Flaviu Cernescu.

„Am reuşit să trec linia de traversare de la Salina Turda încetul cu încetul, practicând, în ani, diverse sporturi, dar şi pe acesta, slackline. Nu este un secret pe care să îl am ascuns acasă, este insistenţă: 1% inspirație, 99% transpirație. Această traversare a fost de dificultate medie pentru mine. Eram concentrat, mi-am ales un punct fix, mi-am controlat respiraţia şi emoţiile. E ca la un examen, dacă ţi-ai învăţat lecţia, chiar dacă ai emoţii, mergi înainte, reflexele tale trebuie să intre. Partea vizuală e foarte importantă, din ea rezultă postura, echilibrul”, a explicat Flaviu.

În aventura sa prin Banat şi Transilvania, Flaviu face acrobaţii în locuri neaşteptate, în centrele unor mari oraşe şi în sălbăticie. Telespectatorii vor descoperi astfel o fărâmă din istoria metalurgică a Reşiţei, peisajul de basm de la cascada Bigăr, istoria lui Hercules şi înfiinţarea staţiunii Băile Herculane, legenda Castelului Corvinilor, vor afla cum a reuşit un comandant de escadrilă să salveze oraşul Orăştie în al Doilea Război Mondial, vor fredona în Timişoara Pour Toi et moi, una dintre piesele de la concursul Eurovision (selecţia naţională) din 2013, se vor simţi sub nivelul mării în Salina Turda, apoi vor merge în munţii Maramureşului, pentru a descoperi ce acrobaţii se pot face pe Mocaniţă din mers. Vor traversa Transfăgărăşanul şi vor încheia turul cu Alba Iulia, chiar de ziua naţională a României.

Flaviu Cernescu a mers în câteva locuri pe o chingă lată de 2,5 cm, iar în altele pe un monociclu. Echipa de filmare şi Flaviu au străbătut 3000 de km, din Reşiţa până în Maramureş, la nord, iar la sud, până la Băile Herculane, în film fiind cuprinse 14 locaţii de filmare. Filmările durat timp de 5 luni, din octombrie 2014 până în februarie 2015, cea mai prolifică perioadă fiind în octombrie, când filmările s-au desfăşurat neîntrerupt timp de 18 zile. Din cele 50 de ore de filmare, produsul final pe care telespectatorii îl vor putea viziona la TVR 1 – documentarul Transylvania Dragon – va avea o durată de 40 de minute. Vocea narativă a documentarului este aceea a actorului Mihai Constantin, iar pentru muzica documentarului sunt responsabili Deepside Deejays, care au colaborat cu Voltaj şi pentru melodia De la capăt. Documentarul este realizat de Sabin Dorohoi, care asigură atât regia, cât şi producţia.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »