„Romanian Design Week”, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanian-design-week-la-bucuresti/

Ediţia cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la Bucureşti. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exerciţiu de regândire şi redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

Un articol de Liliana Matei|14 februarie 2020

Tema festivalului va fi explorată printr-o expoziție dedicată, „CHANGE – design exhibition for a shifting world”, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României din București. Prin această asociere, RDW și MNAR pun bazele unui parteneriat strategic prin care își propun să promoveze colaborarea dintre instituţiile muzeale şi industriile creative. Totodată, pentru a întări această asociere și pentru a aduce o nouă perspectivă asupra modalităţilor de valorizare a patrimoniului muzeal prin design contemporan, cele două organizații lansează concursul de idei MNAR Inspiră. Concursul constă în crearea unor proiecte de design de produs care reinterpretează elemente ale operelor de artă din patrimoniul MNAR, care vor fi expuse ulterior în cadrul RDW 2020. Detalii suplimentare se găsesc aici.

Expoziția CHANGE propune un traseu structurat pe patru mari subteme: Experiment – design experimental și conceptual, Natural Resources – proiecte care explorează relația dintre materiile prime primordiale, armonia senzorială și metode de prelucrare arhaice și sustenabile, Redesign Crafts – integrarea meșteșugurilor tradiționale în procesele de design contemporan și Placemaking – o colecție de proiecte de arhitectură, urbanism participativ și arhitectură de interior, care vorbesc despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi, dar va aborda și teme transversale, precum sustenabilitatea și reciclarea.

Expoziția CHANGE este curatoriată de echipa RDW în acord cu tema aleasă, arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim Architects, iar conceptul grafic de Radu Manelici.

Romanian Design Week 2020 își propune să realizeze o radiografie cât mai cuprinzătoare a proiectelor din sfera designului și industriilor creative locale, dar și internaționale, care respectă tema festivalului de anul acesta.

Astfel, în parteneriat cu British Council, RDW propune o serie de evenimente sub titulatura UK Focus: o expoziție capsulă – UK Focus – Circular Cultures, o serie de conferințe și workshopuri care investigheză sustenabilitatea în design, conceptul de „circular cultures”, dar și căi inovatoare de a construi un viitor sustenabil, și organizarea unei vizite de lucru pentru organizații din Marea Britanie în București și în zona Transilvaniei, în cadrul programului British Council Crafting Futures, cu obiectivul de a susține viitorul meșteșugului la nivel global. UK Focus include și o serie de proiecții de filme din sfera designului în cadrul noului format al RDW dedicat specialiștilor, Professionals.

Expoziția capsulă UK Focus – Circular Cultures, găzduită de asemenea de MNAR, exemplifică obiectivele programului european de design sustenabil și economii creative cu același nume, semnat de British Council. Programul urmărește să promoveze și să ofere o voce conceptului de sustenabilitate, dar și crearea unei rețele în Uniunea Europeană care să genereze dialog despre design și circularitate.

Vizita de lucru organizată în cadrul programului British Council Crafting Futures cu ocazia Romanian Design Week va crea contextul favorabil în care o serie de actori relevanți din Marea Britanie care activează în sfera meștesugurilor tradiționale vor relaționa cu organizații și meșteșugari locali. Scopul acțiunii este dezvoltarea de proiecte comune România-Marea Britanie care să exploreze modalitățile prin care meșteșugurile tradiționale pot fi integrate în practici inovatoare pentru un viitor sustenabil. Mai multe detalii despre proiect aici.

British Council urmărește promovarea soluțiilor sustenabile în toate ariile sale de activitate, propunându-și o prezență cât mai verde în cadrul RDW 2020.

Evenimentele și expozițiile cuprinse în programul Romanian Design Week 2020 sunt integrate într-o serie de noi categorii, precum: Professionals – bringing together the industries that build Romania, care adună la un loc evenimentele dedicate profesioniștilor în design, arhitectură sau modă, dar și proiecții de filme de specialitate și Noaptea Studiourilor de Arhitectură; Young Showcase – rising fashion stars of DIPLOMA 2019, expoziții capsulă care prezintă lucrări ale tinerilor designeri vestimentari; Design Flags – International design exhibitions, expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale; Kids Love Design – exhibitions. workshops. toys. for kids; un Design Market – design to sell și Design Go! – The network of design places in Bucharest, care va îngloba toate evenimentele conexe din București asociate festivalului.

Spațiile unde se vor desfășura toate evenimentele din programul Romanian Design Week 2020 vor fi anunțate în curând.

07
/09
/23

Pixel. Comunități în focus, cel mai nou demers al companiei de teatru independent Vanner Collective, a provocat adolescenții din Alexandria să experimenteze un alt fel de vacanță – ateliere de film încheiate cu scurtmetraje realizate chiar de participanți și ateliere de fotografie al căror rezultat este o expoziție ce va putea fi văzută între 8 și 14 septembrie, la Centrul de Resurse în Fotografie (str. Popa Tatu nr. 68).

07
/09
/23

„Prin selecția de filme și experiențe din program, ceea ce vrea să spună BIDFF anul acesta este să ascultăm înainte să emitem o opinie, să facem un efort de a privi lumea și din perspectiva celuilalt și, oricât de mult ne-ar plăcea să emitem judecăți radicale, ele trebuie mereu gândite într-o rețea în care dincolo de cuvinte și informații se află oameni.” Simona Deaconescu, coregraf și directorul artistic al Bucharest International Dance Film Festival, invită astfel publicul să ia parte la cea de-a 9 ediție a evenimentului care începe astăzi, joi, 7 septembrie.

07
/09
/23

Luna septembrie aduce nu mai puțin de două vernisaje și două spectacole de teatru în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă, o participare la un festival cu o galerie pop-up și un concept nou de eveniment gândit în parteneriat cu galeria Săfițicuminți – LEAF (Limited Edition Art Fair).

07
/09
/23

„Timișoara 2023. Celebrarea orașului”, evenimentul începutului de toamnă în orașul de pe Bega, aduce împreună, între 6 și 8 octombrie 2023, într-o sărbătoare unică atât prin abundența și diversitatea evenimentelor, cât și prin traseul impresionant propus, peste 100 de evenimente culturale, educative și sportive, organizate de operatori publici și privați, locali și internaționali, în peste 50 de locații, outdoor sau indoor, pe apă, pe maluri și în apropierea canalului Bega, în Fabric, Iosefin, Cetate, Complexul Studențesc și Elisabetin.

06
/09
/23

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, continuă surprizele pentru public și îi oferă posibilitatea să urmărească online spectacole prezentate în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.