„Romanian Design Week”, la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/romanian-design-week-la-bucuresti/

Ediţia cu numărul opt a Romanian Design Week va avea loc în perioada 15-24 mai, la Bucureşti. Având ca temă SCHIMBAREA*CHANGE, RDW 2020 propune un exerciţiu de regândire şi redesenare a rolului designului într-o lume în schimbare.

Un articol de Liliana Matei|14 februarie 2020

Tema festivalului va fi explorată printr-o expoziție dedicată, „CHANGE – design exhibition for a shifting world”, găzduită de Muzeul Naţional de Artă al României din București. Prin această asociere, RDW și MNAR pun bazele unui parteneriat strategic prin care își propun să promoveze colaborarea dintre instituţiile muzeale şi industriile creative. Totodată, pentru a întări această asociere și pentru a aduce o nouă perspectivă asupra modalităţilor de valorizare a patrimoniului muzeal prin design contemporan, cele două organizații lansează concursul de idei MNAR Inspiră. Concursul constă în crearea unor proiecte de design de produs care reinterpretează elemente ale operelor de artă din patrimoniul MNAR, care vor fi expuse ulterior în cadrul RDW 2020. Detalii suplimentare se găsesc aici.

Expoziția CHANGE propune un traseu structurat pe patru mari subteme: Experiment – design experimental și conceptual, Natural Resources – proiecte care explorează relația dintre materiile prime primordiale, armonia senzorială și metode de prelucrare arhaice și sustenabile, Redesign Crafts – integrarea meșteșugurilor tradiționale în procesele de design contemporan și Placemaking – o colecție de proiecte de arhitectură, urbanism participativ și arhitectură de interior, care vorbesc despre îmbunătățirea vieții de zi cu zi, dar va aborda și teme transversale, precum sustenabilitatea și reciclarea.

Expoziția CHANGE este curatoriată de echipa RDW în acord cu tema aleasă, arhitectura expoziției este semnată de Attila Kim Architects, iar conceptul grafic de Radu Manelici.

Romanian Design Week 2020 își propune să realizeze o radiografie cât mai cuprinzătoare a proiectelor din sfera designului și industriilor creative locale, dar și internaționale, care respectă tema festivalului de anul acesta.

Astfel, în parteneriat cu British Council, RDW propune o serie de evenimente sub titulatura UK Focus: o expoziție capsulă – UK Focus – Circular Cultures, o serie de conferințe și workshopuri care investigheză sustenabilitatea în design, conceptul de „circular cultures”, dar și căi inovatoare de a construi un viitor sustenabil, și organizarea unei vizite de lucru pentru organizații din Marea Britanie în București și în zona Transilvaniei, în cadrul programului British Council Crafting Futures, cu obiectivul de a susține viitorul meșteșugului la nivel global. UK Focus include și o serie de proiecții de filme din sfera designului în cadrul noului format al RDW dedicat specialiștilor, Professionals.

Expoziția capsulă UK Focus – Circular Cultures, găzduită de asemenea de MNAR, exemplifică obiectivele programului european de design sustenabil și economii creative cu același nume, semnat de British Council. Programul urmărește să promoveze și să ofere o voce conceptului de sustenabilitate, dar și crearea unei rețele în Uniunea Europeană care să genereze dialog despre design și circularitate.

Vizita de lucru organizată în cadrul programului British Council Crafting Futures cu ocazia Romanian Design Week va crea contextul favorabil în care o serie de actori relevanți din Marea Britanie care activează în sfera meștesugurilor tradiționale vor relaționa cu organizații și meșteșugari locali. Scopul acțiunii este dezvoltarea de proiecte comune România-Marea Britanie care să exploreze modalitățile prin care meșteșugurile tradiționale pot fi integrate în practici inovatoare pentru un viitor sustenabil. Mai multe detalii despre proiect aici.

British Council urmărește promovarea soluțiilor sustenabile în toate ariile sale de activitate, propunându-și o prezență cât mai verde în cadrul RDW 2020.

Evenimentele și expozițiile cuprinse în programul Romanian Design Week 2020 sunt integrate într-o serie de noi categorii, precum: Professionals – bringing together the industries that build Romania, care adună la un loc evenimentele dedicate profesioniștilor în design, arhitectură sau modă, dar și proiecții de filme de specialitate și Noaptea Studiourilor de Arhitectură; Young Showcase – rising fashion stars of DIPLOMA 2019, expoziții capsulă care prezintă lucrări ale tinerilor designeri vestimentari; Design Flags – International design exhibitions, expoziții care documentează evoluția designului din perspective culturale internaționale; Kids Love Design – exhibitions. workshops. toys. for kids; un Design Market – design to sell și Design Go! – The network of design places in Bucharest, care va îngloba toate evenimentele conexe din București asociate festivalului.

Spațiile unde se vor desfășura toate evenimentele din programul Romanian Design Week 2020 vor fi anunțate în curând.

19
/06
/19

Într-o epocă a dominației digitalului, cineastul francez Michel Gondry propune o întoarcere la un cinema artizanal, ca mijloc de distracție și de stimulare a imaginației și a creativității, la îndemâna oricui, prin „Uzina filmelor de amatori” inaugurată la Cluj-Napoca în timpul TIFF și deschisă până la sfârșitul lunii iulie.

15
/06
/19

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu se bucură în fiecare an de prezența unor reputați reprezentanți ai tuturor artelor spectacolului. Vă prezentăm seria de expoziții-instalație, de fotografie, grafice sau pictură care se regăsesc în programul festivalului, însoțite de vernisaje pentru celebrarea lucrărilor prezente timp de 10 zile printre cele 540 de evenimente ale ediției cu numărul 26 de FITS – le regăsiți o scurtă descriere și/sau detalii mai jos.

13
/06
/19

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, prin Unitatea de Management a Proiectului, organizează, în cadrul proiectului CultPlatform_21 – Creative Spaces of the 21st Century, Festivalul de Artă dedicat patrimoniului invizibil. Evenimentul va avea loc în perioada 18-20 iunie, la Centrul Cultural POINT (Strada General Eremia Grigorescu 10) din București.

13
/06
/19

Teatrul de Comedie găzduiește în perioada 20-23 iunie 2019, în foyerul Sălii Radu Beligan, expoziția de fotografie „Actor. Actori”, semnată de fotograful și actorul Andrei Runcanu. Expoziția cuprinde 45 de portrete ale actorilor Teatrului de Comedie, ideea centrală fiind explorarea ideii de dialog dintre actor și camera de fotografiat, cu atât mai mult cu cât, atât cel fotografiat, cât și cel care realizează fotografia, sunt actori.

11
/06
/19

A doua ediție a festivalului de artă, știință și tehnologie din București va avea loc în perioada 15-23 iunie și propune publicului o expoziție de artă trans-media, un workshop, un talk performativ și un eveniment de tehnologie si artă dedicat copiilor, Miniliminal.

31
/05
/19

Gorzo ridică la propriu cea mai recentă sculptură a lui în fața Muzeului Național de Artă Contemporană. Se numește GHEORGHE și înainte să ajungă la MNAC a fost o casă. Casa bunicului lui Gorzo din Ieud, Maramureș.

30
/05
/19

"Nu e nevoie de multe cuvinte, ci de donaţii şi fapte. E un proiect curajos iniţiat de oameni curajoşi şi frumoşi. Griviţa 53 e o victorie a unor oameni, împotriva unui sistem." - Oana Pellea, actriţă. OUĂLE GRIVIŢA 53 sunt la Globalworth, între 29 mai si 10 iunie - ultima expoziţie publică a OUĂLOR GRIVIŢA 53 înainte de vânzare. Ouăle sunt expuse în Galeria temporară Globalworth, Barbu Văcărescu 201.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

23
/05
/19

Artmark Historical Estate, singura companie de consultanță imobiliară din Româniaspecializată în promovarea și tranzacționarea de proprietăți istorice și artistice, a lansat noulcatalog, ediția Primăvară 2019. Catalogul cuprinde peste 40 de proprietăți istorice șicontemporane și o insulă din Delta Dunării. Cel mai scump imobil este un palat de peste 10 milioane de euro.

21
/05
/19

Evenimentul Noaptea Muzeelor, care a avut loc sâmbătă, a atras peste 1.000.000 de vizitatori la nivel naţional şi a propus publicului expoziţii în diferite muzee, intervenţii şi experienţe artistice, proiecţii, dans, piese de teatru şi concerte. În Bucureşti au fost peste 50 de muzee şi spaţii expoziţionale neconvenţionale, iar în restul ţării numărul acestora a depăşit 150.