Romantic exclusiv. Chopin – Turneul Pianul Călător
https://www.ziarulmetropolis.ro/romantic-exclusiv-chopin-turneul-pianul-calator-editia-a-vi-a/

Romantic exclusiv. Chopin. Cu această propunere muzicală, Horia Mihail porneşte din nou la drum însoţit de un pian de concert, pus la dispoziţie de Radio România. Turneul Pianul Călător, ediţia a VI-a, va avea loc în perioada 24 martie – 21 mai 2016, în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău.

Un articol de Petre Ivan|23 martie 2016

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Fundația Marconi.

Lumea lui Chopin ne este dezvăluită în toată splendoarea ei în cadrul acestor recitaluri și concerte care vor face mai frumoasă și mai caldă primăvara melomanilor.

Este deja binecunoscută povestea acestui turneu desfășurat cu scopul de a aduce bucurie melomanilor, dar având și obiectivul generos de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani (pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă).

In urma celui de-al șaselea turneu, Pianul Călător, pus la dispoziţie de Radio România, va rămâne pentru următorii ani la Alba Iulia. Dar la Tulcea şi la Roman si Deva pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase acolo în anii 2013, 2014 si 2015. Traseul turneului va putea fi urmărit, aici,  pe www.pianulcalator.ro sau pe frecvenţele posturilor publice de radio.

Turneul Pianul Călător, ediția a VI-a  – ITINERAR:

24 martie – Chișinău – Concert – dirijor Tiberiu Soare – Sala cu orgă

26 martie – Roman – Recital – Casa de cultură

27 martie – Iași – Recital – Aula BCU

28 martie – Bârlad – Recital – Pavilionul « Marcel Guguianu »

29 martie – Tulcea – Recital – Teatrul « Jean Bart »

1 aprilie – Galați – Concert – dirijor Mircea Holiartoc – Teatrul liric « Nae Leonard »

4 aprilie – Brașov – Recital – Sala Patria

6 aprilie  – București – Recital – Sala Radio

8 aprilie – București – Concert – dirijor Cristian Oroşanu – Sala Radio

12 aprilie – Sibiu – Recital – Sala Thalia

14 aprilie – Sibiu – Concert  – dirijor Theo Wolters – Sala Thalia

15 aprilie – Deva – Recital – Sala « Liviu Oros »Turneul Pianul

19 aprilie – Pitești – Recital – Casa de cultură

20 aprilie – Bușteni – Recital –  Centrul cultural “Aurel Stroe”

3 mai Slatina – Recital Pianul călător – Centrul cultural « Eugen Ionescu»

4 mai Caracal – Recital Pianul călător – Teatrul Naţional

5 mai Drobeta Turnu-Severin – Recital Pianul călător – Palatul cultural « Theodor Costescu »

7 mai Turda  – Recital Pianul călător – Teatrul Municipal « Aureliu Manea »

8 mai Alba Iulia – Recital Pianul călător – Casa de cultură

12 mai – Oradea – Concert – dirijor Sabin Păutza – Sala Filarmonicii

14 mai – Recital-Parcul Herăstrău

15 mai – Recital-Parcul Cişmigiu

20 mai – Cluj – Concert – Francisco Valero Terribas – Casa Universitarilor

21 mai – Dumbrăveni – recital – Catedrala Armenească

Foto: Turneul Pianul Călător –

04
/07
/16

Între 23 septembrie și 1 octombrie 2016 Radio România organizează ediția a III-a a Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio - RadiRo, singurul eveniment muzical internațional care își propune, din 2012, la fiecare 2 ani, să aducă în atenție profilul unic și excelența artistică a ansamblurilor simfonice radio din întreaga lume.

30
/06
/16

Summer Music Academy Sinaia, organizat de jmEvents, este un program internațional, constând într-o serie de master-classes la cele mai înalte standarde pentru vioară, violă, violoncel, flaut și muzică de cameră cu artiști de elită și profesori de la academii europene de prestigiu. A 5-a ediție, desfășurată la Sinaia, are loc în perioada 14 - 26 iulie.

27
/06
/16

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » și Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureștene, dirijorul german Gerd Schaller și pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie și vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

26
/06
/16

A fost idolul unei țări întregi. Adolescentele de la pension dormeau cu poza lui sub pernă, visând să devină artiste. „Prințul operetei românești” are astăzi bust în parcul Kisellef. O stradă din Bucureşti se numește „Nae Leonard” și un teatru din Galaţi îi poartă numele: Teatrul Muzical „Nae Leonard”.

24
/06
/16

Al Pacino, actorul în vârstă de 76 de ani, devenit o legendă a cinematografiei americane prin rolurile sale din filme precum "Nașul" sau "Scarface", se numără printre laureații celei de-a 39-a gale anuale a Kennedy Center Honors, cele mai prestigioase distincții culturale din Washington.

23
/06
/16

Am ascultat în ultimul timp mai multe discuri, semnate de nume dintre cele mai importante ale lumii interpretative contemporane. Și mi se pare esențial că fiecare dintre acești mari muzicieni spun prin înregistrările lor și o poveste interesantă pentru oamenii de astăzi; muzica, mai ales muzica clasică, nu este doar un prilej pentru clipe de liniște, ci și un pretext pentru a intra într-un univers destul de îndepărtat de obișnuitul nostru cotidian.

23
/06
/16

Omar Sosa va prezenta la Jazz Night Out cel mai nou disc al său, Ilé, o revenire muzicală la rădăcinile afro-cubaneze, pe scenă fiindu-i alături Leandro Saint-Hill -saxofon și flaut, Childo Tomas- bas și vocal, Ernesto Simson la tobe. Joi, 30 iunie, de la ora 20.00, la Sala Radio.

22
/06
/16

Pe 23 iunie, Asociaţia Culturală „Patrimoniu pentru Viitor” și Muzeul Național de Artă al României vă invită să petreceți noaptea magică a Sânzienelor în curtea de onoare a MNAR (Calea Victoriei nr. 49-53). Vor fi alături de noi Victor Rebengiuc, Irina Sârbu & Ethnotic Project, Liliana Iorgulescu, Mihaela Vosganian, Corul „Sound” condus de Voicu Popescu şi mulţi alţii.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.