“ROMANTIC PUR” – recitalul pianistei Dana Borşan la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/romantic-pur-recitalul-pianistei-dana-borsan-la-sala-radio/

Miercuri, 18 mai (19.00), pianista Dana Borşan, aplaudată în sute de evenimente prezentate pe toate scenele de concert din ţară, dar şi în străinătate, vă invită din nou la un recital pe scena Sălii Radio.

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Sub titlul “ROMANTIC PUR”, solista Orchestrelor şi Corurilor Radio vă propune de această dată un repertoriu ce reuneşte o partitură semnată de Schumann şi trei creaţii ale lui Chopin. Compozitor de o sensibilitate aparte, care a tradus în creațiile sale drama interioară prin care trecea, Schumann privea menirea unui artist ca pe o misiune sacră: “Să trimiți lumina în întunericul din sufletul oamenilor, aceasta este datoria unui artist”. În recitalul de la Sala Radio veți asculta lucrarea sa Studii simfonice, op.13.

În repertoriul serii se regăsesc şi trei partituri semnate de Chopin, considerat adesea unul dintre cei mai mari muzicieni romantici, ce a îmbinat în creaţiile sale geniul poeziei şi virtuozitatea tehnică: Sonata în si bemol minor, op. 35, Scherzo în do diez minor, op. 39 și Balada în la bemol major, op. 47.
Repertoriul Danei Borşan include peste 50 de concerte, precum şi programe atractive de recital şi de muzică de cameră. Deşi preferă creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici – Schumann, Chopin, Liszt, Brahms – artista are în repertoriu şi lucrări inedite, prezentate în primă audiţie la Bucureşti – Concertele pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf, Moritz Moszkowski, Siegfried Matthus, Sigismund Toduţă.

În anul 2006, Dana Borşan şi  Orchestra de Cameră Radio au încheiat împreună un proiect unic până acum în istoria muzicii româneşti – Integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart, eveniment materializat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio şi un album cu 8 CD-uri editate de „Casa Radio”. Pianista a susţinut de asemenea o serie de recitaluri cu violonistul Alexandru Tomescu cu Integrala Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart.

Pentru pianista Dana Borşan, deţinătoare a numeroase premii la concursuri naţionale (1973, 1976, 1983, 1990) şi internaţionale – Varşovia (1975), Viena (1985), un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II şi a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiţii internaţionale: Concursul „Robert Schumann” (1977), de la Zwickau (Germania). Acest premiu, obţinut la vârsta de doar 19 ani, a propulsat-o mai departe în viaţa de concert internaţională.

În anul 2011, pianista a fost reinvitată să concerteze în cadrul Festivalului internaţional Robert Schumann de la Zwickau  – Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Brahms şi în cadrul Festivalului George Enescu – Concertul pentru pian şi orchestră de Hanns Wolf.

În 1992 Dana Borşan a beneficiat de o bursă de studii la Academia de Muzică din Berlin, iar pentru perfecţionarea artei sale interpretative a participat la cursurile de măiestrie susţinute de pianiştii Hans Leygraf – la Academia de vară Mozarteum (Salzburg) – şi Helene Boschi la Weimar.

Din 1990, Dana Borşan s-a dedicat şi activităţii pedagogice: conduce o clasă de pian la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, iar studenţii săi au obţinut numeroase premii la concursuri naţionale şi internaţionale, mulţi fiind admişi la studii de perfecţionare în instituţii muzicale renumite din întreaga lume. Până în prezent a fost invitată să susţină cursuri de măiestrie în instituţii similare din Catania, Wuppertal, Essen, Weimar, Stuttgart, Paris, Cork şi Oslo şi să facă parte din juriile concursurilor internaţionale din Hong Kong, Oslo, Guerande (Franţa) şi România.

INFO
Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi   www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.