Romeo şi Julieta, la Târgoviște – un spectacol de marionete reuşit 
https://www.ziarulmetropolis.ro/romeo-si-julieta-la-targoviste-un-spectacol-de-marionete-reusit/

Pe o scenă fără decoruri şi fumigene,  cu actori păpuşari îmbrăcaţi în costum negru şi pălărie, cu sforile marionetelor în mâini, muzică live, aşa a început spectacolul cu piesa “Romeo şi Julieta” după William Shakespeare de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. 

Un articol de Monica Andrei|9 Martie 2016

Irina Niculescu este fiica Margaretei Niculescu, care este preşedinte de onoare al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette), şi a pus bazele secției de păpuși a Teatrului “Ţăndărică” din Bucureşti, în 1949. Prin anii ‘80 Irina Niculescu lucra cu muzicieni, cu mini-marionete, în spaţii neconvenţionale, spectacole ce aveau la bază texte contra regimului. În prezent trăieşte în SUA la Chicago. Pentru spectacolul amintit, a compus scenariul după piesa lui Shakespeare şi semnează regia. Muzica live compusă de George Puiu asociată cu tehnologia marionetelor create de John Lewandowski completează povestea de dragoste a eroilor.

“Romeo şi Julieta” este povestea celor doi adolescenţi îndrăgostiţi, din Verona, ei făcând parte din cele două familii rivale, Montague și Capulet, care se urau de multă vreme. Tatăl Julietei hotărăşte să-şi căsătorească fata cu Paris. Ca să preîntâmpine mariajul, Julieta se confesează lui Lorenzo, iar  călugărul îi oferă o sticluță cu somnifer. Lumea creade că a murit, este depusă în cavoul familiei.

Acolo urma să îl întâlnească pe Romeo după trezire, ca să fugă împreună în lume, însă prinţul nefiind anunţat la timp de ceea ce a pus la cale Lorenzo, crede că s-a sinucis, scoate otrava din buzunarul ei și o bea. După ce-şi face efectul somniferul, Julieta se trezește, îl vede pe Romeo mort, se străpunge cu pumnalul.

Păpuşarul are o meserie grea, trebuie să fie actor, bun dansator, să cânte şi să mânuiască în acelaşi timp, păpuşa. Din toată distribuţia formată din actorii păpuşari: Daniel Burcea (Romeo), Ana-Maria Calita (Julieta) Cristina Dumitra (Lady Capulet), George Simian (Capulet şi Mercuţio) Daniela Ruxandra Mihai (Doica) Monalisa Toncu (Benvolio), Cristina Dumitra (Tybalt) care dă frâu liber poveştii pe scenă, numai Cornel Jipa, în rolul preotului nu este actor păpuşar, şi s-a descurcat admirabil.

Regizoara introduce în spectacol vânzătorul de ziare, cu trimitere la realitatea toxică a ştirilor de azi, rol interpretat de Monalisa Toncu, care face senzaţie când interacţionează cu sala prin marioneta sa.

Recenta premieră din programul “Atomul Shakespeare” regizată de Irina Niculescu este un spectacol reuşit de marionete, prezentat într-o formulă nouă, cu o punte interesantă între păpuşă, spectator şi celelalte arte.

FOTO: Maria Ștefănescu

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

12
/12
/18

Luna decembrie aduce la Teatrul Național București patru spectacole noi, „fapt unic în cei 166 de ani de Teatru”. Cele patru premiere sunt ”Pădurea spânzuraţilor”, după romanul lui Liviu Rebreanu, în regia lui Radu Afrim, ”Papagalul mut”, scenariuL şi regia Nae Caranfil, ”50 de secunde” de Daniel Oltean (piesa anului 2017, premiată la Gala UNITER), în regia lui Eugen Gyemant, şi spectacolul de pantomimă ”A fost odată în România”, în regia lui Dragoş Huluba.

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

Page 1 of 76512345...102030...Last »