Romeo şi Julieta, la Târgoviște – un spectacol de marionete reuşit 
https://www.ziarulmetropolis.ro/romeo-si-julieta-la-targoviste-un-spectacol-de-marionete-reusit/

Pe o scenă fără decoruri şi fumigene,  cu actori păpuşari îmbrăcaţi în costum negru şi pălărie, cu sforile marionetelor în mâini, muzică live, aşa a început spectacolul cu piesa “Romeo şi Julieta” după William Shakespeare de la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte. 

Un articol de Monica Andrei|9 Martie 2016

Irina Niculescu este fiica Margaretei Niculescu, care este preşedinte de onoare al UNIMA (Union Internationale de la Marionnette), şi a pus bazele secției de păpuși a Teatrului “Ţăndărică” din Bucureşti, în 1949. Prin anii ‘80 Irina Niculescu lucra cu muzicieni, cu mini-marionete, în spaţii neconvenţionale, spectacole ce aveau la bază texte contra regimului. În prezent trăieşte în SUA la Chicago. Pentru spectacolul amintit, a compus scenariul după piesa lui Shakespeare şi semnează regia. Muzica live compusă de George Puiu asociată cu tehnologia marionetelor create de John Lewandowski completează povestea de dragoste a eroilor.

“Romeo şi Julieta” este povestea celor doi adolescenţi îndrăgostiţi, din Verona, ei făcând parte din cele două familii rivale, Montague și Capulet, care se urau de multă vreme. Tatăl Julietei hotărăşte să-şi căsătorească fata cu Paris. Ca să preîntâmpine mariajul, Julieta se confesează lui Lorenzo, iar  călugărul îi oferă o sticluță cu somnifer. Lumea creade că a murit, este depusă în cavoul familiei.

Acolo urma să îl întâlnească pe Romeo după trezire, ca să fugă împreună în lume, însă prinţul nefiind anunţat la timp de ceea ce a pus la cale Lorenzo, crede că s-a sinucis, scoate otrava din buzunarul ei și o bea. După ce-şi face efectul somniferul, Julieta se trezește, îl vede pe Romeo mort, se străpunge cu pumnalul.

Păpuşarul are o meserie grea, trebuie să fie actor, bun dansator, să cânte şi să mânuiască în acelaşi timp, păpuşa. Din toată distribuţia formată din actorii păpuşari: Daniel Burcea (Romeo), Ana-Maria Calita (Julieta) Cristina Dumitra (Lady Capulet), George Simian (Capulet şi Mercuţio) Daniela Ruxandra Mihai (Doica) Monalisa Toncu (Benvolio), Cristina Dumitra (Tybalt) care dă frâu liber poveştii pe scenă, numai Cornel Jipa, în rolul preotului nu este actor păpuşar, şi s-a descurcat admirabil.

Regizoara introduce în spectacol vânzătorul de ziare, cu trimitere la realitatea toxică a ştirilor de azi, rol interpretat de Monalisa Toncu, care face senzaţie când interacţionează cu sala prin marioneta sa.

Recenta premieră din programul “Atomul Shakespeare” regizată de Irina Niculescu este un spectacol reuşit de marionete, prezentat într-o formulă nouă, cu o punte interesantă între păpuşă, spectator şi celelalte arte.

FOTO: Maria Ștefănescu

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Ritmuri de tango, parfum de Argentina, sonoritatea inedită a bandoneón-ului și vocea ANALIEI SELIS, toate acestea sunt ”ingredientele” concertului programat miercuri, 20 martie (19.00), la Sala Radio,  în cadrul celei de-a doua ediții a proiectului TANGO SIMFONIC, ce poartă titlul Milonga de mis amores.

Page 1 of 78312345...102030...Last »