Romeo Vanica, membru fondator al trupei Mondial, a murit la 69 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/romeo-vanica-membru-fondator-al-trupei-mondial-a-murit-la-69-de-ani/

Romeo Vanica, membru fondator al formaţiei „Mondial” şi fost redactor al postului Radio România Actualităţi, a murit miercuri, la vârsta de 69 de ani, informează site-ul Radioului Public.

Un articol de Petre Ivan|25 aprilie 2014

Potrivit romania-actualitati.ro, Romeo Vanica a fost angajat al Radioului Public la Redacţia Ştiri între anii 1994 şi 2009. El s-a consacrat ca un valoros compozitor şi instrumentist şi a fost membru fondator al formaţiei „Mondial”.

Printre cele mai cunoscute creaţii ale sale se află „Romanţă fără ecou”, „De va veni la tine vântul” sau „Primăvara”.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă la ora 14:00 la Cimitirul Mărcuţa din Bucureşti.

 

Mondial a fost o formaţie românească de muzică rock, înfiinţată în 1966 la Bucureşti

 

Trupa este  printre primele grupuri din ţară care au făcut trecerea la direcţii mai elaborate ale rock-ului. Mondial a atins succesul la puţin timp după înfiinţare, lansând discuri în străinătate în primii patru ani, timp în care se bucurau de un succes răsunător şi în ţară.

În memoria publicului au rămas cel mai bine întipărite piesele din prima perioadă: „Romanţă fără ecou” (cunoscută şi prin primul ei vers, „Iubire, bibelou de porţelan”), „Primăvara” şi „Atît de fragedă”.

Grupul s-a desfiinţat în 1979, când Filip Merca (unicul membru fidel formaţiei de-a lungul întregii sale istorii) renunţă la orice activitate muzicală şi pleacă în Statele Unite.

Alţi membri ai formaţiei au rămas activi în domeniu, fie în cadrul altor formaţii (Mihai Cernea la Sfinx, iar Iuliu Merca va înfiinţa Semnal M în 1977), fie în calitate de compozitori (Romeo Vanica).

Foto cu Mondial şi Romeo Vanica – wikipedia, facebook

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.