Romfilatelia omagiază mari actori ai scenei româneşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/romfilatelia-omagiaza-mari-actori-ai-scenei-romanesti/

Romfilatelia a editat o nouă emisiune de mărci poştale tematice în cadrul proiectului „Stele de aur ale scenei şi ecranului”. Cele şase timbre ale acestui proiect filatelic au aceeaşi valoare nominală, de 4,50 lei, şi prezintă Stele de Aur ale scenei româneşti, în imagini de colecţie: Adela Mărculescu, Florina Cercel, Ilinca Tomoroveanu, Alexandru Arşinel, Ion Caramitru, Costel Constantin.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2016

Emisiunea de mărci poştale este disponibilă începând de astăzi, 19 decembrie 2016, în toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, şi online.

Emisiunea este completată de un set de două plicuri prima zi.

Adela Mărculescu

Adela Mărculescu este una dintre distinsele Doamne ale artei româneşti, iubitoare de poezie, dovedind credinţă şi mari actori credibilitate în fiecare rol interpretat. A cucerit publicul cu sute de reprezentaţii în piese de teatru pe scenele cele mai importante din Bucureşti şi din lume, precum Brazilia, Italia, Austria, Israel, Statele Unite ale Americii şi Canada.

Este deţinătoarea a numeroase premii, distincţii şi decoraţii dintre care amintim doar câteva: Premiul I şi titlul „Laureat” pentru rolul „Adela” din filmul „Un oaspete la cină”.

În martie 2016, Adela Mărculescu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti.

Florina Cercel

Florina Cercel are un talent exploziv, o uriașă forţa dramatică şi o manieră unică de interpetare, completate de o frumusețe plină de personalitate. A debutat pe scena mari actori Teatrului Dramatic de Stat din Galaţi, în 1964, petrece următorii 7 ani la Teatrul Naţional din Timişoara, iar din 1973 devine actrița Teatrului Naţional din Bucureşti, unde va cunoaşte consacrarea.

În cinematografie debutează în 1970, de atunci fiind o prezenţă constantă atât pe marile ecrane cât şi în televiziune.

Este deţinătoarea Premiului UNITER  pentru cea mai bună interpretare feminină din 1990 în rolul Vassa Jeleznova din „Vassa Jeleznova” de M. Gorki.

A fost decorată cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler în 2002, devenind societar de onoare al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Anul acesta a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului.

Ilinca Tomoroveanu

Ilinca Tomoroveanu, una dintre prezențele pline de carismă și talent ale ecranului şi teatrului românesc a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1964, la clasa profesorului Costache Antoniu.

Din 1964, ultimul an de studii, începe să joace la Teatrul Naţional Bucureşti unde îşi face debutul în spectacolul „Moartea unui artist”, de Horia Lovinescu. Are o bogată carieră actoricească, jucând atât pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, cât şi în piese de teatru la Televiziunea Română sau în filme.

În 2014, a primit din partea Republicii Franceze Ordinul artelor şi literelor în grad de cavaler. Din anul 2005 este Director Artistic la Teatrul Naţional din Bucureşti, unde îşi continuă şi cariera de actriţă.

Alexandru Arşinel

Alexandru Arşinel, preţuit actor de comedie, cu o voce inegalabilă și mult umor, a avut o contribuţie importantă în cadrul mari actori teatrului, televiziunii, radioului şi filmului din ţara noastră. Despre activitatea lui Alexandru Arșinel se vorbeşte întotdeauna la superlativ şi este văzut ca unul dintre maeștrii teatrului de revistă românesc.

Director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” din 1999, are o bogată activitate în teatru, film, televiziune şi teatru radiofonic.

Afost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural „în grad de Comandor, apreciat ca unul dintre cei mai de încredere români, fiind recompensat şi cu o stea pe Aleea Celebrităţilor.

Ion Caramitru

Ion Caramitru a absolvit IATC-ul, clasa profesor Beate Fredanov, în 1964. A susţinut licenţa cu rolul Hamlet, personaj pe care-l va relua în regia lui Al. Tocilescu (1986) şi care-l va consacra în topul britanic al celor mai buni 10 interpreţi Hamlet din lume.

A jucat în peste 100 de roluri în teatru şi în filme și a regizat spectacole de teatru şi operă, în ţară şi în străinătate. Începând cu 2005, este directorul Teatrului Naţional din Bucureşti.

Costel Constantin

Costel Constantin, îndrăgit actor de teatru, film şi televiziune, este absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, clasa profesor Beate Fredanov promoţia 1964 şi a avut ca lucrare de licenţă personajul Laertes din „Hamlet”.

În 1965, debutează pe scena Teatrului Naţional din Iaşi, în rolul tânărului călugăr din piesa „Becket” a lui Jean Anouilh.

Societar de onoare al Teatrului Naţional din Bucureşti, Costel Constantin face parte din generaţia marilor maeştri ai scenei naţionale.

În 2003 a primit Premiul Naţional pentru cel mai bun actor în rolul Vulpenaru din “Crimă pentru pământ”, regia Grigore Gonţa.

Foto: Romfilatelia, timbre, mari actori – romfilatelia.ro

12
/11
/16

Muzeul Național de Artă al României ne invită, începând cu 16 noiembrie, la o expoziție-medalion, dedicată lui Ștefan Luchian (1868 - 1916), de la moartea căruia se împlinesc o sută de ani. „Punte între două lumi – Florile lui Luchian” deschide programul medalioanelor tematice care vor fi incluse periodic în expozițiile permanente ale MNAR.

03
/11
/16

În seara în care am văzut Dorian am vrut să-i cer iertare tehnologiei pentru dățile în care am hulit-o, din conservatorism, și pentru acelea în care am profitat de ea în scopuri pur egoiste. Am reevaluat tehnologia, fie și pentru o oră, cea în care dansul și teatrul s-au unit într-un altfel de spectacol, pe scena de la UNTEATRU.

19
/10
/16

Într-un context în care dansul contemporan are din ce în ce mai multă vizibilitate în peisajul artistic din România, Asociaţia Culturală Control N anunţă un nou spectacol: Dorian, creat de Oana Răsuceanu în jurul unui singur actor-dansator (George Albert Costea), prin îmbinarea dansului contemporan cu proiecţii multimedia. Dorian va fi itinerat în patru spaţii de joc, din patru oraşe diferite: Bucureşti, Timişoara, Craiova şi Ploieşti.

10
/10
/16

Tabloul “Nickelodeon”, realizat de artistul român Adrian Ghenie, a fost vândut pentru suma de 9 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii organizate săptămâna trecută la Londra, de casa de licitaţii Christie’s, fiind vorba de un record absolut pentru pictorul român. Tabloul ictat în 2008 a fost expus şi anul trecut la Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

30
/09
/16

Mai multe evenimente dedicate artei contemporane vor fi organizate, în această noapte, cu ocazia celei de a zecea ediţii a Noapţii Albe a Galeriilor (NAG), în București și în alte nouă orașe din țară. Alături de București, la NAG#10 participă Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara.

27
/09
/16

Pe Facebook s-a organizat un protest în fața Ambasadei Rusiei față de decizia Rusiei de a dona 100 de euro pentru campania de achiziționare a „Cumințeniei Pământului”. Protestul va avea loc astăzi (marţi), între orele 17.00 și 17.30, la sediul Ambasadei Rusiei la București. Organizatorii protestului spun că se simt „jigniți” de „bacșișul” Rusiei.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

20
/09
/16

Cea de-a doua ediție a Trienalei de Arhitectură East Centric a început în weekend în capitală cu deschiderea expoziției principale găzduită de Teatrul Național din București și conferințe susținute de invitați din Japonia, Austria și România. Trienala continuă cu prezentările publice și jurizarea pentru Premii Arhitext East Centric. Toate cele 4 expoziții majore din cadrul Trienalei pot fi vizitate zilnic, între orele 10 și 18, la TNB și ARCUB Gabroveni, până pe 9 octombrie.

16
/09
/16

Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, astăzi (vineri), Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României. Oraşele contracandidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost Bucureşti, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

16
/09
/16

Bucureștenii sunt invitați să participe, la sfârșitul acestei săptămâni, la evenimentele dedicate împlinirii a 557 de ani de atestare istorică a Capitalei organizate în Piața Constituției și parcurile Cișmigiu și Herăstrău, unde urmează să aibă loc concerte, expoziții, ateliere, spectacole de teatru și parade sau plimbări cu trăsura. Intrarea la toate evenimentele este gratuită.

15
/09
/16

Sâmbătă, 17 Septembrie 2016, Grădina Sticlarilor (strada Vasile Lascăr nr.36) își redeschide porțile pentru cei care vor să își descopere sau să își dezvolte latura artistică. Intrarea la Grădină este gratuită însă, pentru participare, se percepe o taxă de 20 RON, pentru achiziționarea materialelor necesare.