Romii evacuați din casele închiriate. Poveste în imagini
https://www.ziarulmetropolis.ro/romii-evacuati-din-casele-inchiriate-poveste-in-imagini/

Accademia di Romania in Roma, cu sprijinul Institutului Cultural Român, va inaugura miercuri, 19 februarie, la ora 18:00, expoziţia de desene „Evacuare”, a artistei Laura Partin.

Un articol de Liliana Matei|15 februarie 2020

Această serie de desene abordează tema romilor evacuați din casele lor închiriate în România din 2010 și până în prezent. Inspirat de fotografii ale fotojurnaliștilor, articole și reportaje video despre aceste cazuri, proiectul documentează într-o manieră empatică ceea ce Laura Partin consideră a fi situația vulnerabilă și de excluziune socială a romilor care au ajuns pe stradă sau în locuințe extrem de precare după închiderea fabricilor în care lucrau.

Portofoliul de lucrări al artistei, ce va include 60 de desene, își propune, în viziunea artistei, să submineze anumite stereotipuri și să sensibilizeze publicul, atrăgând atenția asupra a ceea ce ea definește excluziunea socială în care se regăsesc unele persoane de etnie romă în contextele societale actuale, atât în România cât și în alte țări.

Lucrările vor fi expuse în Galeria Accademia di Romania in Roma începând cu data de 19 februarie până în 29 februarie, expoziția putând fi vizitată conform programului afișat pe pagina evenimentului.

Unul dintre cele două cazuri documentate de artistă – poate insuficient mediatizate – a fost al celor 76 de familii (în jur de 300 de persoane) care au locuit lângă groapa de gunoi de la Pata Rât din Cluj din 2010 până în 2016, ca urmare a evacuării acestora de la o adresă anterioară. Primăria din Cluj construise clădiri modulare la Pata Rât pentru aceste familii evacuate care au fost forțate de circumstanțe să trăiască într-un mediu insalubru, în încăperi prea reduse pentru familii numeroase, uneori depășind 15 membri. În 2017 o asociație a reușit, atrăgând finanțări private și externe, să permită unui număr de 35 de familii de la Pata Rât să se mute în apartamente din Cluj.

Cel de-al doilea caz ales și ilustrat de Laura Partin este cel al familiilor evacuate de pe strada Vulturilor din București în 2014, care au locuit în corturi în fața fostelor lor locuințe timp de câteva luni, ca formă de protest împotriva a ceea ce considerau a fi lipsă de protecție socială din partea autorităților. Având venituri foarte scăzute și un statut de evacuați, romii care erau chiriași se considerau îndreptățiți la ajutor social în momentul în care cele 25 de case în care locuiau 100 de persoane au fost retrocedate în manieră irevocabilă proprietarilor lor de drept.

Laura Partin s-a născut în 1986 la Iași, are o licență în grafică și un master de cercetare interdisciplinară în domeniul teoriei artei. Practica sa artistică este axată pe desen și performance (uneori participativ). Subiectele abordate se situează adesea în sfera socială sau, potrivit declarațiilor artistei, în sfera poeticii existențialiste. După studiile universitare a obținut o bursă „Nicolae Iorga” de cercetare și creație de doi ani la Institutul Român de Cercetare și Cultură Umanistă din Veneția. În această perioadă și-a continuat cercetarea despre artă participativă și similaritățile de abordare a realității dintre anumiți artiști contemporani și psihologii sociali. Cercetarea se intitulează „Estetica deziluzionării” și studiază practicile artistice care au ca nucleu construcția unei situații asemănătoare cu o farsă, trasând, pe de altă parte, o genealogie a acestui fenomen în avangardele secolului XX, de la dadaism, suprarealism și futurism și până la letrism, Fluxus și artă conceptuală. În această perioadă a expus în galeria Institutului trei proiecte artistice personale și a participat la un festival internațional de artă contemporană: Morphos – Pixels of Identities. Din 2016 a început o teză de doctorat la Universitatea Paris 8, cu aceeași temă de cercetare și foarte recent a expus la salonul DDessin. Din 2018 lucrează la Musée des Avelines la Saint-Cloud că mediator cultural.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.