Room, marele premiu la Festivalul de la Toronto
https://www.ziarulmetropolis.ro/room-marele-premiu-la-festivalul-de-la-toronto/

Lungmetrajul „Room”, realizat pe baza unui roman nominalizat la Man Booker Prize, despre o mamă şi fiul ei care sunt ţinuţi în captivitate timp de cinci ani, a câştigat premiul People’s Choice, cea mai importantă distincţie decernată la Festivalul Internaţional de Film de la Toronto.

Un articol de Petre Ivan|22 septembrie 2015

Prestigiosul trofeu a fost câştigat în trecut de filme care s-au impus ulterior la gala premiilor Oscar, precum „Vagabondul milionar/ Slumdog Millionaire”, „Discursul regelui/ The King’s Speech” şi „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave”. La ediţia din 2014, People’s Choice Award a revenit filmului „The Imitation Game. Jocul codurilor/ The Imitation Game”.

Filmul „Room” a avut la bază un roman scris în 2010 de scriitoarea irlandeză Emma Donoghue, care locuieşte în prezent în Canada.

Atât pelicula, cât şi cartea spun povestea unui băiat, Jack, al cărui univers existenţial se reduce la încăperea minusculă în care este ţinut în captivitate timp de cinci ani, alături de mama lui, dar şi provocările pe care cei doi le au de înfruntat în lumea reală, după ce reuşesc să evadeze.

Filmul „Room” îi are în rolurile principale pe actorii Brie Larson şi Jacob Tremblay.

Premiul publicului pentru cel mai bun documentar a fost câştigat de pelicula „Winter on Fire: Ukraine’s Fight For Freedom”, de Evgeny Afineevsky, produsă de platforma online Netflix.

Federaţia Internaţională a Criticilor de Film (FIPRESCI) a premiat la rândul ei două producţii cinematografice: „Eva Nová”, de Marko Škop, în secţiunea Discovery, şi „Desierto”, de Jonás Cuarón şi cu Gael Garcia Bernal în rolul principal, în secţiunea Special Presentations.

Festivalul de la Toronto, cel mai amplu eveniment cinematografic de acest gen din America de Nord, reprezintă adeseori o rampă de lansare pentru filmele implicate în cursa pentru câştigarea premiilor Oscar.

Foto: Room – cinemagia

30
/01
/23

În perioada 20 – 28 ianuarie a avut loc în Franța cea de-a 5-a ediție a Festivalului de film documentar (FIPADOC) de la Biarritz, primul eveniment major al anului din circuitul celor dedicate acestui gen, care reunește anual 50 de țări participante și peste 30.000 de spectatori. Cu această ocazie, „Pâinea noastră cea de toate zilele”, cel mai nou documentar regizat de Șerban Georgescu („Varză, cartofi și alți demoni”; „Jurnalul familiei -escu”) a avut premiera internațională, fiind nominalizat în cadrul secțiunii IMPACT, dedicată producțiilor cu teme sociale, de mediu sau justiție.

26
/01
/23

Pe 27 ianuarie, unul dintre cei mai importanți actori din România împlinește 87 de ani. Pe Florin Piersic îl puteți vedea pe 30 ianuarie în spectacolul „Străini în noapte” de Eric Assous, regizat de regretatul Radu Beligan și găzduit de Naționalul bucureștean.

26
/01
/23

Festivalul Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie 2023, Cluj Napoca) anunță Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse și inovatoare, cea din țările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia și Islanda.

25
/01
/23

CRONICĂ DE FILM Reacţiile la “Close” (2022) par să se fi împărţit în două: “heartbreaking” (cu versiunea românească “vai, cât am plâns”) şi, mult mai rar, “tearjerker”. O zic din capul locului: sunt din a doua categorie. Deşi am plecat setat să mă las emoţionat (nu am nici cea mai mică problemă să dau garda jos în sala de cinema), am ieşit iritat.

22
/01
/23

Apariţia în română, pe final de 2022, la Editura Tracus Arte, a două cărţi de Pier Paolo Pasolini - una de poezii şi alta cu texte despre literatură şi artă - a tulburat puţin apatia cu care a fost marcat la noi centenarul acestui mare cineast şi scriitor.

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.