„RosenKabarett”, la 10 ani de program Vârsta4
https://www.ziarulmetropolis.ro/rosenkabarett-la-10-ani-de-program-varsta4/

„RosenKabarett”, noul spectacol a colectivului inter-generaţional „Vârsta4”, programat marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, serbează 10 ani de la inaugurarea programului Vârsta4. Montarea porneşte de la cele mai pregnante amintiri ale performerilor vârstnici – de la experienţele personale, comunitare sau politice care le-au marcat existenţa.

Un articol de Liliana Matei|11 noiembrie 2019

O bunică pe care nu ai cunoscut-o niciodată; un tată arestat de peste 50 de ori; o slujbă ținută de bunicul tău la sinagogă; ultima scrisoare trimisă de bunica ta din ghetou; ziua în care ai câștigat o mașină; ziua când ai sărit de la balcon; ziua în care ai devenit invalid; boala care nu te lasă să mergi nici la școală, nici la serviciu; o iubire de-o viață; o viață fără iubire. „RosenKabarett” investighează raportarea vârstnicilor la trecut, la familie și identitate, la dragoste și la boală, la memorie și la uitare. Totul într-un cabaret-colaj de mărturii, documente, cântece și dans.

În august 2009, un grup interdisciplinar de artiști a venit în vizită la „Moses Rosen” – căminul pentru persoane vârstnice al comunității evreiești, cu intenția de a-i cunoaște pe rezidenți și de a le propune să vizioneze un spectacol de teatru. Zece ani mai târziu, artiștii și rezidenții formează un colectiv închegat – au participat împreună la activități artistice dintre cele mai diverse (ateliere de story-telling, teatru, dans, film, fotografie, colaj, desen etc.), au pus bazele programului de artă comunitară „Vârsta4” și au realizat nouă spectacole de teatru și dans.

Echipa este formată din Iudith Ardeleanu, Marius Armașu, Mihaela Bîrlegi, Anuța Brill, Ioseph Cotnăreanu, Margareta Eschenazy, Mathilda Iaroslavitz, Marius Rădulescu, Lippa Baroti Segal, Marcu Solomon, Pompiliu Sterian, Dorotea Weissbuch, Vlad Arghir, Carmen Coțofană, Paul Dunca, Irina Gâdiuță, Alice Monica Marinescu, Lucia Mărneanu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz, Maria Sgârcitu.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.

13
/10
/14

Vineri, 17 octombrie, ora 18.00, la Teatrul Nottara, Sala „Horia Lovinescu”, Teatrul Maghiar de Stat va prezenta spectacolul Brad de Crăciun la familia Ivanov de Al. I. Vvedenski, regia: András Urbán, scenografia: Carmencita Brojboiu. Spectacolul beneficiază de supratitrare în limba română şi este recomandat tinerilor peste 18 ani.

13
/10
/14

Doi pe o bancă, D'ale noastre, Tipografic majuscul, Tartuffe sau impostorul, ... escu, Băieţii de aur, Livada de vişini, Trei piese scurte fără sexşi multe alte spectacole pe scenele teatrelor bucureştene, în săptămâna 13 - 19 octombrie

12
/10
/14

Casa de Producţie TVR a programat luni, 13 octombrie, de la ora 20.00, la TVR 2, în memoria marelui actor Adrian Pintea (n. 9 octombrie 1954 – d. 8 iunie 2007), o producție din seria capodoperelor longevive păstrate în Arhiva de Aur a Televiziunii Române: spectacolul „Don Carlos” de Friedrich Schiller.

12
/10
/14

Sâmbătă, 11 octombrie, în cadrul Galei de Decernare a Premiilor au fost anunțate filmele câștigătoare ale celei de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Cinema de la Sibiu – Astra Film Festival. Maidan (regia: Sergei Loznitsa), proiectat în premieră în România la Astra Film Festival 2014, a fost laureat cu Marele Premiu.

12
/10
/14

A noua ediție a Festivalului de Film de Animație Anim’est, ce a avut loc între 3 şi 12 octombrie, în capitală, a ajuns la final. În cadrul Galei de Închidere de sâmbătă, 11 octombrie, la capătul a nouă zile de filme de animație de calitate, sosite la București din peste 60 de țări, festivalul și-a anunțat câștigătorii.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.