„RosenKabarett”, la 10 ani de program Vârsta4
https://www.ziarulmetropolis.ro/rosenkabarett-la-10-ani-de-program-varsta4/

„RosenKabarett”, noul spectacol a colectivului inter-generaţional „Vârsta4”, programat marţi, 12 noiembrie, de la ora 19.00, serbează 10 ani de la inaugurarea programului Vârsta4. Montarea porneşte de la cele mai pregnante amintiri ale performerilor vârstnici – de la experienţele personale, comunitare sau politice care le-au marcat existenţa.

Un articol de Liliana Matei|11 noiembrie 2019

O bunică pe care nu ai cunoscut-o niciodată; un tată arestat de peste 50 de ori; o slujbă ținută de bunicul tău la sinagogă; ultima scrisoare trimisă de bunica ta din ghetou; ziua în care ai câștigat o mașină; ziua când ai sărit de la balcon; ziua în care ai devenit invalid; boala care nu te lasă să mergi nici la școală, nici la serviciu; o iubire de-o viață; o viață fără iubire. „RosenKabarett” investighează raportarea vârstnicilor la trecut, la familie și identitate, la dragoste și la boală, la memorie și la uitare. Totul într-un cabaret-colaj de mărturii, documente, cântece și dans.

În august 2009, un grup interdisciplinar de artiști a venit în vizită la „Moses Rosen” – căminul pentru persoane vârstnice al comunității evreiești, cu intenția de a-i cunoaște pe rezidenți și de a le propune să vizioneze un spectacol de teatru. Zece ani mai târziu, artiștii și rezidenții formează un colectiv închegat – au participat împreună la activități artistice dintre cele mai diverse (ateliere de story-telling, teatru, dans, film, fotografie, colaj, desen etc.), au pus bazele programului de artă comunitară „Vârsta4” și au realizat nouă spectacole de teatru și dans.

Echipa este formată din Iudith Ardeleanu, Marius Armașu, Mihaela Bîrlegi, Anuța Brill, Ioseph Cotnăreanu, Margareta Eschenazy, Mathilda Iaroslavitz, Marius Rădulescu, Lippa Baroti Segal, Marcu Solomon, Pompiliu Sterian, Dorotea Weissbuch, Vlad Arghir, Carmen Coțofană, Paul Dunca, Irina Gâdiuță, Alice Monica Marinescu, Lucia Mărneanu, Mihaela Michailov, Katia Pascariu, David Schwartz, Maria Sgârcitu.

11
/10
/14

Filosoful şi matematicianul francez René Descartes, autorul celebrului dicton "Cogito ergo sum" ("Cuget deci exist"), prezenta o excrescenţă osoasă de aproximativ 5,4 centimetri pătraţi în zona sinusurilor, o tumoare benignă care nu a avut însă legătură cu moartea sa, potrivit oamenilor de ştiinţă.

10
/10
/14

"Câinele japonez", debutul în regia de lungmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu, este eligibil pentru nominalizarea la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin la gala din 2015, alături de pelicule din alte 82 de ţări, potrivit anunţului făcut joi de Academia americană.

10
/10
/14

Reputata actriţă Luminiţa Gheorghiu revine pe marile ecrane, pentru prima dată într-un rol de comedie, din 24 octombrie, în “Cuscrii”, un film regizat de Radu Potcoavă. Ursul de Aur la Berlin, premiul Asociației Criticilor de Film la Los Angeles, sunt doar câteva dintre premiile câștigate de Luminița Gheorghiu, de-a lungul carierei.

10
/10
/14

În 95% din cazuri, atunci când ne uităm la un personaj feminin pe o scenă românească ceea ce vedem este un punct de vedere masculin. La noi, poveștile femeilor sunt spuse de către bărbați. Ce-ar fi să aflăm ce au de spus femeile despre ele însele? Acesta este punctul de plecare pentru tema primei ediții a Platformei Internaționale de Teatru București - „Viitorul este feminin”.

10
/10
/14

Naţionaliştii de pripas şi-au pus fularul tricolor în jurul gâtului şi au ieşit la defilare. Că nu ştiu ei foarte bine ce e dragostea...de ţară, de fotbal, de oameni, nici nu mai contează, o gură mare e capabilă să anihileze un întreg batalion de idei, sentimente şi concepte bine structurate.

09
/10
/14

Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel. Patrick Modiano are 69 de ani şi este cel de-al 11 scriitor de origine franceză care câştigă Premiul Nobel pentru literatură.

09
/10
/14

Cea de-a VI-a ediție a celui mai important eveniment cinematografic al toamnei din Transilvania, “Festivalul Internațional de Film Comedy” debutează vineri, 10 octombrie. Lungmetrajul “Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, este programat în Deschiderea Comedy Cluj, de la ora 19:00, la Cinema Florin Piersic.