Royal Concertgebouw a încheiat Festivalul Enescu 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/royal-concertgebouw-a-incheiat-festivalul-enescu-2015/

Festivalul Enescu s-a încheiat, duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, prin reprezentaţia uneia dintre orchestrele aflate în top 3 mondial, Royal Concertgebouw, care, sub bagheta dirijorului Andris Nelsons, a interpretat „Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73”, de Johannes Brahms, „Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2”, de George Enescu, şi „Daphnis şi Chloé” Suita nr. 2, de Maurice Ravel.

Un articol de Petre Ivan|21 septembrie 2015

Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii, i-a mulţumit preşedintelui şi directorului artistic – pentru ultima dată la ediţia de anul acesta – al Festivalului „George Enescu”, Ioan Holender, cel care a alcătuit programul artistic al festivalului timp de şapte ediţii.

De asemenea, Vulpescu i-a mulţumit directorului Artexim – organizatorul Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu” -, Mihai Constantinescu, care, de aproape două decenii, este la cârma acestui eveniment.

Aş fi fericit să ştiu că ne-am făcut cu toţii datoria: faţă de memoria lui George Enescu, faţă de admiratorii lui, faţă de iubitorii lui, faţă de conştiinţa noastră. Trăim într-o lume tot mai complicată, mai frământată de conflicte. Multe ne pot despărţi şi ne despart: politica, interesele economice, ideologiile, vanităţile noastre. Muzica şi cultura, însă, au menirea să ne unească, pentru că ne întorc la esenţa umanităţii, ne fac pe toţi egali în faţa frumosului, fără să ne uniformizeze. Ele ne reamintesc că avem valori comune şi că numai aceste valori ne pot ajuta să trecem de la o lume a confruntărilor şi intereselor la una a armoniei şi solidarităţii. – Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii.

Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii

Ionuţ Vulpescu, Ministrul Culturii

Discursul său s-a terminat într-o notă optimistă: „Sunt convins că, aşa cum putem organiza un eveniment de asemenea anvergură, putem să-i oferim şi condiţii de desfăşurare demne de renumele său, inclusiv o sală de concerte în acord cu exigenţele acestui început de secol”. Însă, până la construirea unei săli demne de renumele Festivalului „George Enescu – promisă de oficialităţi de mulţi ani -, spectatorii nu se pot bucura pe deplin de muzică, din cauza problemelor tehnice care apar.

Duminică seară, la bisul pe care Royal Concertgebouw Orchestra l-a susţinut – „Clair de Lune”, de Claude Debussy -, din cauza unor probleme la sistemul de sonorizare, s-a auzit în sală un zgomot puternic şi deranjant, atât pentru membrii orchestrei, cât şi pentru spectatori.

Cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” a avut loc între 30 august şi 20 septembrie, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, la 134 de ani de la naşterea marelui compozitor român şi 60 de ani de la moartea sa. Festivalul a adus publicului 22 de lucrări de George Enescu în interpretarea unora dintre cele mai valoroase orchestre ale lumii.

Festivalul „George Enescu” 2017

Programul ediţiei din 2017 a Festivalului „George Enescu”, avându-l ca preşedinte onorific pe legendarul Zubin Mehta, este definitivat în proporţie de 80% şi include prezenţe celebre precum orchestra Scala din Milano, care va interpreta o lucrare de George Enescu, pianistul Lang Lang, dirijorii Valery Gergiev şi Antonio Pappano – care va dirija „Simfonia a III-a”, de George Enescu.

Urmărind promovarea muzicii marelui compozitor român George Enescu şi aducerea operei sale în prim-plan naţional şi internaţional, Festivalul „George Enescu” 2017 se va deschide cu „Oedipe”, în viziunea dirijorului Vladimir Jurowski, în prezent dirijor principal al London Philharmonic Orchestra, de curând ales dirijor principal şi al Berlin Radio Symphony Orchestra/Rundfunk Sinfonie-orchester Berlin şi posibil director artistic al Festivalului Enescu – aşa cum s-a vehiculat în ultima perioadă.

Foto: Festivalul Enescu – festivalenescu.ro/en/

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.

23
/12
/21

Nu vă lăsați păcăliți de apariție discretă și micuță a Andreei Mădălina Barbu în afara scenei. Atunci când cântă, Andreea Mădălina se transformă într-o forță a naturii. Vocea ei de soprană de coloratură atinge tonuri foarte înalte „ca de privighetoare” și te poartă în povestea muzicală pe care o interpretează.

22
/12
/21

La TVR 1, Crăciunul vine cu bucurie: colinde, poveşti impresionante, surprize pentru copii şi oameni mari, întâlniri încărcate de emoţie. Ne vom delecta cu programe de sărbătoare pregătite pentru telespectatorii de toate vârstele, pentru toţi cei care ne lăsăm cuprinşi de magia sărbătorilor de iarnă. Semifinala „Vedeta populară”, emisiuni şi ediţii speciale – „Iată, vin colindătorii!”, „Poveşti de Crăciun”, „Exclusiv în România”, „Moş Crăciun ...de împrumut”, animaţii pentru copii, precum şi filme cu tematică de Crăciun sunt câteva dintre programele pe care TVR 1 le oferă telespectatorilor săi în perioada 24-27 decembrie.

19
/12
/21

Din 20 până în 26 decembrie, zilnic, de la ora 10.00 (în reluare de la ora 17.00), vă așteaptă cadourile pregătite de Andreea Kiseleff și Lucian Haralambie “Sub bradul de Crăciun” – colinde, cântece de Crăciun, dar și opusuri celebre, alături de cele 6 cantate care compun “Oratoriul de Crăciun” de Johann Sebastian Bach.