Royal Fantasies – Consort Music For Three Viols
https://www.ziarulmetropolis.ro/royal-fantasies-consort-music-for-three-viols/

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepţie al Muzeului Naţional Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susţinut de ansamblul elveţian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2015 (ed. a X-a).

Un articol de Liliana Matei|17 noiembrie 2015

Soma Salat-Zakariás (viola da gamba sopran), Mathilde Gomas (viola da gamba tenor) și Leonardo Bortolotto (viola da gamba bas) ne propun, la Cotroceni, ”Fanteziile regale”.

Ansamblul The Little Light Consort a fost înființat în anul 2011 de Soma Salat-Zakariás. Țelul său de a studia și interpreta diversele repertorii dedicate consortului de viola da gamba i-a adus alături de el pe gambiștii Leonardo Bortolotto, Mathilde Gomas, Christoph Prendl și Ryosuke Sakamoto. Întâlnirea lor s-a petrecut pe parcursul studiilor în cadrul „Schola Cantorum Basiliensis” (Basel).

Toți membrii ansamblului au absolvit cursurile de viola da gamba la clasa profesorului Paolo Pandolfo, având astfel o linie comună de înțelegere și interpretare muzicală. Ryosuke Sakamoto îndeplinește în cadrul ansamblului atât rolul de lăutist cât și rolul de gambist. Astfel, ansamblul are la dispoziție interpreți cu un excelent potențial și baze solide teoretice și practice. Toți membrii ansamblului sunt specializați în interpretarea pe toate instrumentele din familia violei da gamba (consortul de viole da gamba).
Membrii ansamblului The Little Light Consort lucrează împreună încă din anul 2008, căutând o formă comună de expresie și dezvoltând înțelegerea caracteristicilor interpretative specifice repertoriului dedicat consortului de viole da gamba.

Perfecționarea calităților lor interpretative s-a realizat în timp, în special pe parcursul studiilor din Basel dar și pe parcursul unor prestigioase masterclass-uri desfășurate sub îndrumarea profesorilor Anthony Rooley, Dominique Vellard, Evelyn Tubb, Paolo Pandolfo, Randall Cook sau Rebeka Rusò.

De la înființarea sa și până în prezent, ansamblul a susținut concerte în cadrul diverselor manifestări de profil din Elveția, Germania, Franța, Ungaria.

Consortul de viole ocupă un loc important în interpretarea instrumentală. Acestei formaţii i s-au dedicat numeroase pagini de literatură muzicală de către compozitorii englezi, în mod special. Consortul de viole era o formaţie foarte la modă în cadrul curţilor regale europene şi în elevatele cercuri intelectuale ale vremii.

A interpreta muzică în cadrul unui consort de viola da gamba constituia un semn de distincţie iar cei care aveau un consort de viola da gamba erau consideraţi persoane cu influenţă.

„Consortul de viole” este originar din Anglia şi este reprezentativ pentru cultura muzicală a acestei ţări fiind una dintre formaţiile muzicale cel mai frecvent utilizate. Consortul de viole a fost totuşi foarte răspândit şi în alte regiuni ale continentului european, bucurându-se de aprecierea a foarte muţi dintre „admiratorii” instrumentului în sine sau angrenat în acest tip de formulă. A cânta într-un „consort de viole” însemna pe lângă o mare plăcere şi o modalitate extrem de agreabilă de a-şi petrece timpul împreună şi socializa. Având în vedere faptul că termenul „consort” înseamnă „a acompania” în limba engleză, consortul de viole se poate asocia cu acompanierea unor linii vocale solistice. Aceasta era într-adevăr o practică frecvent utilizată în practica muzicală a acelei perioade.

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti are loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie 2015 şi cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se desfăşoară la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Această ediție jubiliară a Festivalului de Muzică Veche București se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

În program:

– Orlando Gibbons (1583-1625) – Fantasia III
– Thomas Lupo (1605-1669) – Pavan
– John Jenkins (1592-1678) – Ayre – Courante – Saraband
– John Coprario (ca.1570-1626) – Fantasia X
– Vincenzo Ruffo (ca.1508-1587) – El Perfidioso – La Gamba
– Orlando Gibbons (1583-1625) – Fantasia II
– Thomas Tomkins (1527-1656) – In Nomine
– Eustache Du Caurroy (1549-1609) – Quatriesme Fantasie sur Conditor Alme Syderum
– Alexander Agricola (ca.1445–1506) – Tandernaken
– Thomas Lupo (1605-1669) – Fantasia I
– Henry Purcell (1659-1695) – Fantasia II
– John Baldwin (ca.1560-1615) – A Browning

Interpretează:
The Little Light Consort (Elveția):
Soma Salat-Zakariás – viola da gamba sopran
Mathilde Gomas – viola da gamba tenor
Leonardo Bortolotto – viola da gamba bas

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.