Royal Fantasies – Consort Music For Three Viols
https://www.ziarulmetropolis.ro/royal-fantasies-consort-music-for-three-viols/

Joi, 19 noiembrie, ora 19.00, la Marele Salon de Recepţie al Muzeului Naţional Cotroceni va avea loc concertul „Royal Fantasies” susţinut de ansamblul elveţian „The Little Light Consort”. Concertul este programat în cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2015 (ed. a X-a).

Un articol de Liliana Matei|17 noiembrie 2015

Soma Salat-Zakariás (viola da gamba sopran), Mathilde Gomas (viola da gamba tenor) și Leonardo Bortolotto (viola da gamba bas) ne propun, la Cotroceni, ”Fanteziile regale”.

Ansamblul The Little Light Consort a fost înființat în anul 2011 de Soma Salat-Zakariás. Țelul său de a studia și interpreta diversele repertorii dedicate consortului de viola da gamba i-a adus alături de el pe gambiștii Leonardo Bortolotto, Mathilde Gomas, Christoph Prendl și Ryosuke Sakamoto. Întâlnirea lor s-a petrecut pe parcursul studiilor în cadrul „Schola Cantorum Basiliensis” (Basel).

Toți membrii ansamblului au absolvit cursurile de viola da gamba la clasa profesorului Paolo Pandolfo, având astfel o linie comună de înțelegere și interpretare muzicală. Ryosuke Sakamoto îndeplinește în cadrul ansamblului atât rolul de lăutist cât și rolul de gambist. Astfel, ansamblul are la dispoziție interpreți cu un excelent potențial și baze solide teoretice și practice. Toți membrii ansamblului sunt specializați în interpretarea pe toate instrumentele din familia violei da gamba (consortul de viole da gamba).
Membrii ansamblului The Little Light Consort lucrează împreună încă din anul 2008, căutând o formă comună de expresie și dezvoltând înțelegerea caracteristicilor interpretative specifice repertoriului dedicat consortului de viole da gamba.

Perfecționarea calităților lor interpretative s-a realizat în timp, în special pe parcursul studiilor din Basel dar și pe parcursul unor prestigioase masterclass-uri desfășurate sub îndrumarea profesorilor Anthony Rooley, Dominique Vellard, Evelyn Tubb, Paolo Pandolfo, Randall Cook sau Rebeka Rusò.

De la înființarea sa și până în prezent, ansamblul a susținut concerte în cadrul diverselor manifestări de profil din Elveția, Germania, Franța, Ungaria.

Consortul de viole ocupă un loc important în interpretarea instrumentală. Acestei formaţii i s-au dedicat numeroase pagini de literatură muzicală de către compozitorii englezi, în mod special. Consortul de viole era o formaţie foarte la modă în cadrul curţilor regale europene şi în elevatele cercuri intelectuale ale vremii.

A interpreta muzică în cadrul unui consort de viola da gamba constituia un semn de distincţie iar cei care aveau un consort de viola da gamba erau consideraţi persoane cu influenţă.

„Consortul de viole” este originar din Anglia şi este reprezentativ pentru cultura muzicală a acestei ţări fiind una dintre formaţiile muzicale cel mai frecvent utilizate. Consortul de viole a fost totuşi foarte răspândit şi în alte regiuni ale continentului european, bucurându-se de aprecierea a foarte muţi dintre „admiratorii” instrumentului în sine sau angrenat în acest tip de formulă. A cânta într-un „consort de viole” însemna pe lângă o mare plăcere şi o modalitate extrem de agreabilă de a-şi petrece timpul împreună şi socializa. Având în vedere faptul că termenul „consort” înseamnă „a acompania” în limba engleză, consortul de viole se poate asocia cu acompanierea unor linii vocale solistice. Aceasta era într-adevăr o practică frecvent utilizată în practica muzicală a acelei perioade.

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti are loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie 2015 şi cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se desfăşoară la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Această ediție jubiliară a Festivalului de Muzică Veche București se desfășoară sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

În program:

– Orlando Gibbons (1583-1625) – Fantasia III
– Thomas Lupo (1605-1669) – Pavan
– John Jenkins (1592-1678) – Ayre – Courante – Saraband
– John Coprario (ca.1570-1626) – Fantasia X
– Vincenzo Ruffo (ca.1508-1587) – El Perfidioso – La Gamba
– Orlando Gibbons (1583-1625) – Fantasia II
– Thomas Tomkins (1527-1656) – In Nomine
– Eustache Du Caurroy (1549-1609) – Quatriesme Fantasie sur Conditor Alme Syderum
– Alexander Agricola (ca.1445–1506) – Tandernaken
– Thomas Lupo (1605-1669) – Fantasia I
– Henry Purcell (1659-1695) – Fantasia II
– John Baldwin (ca.1560-1615) – A Browning

Interpretează:
The Little Light Consort (Elveția):
Soma Salat-Zakariás – viola da gamba sopran
Mathilde Gomas – viola da gamba tenor
Leonardo Bortolotto – viola da gamba bas

INFO

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.