S-a dat startul pentru Ideo Ideis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-dat-startul-pentru-ideo-ideis/

Astăzi încep înscrierile pentru cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care se va desfăşura între 18 şi 26 august la Alexandria.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2014

Începând de astăzi, trupele de tineri actori din întreaga țară se pot înscrie în cel mai amplu proces de educație alternativă prin artă dedicat liceenilor din România: Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

La finalul perioadei de preselecţie, nouă dintre trupele înscrise vor avea şansa de a-şi prezenta spectacolele de teatru pe scena Casei de Cultură din Alexandria, în faţa altor trupe de tineri actori și a mentorilor Ideo Ideis – Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.

La fel ca și în anii anteriori, pentru a participa la Ideo Ideis, trupele de liceeni trebuie să consulte ghidul trupelor aplicante şi apoi să completeze formularul disponibil online, care solicită, printre altele, o filmare de 10-15 minute din spectacolul înscris și un material video prin intermediul căruia fiecare membru al trupei să răspundă la întrebarea ‘Ce așteptări ai de la experiența Ideo Ideis?’. Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor este 07.06.2014, ora 23:59.

Marea noutate a celei de-a IX-a ediţii este faptul că, începând din acest an, secțiunea ,,Competiție” se transformă în ,,Spectacole de Teatru Tânăr”.

”De opt ani, liceenii au tot venit și revenit la Ideo Ideis nu pentru a câștiga premii, ci pentru întâlnirile fericite pe care festivalul le prilejuieşte invariabil. Ne-au spus-o constant, prin intermediul formularelor de feedback pe care le completează la finalul fiecărei ediții, iar anul acesta am decis să renunțăm la ideea de competiție și să le oferim șansa de a juca în fața publicului și a invitaților noștri nu din postura de concurenți, ci de tineri actori. Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu, cei la care, până acum, liceenii se raportau ca la niște jurați, devin mentori Ideo Ideis și continuă să ofere îndrumare și feedback participanților pe întreaga perioadă a festivalului”, spune Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis.

Anul acesta, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria va avea loc în perioada 18-26 august. La fel ca și în anii trecuți, festivalul își deschide porțile și către tinerii care vor să ia parte la atelierele de teatru tânăr, dramaturgie, coregrafie, scenografie, muzică&ritm și educație vizuală, dar nu fac parte dintr-o trupă de teatru. Sesiunea de înscriere dedicată tinerilor din Alexandria va fi deschisă pe 12 mai, iar cea pentru publicul larg pe 10 iunie.

Foto: arhiva Ideo Ideis

21
/11
/16

„Doctor Strange”, filmul produs de Studiourile Marvel, spune povestea fascinantului doctor Stephen Strange şi a întâlnirii lui cu magia, având o distribuţie de top, care îi include pe Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams şi Mads Mikkelsen. În regia lui Scott Derrickson, pelicula spune povestea transformării prin care trece Doctor Strange, un om al raţiunii care se trezeşte într-o lume ocultă, plină de misticism, în care nimic nu este ceea ce pare a fi.

21
/11
/16

„Românul iese la mort”. Această constatare devenea valabilă odinioară mai ales când era vorba de o înmormântare domnească, aşa cum a fost cea a lui Alexandru Suţu, întâmplată în ianuarie 1821.

21
/11
/16

După ce a dat jos bulina roşie de pe clădire, transformându-se în „Teatrul Nottara, excelenţă fără risc” teatrul de pe bulevardul Magheru vine în această toamnă cu haine noi, cu spectacole noi... Luna trecută, aici a avut loc premiera piesei „Alcool“. Un spectacol amuzant, viu, cu multă muzică, poezie şi dans. Mihai Măniuţiu, Ada Milea, Vava Ştefănescu, Adrian Damian, Ion Mureşan.

21
/11
/16

Ați fost vreodată la Varșovia? Nu? Mărturisesc că nici eu. În schimb am fost la teatru, mai precis la Teatrul Evreiesc de Stat, unde am văzut într-un decor familiar și extraordinar de frumos restaurat, spectacolul „Varșovia: Ghid turistic” de Hillel Mittelpunkt, în regia lui Eugen Gyemant, cu Maia Morgenstern, Claudiu Istodor, Natalie Ester, Rudy Rosenfeld și Viorica Bantaş...

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

20
/11
/16

Disponibil pe platforma gratuită Cinepub, „Fotografii de familie” (2012), scris și regizat de Andrei Cohn, este un foarte solid scurtmetraj realizat în estetica realistă. O aparent obișnuită reuniune duminicală de familie degenerează în certuri meschine, asta deși o dramă ascunsă stă să se întâmple.

19
/11
/16

Prima ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș – TES FEST se va deschide pe 20 noiembrie la București și va dura o săptămână. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării a 140 de ani de la înființarea primului teatru profesionist de limbă idiș din lume, în România, la Iași, în anul 1876, de către scriitorul și artistul Avram Goldfaden.

19
/11
/16

Spectacolul radiofonic „Tower of Babel”, în regia lui Robert Wilson, cu actorul român Ilie Gheorghe, a câștigat recent premiul pentru Cea mai bună piesă de teatru radiofonic din Germania (German Radio Play Award), 2016.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

18
/11
/16

Nu-mi place să fac pronosticuri, dar cred că aceste două discuri vor primi premii importante ale industriei discografice în perioada următoare; în orice caz, sunt printre cele mai bune discuri pe care le-am ascultat anul acesta: concerte de Ceaikovski și Sibelius cu violonista Lisa Batiashvili și concertele de Șostakovici cu violoncelista Alisa Weilerstein.