S-a deschis prima arhivă a designului românesc
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-deschis-prima-arhiva-a-designului-romanesc/

„100 de obiecte de design românesc” – la MATER şi online.

Un articol de Liliana Matei|27 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc, colecția ce conturează o primă istorie a designului românesc din ultimul secol, s-a deschis la MATER – biblioteca de materiale din București și va putea fi explorată de vizitatori zilnic, între orele 10.00 și 19.00, până pe 4 noiembrie.

Odată cu expoziția s-a lansat și e-muzeul www.100romaniandesignobects.com, arhiva care reunește 100 de obiecte și 100 de povești culese din România ultimilor 100 de ani, un spațiu digital în care găsești resurse nenumărate pentru orice demers creativ ce are de-a face cu identitatea românească.

Afli, descoperi, găsești inspirație și contribui, cu fiecare amintire, sugestie sau idee, la această primă arhivă a designului românesc. Expoziția deschide un capitol necesar în descoperirea istoriei design-ului și creează un context de reflecție și construcție a unui viitor sustenabil pentru design-ul autohton.

Primul automobil aerodinamic brevetat în Germania de un român, pălării purtate de Carol I și de oierii români, primul microcalculator personal, un radio produs în România și exportat în Japonia și SUA – acestea sunt câteva din descoperirile expoziției, etape importante de istorie și coordonate necesare pentru a înțelege cum se dezvoltă designul de astăzi, între funcționalitate, tradiție și creativitate.

Pe perioada expoziției, pasionații de design vor putea participa la workshopuri pe tema istoriei designului românesc:

  • Radio Gloria

    Vineri, 26 octombrie de la ora 19:00 – Dizainăr pune la cale atelierul ”Design la Rece”, pentru a discuta despre designul românesc de produs din perioada 1918-2018, alături de cei care au înființat prima secție de de învățământ superior de design dar și arhitecți, designeri și studenți la facultățile de specialitate. Mai multe informații

  • Miercuri, 31 octombrie, de la ora 19:00 – Conf. Dr. Radu Comșa invită la o prelegere cu tema ”100 de ani de Design în domeniul transportului din România”, ce va avea loc la MATER. În istoria aerodinamicii auto, Aurel Persu este o referință, dar Alexandru Berlescu rămâne un ilustru necunoscut. Și totuși, istoria celui mai original automobil care a participat vreodată la Raliul Monte Carlo merită povestită. La fel și în domeniul aviatic, pionierii Vuia, Vlaicu și Coandă sunt arhicunoscuți, Elie Carafoli mai puțin, iar Iosif Șilimon rămâne idolul inițiaților în ale aviației. Automobile, avioane, troleibuze și multe alte mijloace de transport într-o seară dedicată acestui tip de design.

Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad. ”100 de obiecte de design românesc” nu este o arhivă închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale.

Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Cristian Vasile

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

24
/12
/19

Un grup de tineri artiști timișoreni din cadrul Facultății de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii și iubitorii de artă. Proiectul Artă și Artiști Români are o motivație pur educațională.

23
/12
/19

Comisia Națională a României pentru UNESCO – CNR UNESCO - a organizat în data de 17 decembrie cea de-a IV-a ediție a Galei anuale de sfârșit de an, care a reunit partenerii instituționali, respectiv reprezentanți ai instituțiilor publice, societății civile, mediului privat, precum și alți colaboratori, personalități din domeniile de interes ale UNESCO - educație, științe, cultură, comunicare și informare.

14
/12
/19

Muzeul Colecţiilor de Artă, secţie a Muzeului Naţional de Artă al României, vă invită începând cu data de 14 decembrie 2019 să vizitaţi expoziţia permanentă a colecţiei „Dan şi Liana Nasta”, intrată în patrimoniul muzeului anul acesta, prin generozitatea donatorilor, soții Mihai şi Elena Nasta, nepoții colecționarilor.

10
/12
/19

Luni, 9 decembrie, începând cu orele 19.00, în foaierul Sălii Liviu Ciulei (Izvor) a avut loc vernisajul expoziției permanente de portrete ale actorilor din trupa Teatrului L.S. Bulandra, realizate de fotograful (și actorul) Andrei Runcanu.

03
/12
/19

Pentru fostele state socialiste, 2019 marchează trecerea a 30 de ani de la revoluțiile care au schimbat cursul istoriei, iar pentru cehi, la fel ca și pentru români și alte națiuni ce s-au aflat în Blocul de Est, 1989 a marcat trecerea de la dictatură la democrație. Revoluția de Catifea, așa cum a fost numit evenimentul la cehi, a avut câteva caracteristici aparte, iar bucureştenii sunt așteptați să le descopere la deschiderea expoziției „1989. The Velvet Revolution”, pe data de 5 decembrie 2019, începând cu ora 19:00, la Centrul Ceh din Bucureşti.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.