S-a încheiat Art Safari 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-art-safari-2021/

Între 15 septembrie şi 3 octombrie 2021, Art Safari a oferit publicului 18 zile de bucurie, socializare şi artă. Mii de vizitatori au luat la pas cei 6.000 de metri pătraţi ai Palatului Dacia-România, sediul principal al Pavilionului, pentru a privi cele peste 800 de opere de artă expuse.

Un articol de Liliana Matei|4 octombrie 2021

În cele 3 săptămâni în care a fost deschis, Pavilionul a fost vizitat de 36.324 de persoane, cu aproximativ 10% peste cifra de vizitare a anului trecut.

Anul acesta, pentru prima dată în istoria sa, Pavilionul de Artă București a avut loc în două sedii din Centrul Istoric, ambele superbe, la deja tradiționalul Palat Dacia-România adăugându-se ARCUB Hanul Gabroveni.

Cea de-a 8-a ediție Art Safari a expus opere în valoare totală de 9 milioane de euro, care au fost grupate în patru pavilioane expoziționale:

Pavilionul Muzeal: Samuel Mützner. Pe urmele lui Claude Monet

Pavilionul invitat: Seducție și triumf în artă. Femei-artist în România

Pavilionul Central: Constantin Piliuță. Culoare de zenit

Pavilionul Contemporan: Superheroes/Antiheroes. Tendințe în arta contemporană românească

Și ediția din acest an s-a desfășurat în condiții de prevenție medicală, însă în ciuda controlului îngreunat de măsurile de limitare a capacității, arta și-a păstrat locul în inima și în agenda românilor. Numărul mare al celor care au dorit să viziteze și în acest an muzeul temporar Art Safari i-a determinat pe organizatori să prelungească cu o săptămâna expoziția, pentru a împăca apetitul cultural al vizitatorilor cu controlul riguros al accesului.

„Noile reguli de acces la evenimente, ce au intrat treptat în efect în ultimele zile, nu au împiedicat accesul la Art Safari, deoarece evenimentul a fost gândit și organizat încă de la bun început cu respectarea strictă a regulilor de prevenție în vigoare în toamna anului trecut. Suntem recunoscători autorităților culturale că au gândit regulile de participare la expozițiile de tip muzeal astfel încât să dea totuși posibilitatea publicului să acceseze muzeele, iar arta să își poată îndeplini menirea”, a punctat Ioana Ciocan, Directorul Art Safari.

Night Tours au făcut și în acest an savoarea Art Safari. Peste 3500 de vizitatori au ales în 2021 experiențele personalizate de vizitare a Pavilionul de Artă București, bucurându-se de ghidaj, muzică live și cocktail party-uri.

Evenimentul Art Safari se află sub patronajul Ministerului Culturii, Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Muzeul Municipiului București.

Din 2022, Art Safari se va transforma sub ochii noștri și va deveni dintr-un muzeu temporar unul instituționalizat. Primul sediu permanent al Pavilionul de Artă București urmează să fie același Palat Dacia-România, în baza unui parteneriat semnat pe doi ani între Art Safari și Muzeul Municipiului București, de folosire împreună a spațiului expozițional al Palatului Dacia-România. Palatul Dacia-România urmează să găzduiască în viitor, după operațiunile cuvenite de consolidare, renovare și amenajare muzeală corespunzătoare, Pinacoteca Municipiului București.

Art Safari, operator cultural independent care acționează pe scena de artă din România, este cunoscut îndeosebi pentru organizarea anuală a Pavilionului de Artă București, ale cărui expoziții au fost vizitate de aprox. 231.000 de persoane în cele 8 ediții de până acum. Alături de expoziţiile curatoriale, organizate în București sau în străinătate, Art Safari promovează conținut educațional pentru toate vârstele, găzduind inclusiv ateliere de artă pentru copii și tururi ghidate pentru copii și adolescenţi.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.