S-a încheiat Atelierul Cehov – Purcărete de la Sinaia
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-incheiat-atelierul-cehov-purcarete-de-la-sinaia/

Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete, a avut loc în perioada 5 – 13 iulie 2018. A fost primul eveniment artistic major organizat în cadrul celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, la care au fost invitaţi să participe 18 actori din întreaga ţară.

Un articol de Petre Ivan|19 iulie 2018

Atelierul Cehov – Purcărete s-a desfășurat în spațiile Centrului Cultural Carmen Silva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul a fost organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

„Atelierul Cehov susținut de regizorul Silviu Purcărete, care tocmai s-a încheiat, a însemnat pentru toată lumea o întâlnire foarte specială. S-a lucrat într-un ritm intens, multe ore pe zi, iar munca se continua individual și după ce programul de repetiții înceta, cu o preocupare, concentrare și atenție pentru detalii pe care fiecare dintre cei prezenți – fără să le-o impună cineva – și le acordau cu generozitate.

Timp de 9 zile, 9 actrițe și 9 actori din București, dar și din importante teatre din țară (Cluj, Iași, Arad, Piatra-Neamț și Ploiești) s-au transformat în disciplinați învățăcei, luându-și rolurile cât se poate de în serios. Ca o noutate, anul acesta atelierul s-a desfășurat în afara Bucureștiului, la Sinaia, gazde fiind Centrul Cultural Carmen Sylva și Cazinoul din Sinaia. Pentru studiu a fost ales textul cunoscutului dramaturg rus, Cehov, „Trei surori”. Nu a fost vorba despre expunerea experienței scenice sau a unei metode Silviu Purcărete, așa cum, poate, se așteptau unii dintre participanți. Aici am învățat unii de la alții prin împărtășirea gândurilor, prin schimb sincer de idei, prin distrugerea convențiilor și a evadării din logic; iar rezultatele se traduc prin veritabile miniaturi Cehov.” – concluziona la finalul evenimentului Cristina Nicu-Tudor – coordonator al proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete, Sinaia 2018.

O prezență discretă a fost, pe parcursul întregului eveniment, camera de filmat a cineastului Alexandru Condurache, care a încercat să surprindă instantanee ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de demers artistic. Mărturiile actorilor, momentele-cheie surprinse în timpul activităților desfășurate, precum și ineditul interviu realizat cu regizorul Silviu Purcărete vor fi adunate într-un film-document care va fi prezentat publicului în toamnă, în cadrul Festivalului Național de Teatru.

„Am sentimentul că am descoperit ceva și trebuie să mă gândesc mai departe, să văd ce este acest lucru, să-i dau nume, deocamdată e doar așa: un parfum și o intuiție” – declara după încheierea Atelierului regizorul Silviu Purcărete.

„Îmi sunt foarte dragi toți actorii pe care i-am cunoscut aici și știu că a fost făcută o selecție foarte bine chibzuită de doamna Marina Constantinescu și asta e foarte important: ea cunoscându-i bine, a venit cu propunerea unui grup care, într-adevăr, este excelent. Împreună și fiecare dintre ei în parte mi s-au părut persoane încântătoare cu care mi-ar plăcea să lucrez mai departe. Ceea ce le-am spus de la început a fost că raportul meu cu acest mare scriitor și mare dramaturg rus este destul de paradoxal: am senzația că îl înțeleg foarte puțin și că, nu știu de ce, îmi place. Ceea ce încerc eu să fac este să descopăr de ce anume îmi place. Încă nu știu de ce, dar probabil, rămân niște zone, niște noduri în scrierea lui, niște odăițe, niște cămăruțe extrem de tainice pe care e greu să le dibuiești, dar care ascund lucruri foarte prețioase, foarte adânci, dar încă nu știu care sunt acelea.” – mărturisea maestrul Silviu Purcărete.

Foto: Atelierul Cehov Purcărete – fnt.ro, Alexandru Condurache

 

23
/02
/14

Marţi, 25 februarie, de la ora 19.30, la Sala Majestic a Teatrului Odeon, în cadrul proiectului „Fabulamundi. Playwriting Europe”, va avea loc spectacolul-lectură „Umbre” de Marilia Samper, în regia lui Vlad Cristache, traducerea fiind semnată de Florin Galiș și Iunia Mircescu. Trei familii marcate de o pierdere: un cuplu căsătorit care se destramă după dispariția […]

22
/02
/14

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la lansarea albumului Pablo Honey, primul al formației Radiohead. Albumul conține primul hit al trupei, Creep. Titlul albumului provine de la un scheci al unor comici americani (Jerky Boys), în care un personaj face o farsă telefonică, spunându-i păcălitului „Pablo, honey? Please come to Florida!” („Pablo, dragă? Te […]

22
/02
/14

Un costum, un turban, o garnitură compusă dintr-o poşetă, pantofi, cordon şi o haină de blană de vulpe care i-au aparţinut Elenei Ceauşescu, dar şi o sabie aurită şi o blană de leopard, un trofeu de vânătoare, ale lui Nicolae Ceauşescu, vor fi scoase la licitaţie pe 6 martie, de Artmark.

21
/02
/14

Producţiile nipone "Călătorie în trei", "Brave Story", "Soarele apune în districtul 64" şi "Roua cerului" vor fi proiectate la Zilele Filmului Japonez, în perioada 25 - 28 februarie, la Cinemateca Română, sala Jean Georgescu din Bucureşti.

21
/02
/14

O fată se îndepartează de la drumul ei. O mamă tot timpul departe. O bunică decisă să facă ultimul pas. Un lup în căutarea victimei. Un vânător care-şi caută direcţia... Totul ca-ntr-un ring de box. Este vina individului pentru faptele sale? Sau a societăţii care l-a ghidat? ‘dontcrybaby’ - luni 24 februarie, în Club Control.

21
/02
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 21 februarie (1972) a fost lansat romanul Marele singuratic, pentru care Marin Preda a primit premiul Uniunii Scriitorilor? Marele singuratic, care continuă lumea moromeţiană, este romanul fiului, al lui Niculae, în care apare neaşteptat şi tatăl, marele personaj Ilie Moromete. El îşi încheiase istoria în volumul doi al Moromeţilor, dar prezenţa sa devine posibilă prin plasarea peripeţiilor lui Niculae într-un timp anterior morţii tatălui său. Notorietatea lui Preda va atinge apogeul opt ani mai târziu, o dată cu ieşirea de sub tipar a volumului Cel mai iubit dintre pământeni, ultimul său roman, la lansarea căruia, sub asaltul numărului impresionant de admiratori, s-au spart vitrinele librăriei.

21
/02
/14

Caravana Docuart debutează sâmbătă, pe 1 martie, cu o primă oprire în Brașov, la Sala Patria. Vor fi proiectate documentare premiate la a II-a ediție a „București Docuart Fest” 2013, realizări cinematografice ale unor regizori consacrați, dar și documentare studențești menite să să sprijine tinerele talente.

21
/02
/14

Scriitorul Mircea Cărtărescu este invitatul special al primei ediţii a Trialogurilor la ArCub, din 27 februarie, de la ora 20.00. Trialoguri la ArCub reprezintă o nouă provocare urbană, adresată tuturor bucureştenilor dornici de a savura un moment special alături de personalităţi marcante din peisajul cultural românesc.

21
/02
/14

Filmele "Ultimul zburator" şi "Dristor" vor fi proiectate vineri şi sâmbătă, la Cinemateca Union din Bucureşti, în seria de evenimente "Independent Union", un nou concept de proiecţii cu invitaţi, menit să promoveze producţia cinematografică independentă.