S-a lansat cel mai rapid roman
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-cel-mai-rapid-roman/

Cartea „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, publicată de Editura ART, a fost lansată miercuri seară, în prezenţa celor 53 de autori, la Librăria Bastilia. Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului, a apreciat scrierea celui mai rapid roman drept un eveniment de excepţie, unic pe plan mondial, […]

Un articol de Andrada Văsii|20 decembrie 2012

Cartea „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, publicată de Editura ART, a fost lansată miercuri seară, în prezenţa celor 53 de autori, la Librăria Bastilia.

Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale Aedificatio şi iniţiatorul proiectului, a apreciat scrierea celui mai rapid roman drept un eveniment de excepţie, unic pe plan mondial, exprimându-şi convingerea că o altă editură nu ar fi publicat cartea.

„Cartea, ‘un roman ghepard’, care nu are neapărat subtilităţile unui flamingo sau înălţimea unui condor, are o miză mai degrabă socială”, a spus Gabriel H. Decuble.

Scriitorul Florin Iaru a apreciat că romanul reflectă „un mod bucureştean de a vedea lumea, personaje pe care le putem întâlni, mânaţi de goana după timp”, elogiind profesionalismul scriitorilor care au lucrat ca „biciuiţi de o dirigintă perversă”.

El a dezvăluit că unii dintre autori au avut intuiţii comune, realizarea proiectului demonstrând un „sentiment de solidaritate greu de întâlnit la artişti, cu atât mai mult la scriitori români”.

Marius Chivu a spus că marele câştig al proiectului a fost acela că 53 de scriitori au colaborat dincolo de orice afinităţi stilistice ori umane, evidenţiind omogenitatea substanţei narative.

Răzvan Ţupa consideră că o serie de nepotriviri au fost păstrate „special” de redactori, iar scrierea romanului se constituie într-o şansă a tuturor celor 53 de scriitori participanţi la proiect.

Cei care au scris romanul, sâmbătă, 15 decembrie, în doar câteva ore, majoritatea prezenţi miercuri la lansare, cu impresii şi amintiri picante sunt: Leonard Ancuţa, Diana Bădică, Lavinia Bălulescu, Lavinia Branişte, Anca Bucur, Marius Chivu, Laurenţiu Constantin, Bogdan Coşa, Andrei Crăciun, Augustin Cupşa, Silviu Dancu, Gabriel H. Decuble, Adrian Diniş, Luca Dinulescu, Cosmin Dragomir, Gruia Dragomir, Florin Dumitrescu, M. Duţescu, Mihail Gălăţanu, Adrian Georgescu, Silviu Gherman, Adela Greceanu, Mugur Grosu, Ioan Groşan, Florin Iaru, Marieva Ionescu, Cristina Ispas, Cosmin Manolache, Maria Manolescu, Eusebiu Matei, Marin Mălaicu-Hondrari, Mitoş Micleuşanu, Iulia Militaru, Dmitri Miticov, Oana-Cătălina Ninu, Radu Niţescu, Veronica Plăcintescu, Dan Pleşa, Matei Pleşu, Mihai Radu, Ana Maria Sandu, Elena Stancu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Alexandru Al. Şahighian, Livia Ştefan, Cecilia Ştefănescu, Silvia T., Simona Tache, Iulian Tănase, Alex Tocilescu, Răzvan Ţupa, Luiza Vasiliu, Anca Vieru.

Ineditul proiect a fost realizat de Asociaţia Culturală Aedificatio şi Editura ART, împreună cu Links Associates, cu sprijinul Universităţii din Bucureşti.

Redactarea cărţii a început sâmbăta trecută la ora 10,20, cei patru naratori principali, scriitorii Gabriel H. Decuble, Florin Iaru, Răzvan Ţupa şi Marius Chivu, stabilind împreună planul şi titlul romanului – „Moş Crăciun & Co. Cel mai rapid roman din lume”, tipărit după puţin mai mult de nouă ore.

Editura ART, care a publicat romanul de 288 de pagini rezultat în urma efortului colectiv al celor 53 de scriitori, a înscris acest proiect fără precedent la Guinness Book of Records pentru a fi validat şi omologat ca record, lucru care ar urma să aibă loc în Ajunul Crăciunului. Guinness Book a declarat proiectul ca fiind eligibil, creând în acest sens o categorie specială.

Sursa: Agerpres

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol

06
/01
/16

Daniel Craig, protagonistul filmelor din seria "James Bond", are o apariţie episodică în noul film din franciza "Războiul stelelor", intitulat "Star Wars: Trezirea Forţei", în care starul britanic interpretează rolul unui soldat din Infanteria stelară care rosteşte patru replici în acestă peliculă.

05
/01
/16

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susține la Opera Națională Română Iași o conferință de presă la care va avea are acces și publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

05
/01
/16

Ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră - publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.