S-a lansat POC! 
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-poc/

Asociaţia Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2022

Începând de săptămâna aceasta, prima revistă de bandă desenată documentară din România, POC!, este disponibilă pentru a fi comandată online, alături de romanul grafic despre Anina, „Din subteran la suprafață. Povestea unui oraș postindustrial”, ambele proiecte fiind publicații originale ale asociației.

Primul număr POC! își propune să prezinte un istoric al mișcărilor de mediu din România, dar și să vorbească despre felul în care problematicile de mediu ne influențează viețile și viitorul.

Un efort colectiv, care aduce laolaltă voci diverse, POC! își propune să promoveze atât autori de bandă desenată cu experiență, dar și voci noi, care publică pentru prima dată într-un astfel de format: 3 elevi din satul cehesc Sfânta Elena din Banat (Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kun), o tânără de la un liceu din Bacău (Sabrina Dâscă), o creatoare de păpuși (Agata Tabacu), o activistă de mediu (Loredana Pană) și o specialistă în politici de mediu (Roxana Bucată) au debutat în scrierea de scenarii sau ilustrație de bandă desenată și au colaborat cu ilustratori cu experiență din România (Ileana Surducan, Mircea Pop, Ionuț Sociu), Moldova (Octavian Curoșu) și Cehia (Petra Dobruska și Štěpánka Jislová).

Poveștile îmbină ficțiunea cu documentarea și sunt scrise într-un limbaj accesibil, ceea ce le face ușor de înțeles atât de adulți, cât și de tinerii din generația Z. Temele acoperă subiecte precum ecologizarea, poluarea aerului, cazul Roșia Montana, reconversia profesională a comunităților de minerit, zimbrii din pădurile Moldovei și reflectarea asupra schimbărilor climatice.

Revista poate fi comandată de aici. Iată ce include!

BUTELCA – Štěpánka Jislová, Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kuna

Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kun sunt cei 3 elevi de clasa a-VIII-a din Banat care au scris pentru prima oară în viața lor un scenariu de bandă desenată, iar rezultatul este “Butelca”, o poveste despre ecologizarea satului și împrejurimile lui. Munca la scenariu s-a făcut sub îndrumarea profesoarei lor de limba cehă, Klára Jíchova, iar ilustrația a fost realizată de cea mai cunoscută ilustratoare din Cehia, Štěpánka Jislová.

NEGRU CA ZĂPADĂ – Sabrina Dâscă, Roxana Bucată

Ilustratoarea Sabrina Dâscă, elevă la un liceu artă, secțiunea de arhitectură din Bacău și-a făcut debutul în ilustrație cu această ocazie, iar cercetătoare în științe și politici de mediu și consultantă de specialitate a revistei POC!, Roxana Bucată este la prima experiență ca scenaristă de bandă desenată. Povestea „Negru ca Zăpada” vorbește despre tranziția justă a celor ce lucrează pe Valea Jiului, și reconversia profesională către domeniul eolian a persoanelor din comunitățile de minerit, domeniu cu un viitor incert.

„Probabil provocarea cea mai mare a fost să renunț la cuvinte și să îmbin documentarea cu ficțiunea puțin, dar am câștigat o perspectivă nouă asupra lucrurilor. Pentru că mă „ocup” cu subiectele legate de mediu și, mai specific, de tranziție energetică de ceva vreme, am apreciat ocazia de a explora aceste teme. Mă bucur să spun povestea în forma asta, mult mai accesibilă pentru tineri”, spune Roxana Bucată.

„Pentru mine Negru ca zăpada e o poveste despre tradiție, familie, origini și modul în care trecutul și prezentul se intersectează. În Aldona am descoperit curaj și speranță pentru un viitor mai bun iar puterea ei de a se adapta la orice e pentru mine cred că cel mai puternic și important aspect al acestei povești”, adaugă Ilustratoarea Sabrina Dâscă.

OMUL CARE PRIVEȘTE SPRE CER – Agata Tabacu, Ionuț Sociu

Animatoare, ilustratoare și creatoare de păpuși, Agata Tabacu își face debutul în bandă desenată prin intermediul poveștii “Omul care privește cerul”. Aceasta spune călătoria inițiatică a unui tânăr la Stația Meteo de pe Vârful Omu și reflectarea asupra schimbărilor climatice și a relației dintre prezent și viitor. Scenaristul Ionuț Sociu a fost inspirat în scrierea poveștii de documentarea făcută pentru reportajului „Paznicii vremii”, publicat de Ionuț în Scena9.

BUCUREȘTIUL AERULUI – Octavian Curoșu, Anastasia Rohac, Loredana Pană

Activista de mediu Loredana Pană de la Asociația Mai Mult Verde a acceptat provocarea de a scrie pentru prima dată scenariul unei povești de bandă desenată și așa s-a născut “Bucureștiul Aerului”. Aceasta este ilustrată de Octavian Curoșu, autor din Chișinău cu vastă experiență de bandă desenată, care a ilustrat și volumul de bandă desenată documentară „Din subteran la suprafață – Povestea unui oraș post-industrial”, publicat de Bloc Zero în 2021. Ilustrația a fost completată cu ajutorul coloristei Anastasia Rohac din Chișinău, studentă în anul IV la Facultatea de Arte Plastice și Design.

„Mesajul meu este că poluarea atmosferică ne afectează pe toți, indiferent de cartierul în care locuim sau veniturile lunare și suntem împreună în această luptă pentru sănătatea noastră. Avem nevoie de o legislație fermă în ceea ce privește regimul de construcții în oraș, creșterea spațiilor verzi din Capitală și mijloace de transport publice eficiente. Sunt măsuri care pot fi luate rapid, pe termen scurt, dar e nevoie și de o viziune în acest domeniu. Aleșii noștri trebuie să înțeleagă că este un subiect important și că nu mai poate fi ignorat”, spune Loredana Pană.

MAI PRESUS DE AUR – Ileana Surducan, Petra Dobruská

Povestea „Mai presus de Aur” a fost creată de de ilustratoarea Ileana Surducan, alături de scenarista Petra Dobruska, autoare cu multă experiență cu banda desenată. Autoarele redau povestea mișcării Roșia Montana din perspectiva unei fetițe care trăiește într-un viitor post revoluția climatică și descoperă un jurnal despre prietenia dintre străbunica ei, Petra și activista de mediu, Raluca.

„Am lucrat la o poveste despre Roșia Montană și protestele care încercau să oprească exploatarea minieră cu cianură – dar și despre prietenia dintre Raluca și Petra, amândouă implicate activ în evenimentele din acei ani 2011 – 2013. Chiar dacă astăzi nu mai simt același optimism, cred că acțiunile activiste de atunci au avut un rost, și m-am bucurat să cunosc și să desenez povestea celor care au demarat întreg procesul. M-a emoționat și ideea că Petra și Raluca au scris împreună un jurnal pentru strănepoți. În contextul global actual, cred că tuturor ne-ar prinde bine să ne gândim cum vom fi priviți de generațiile viitoare, și ce le lăsăm moștenire”, spune Petra Dobruska.

ZIMBRUL – Mircea Pop

Graficianul Mircea Pop este cunoscut pentru ilustrarea a peste 20 de cărți, câștigând premiul pentru ilustrație de carte la concursul Cele mai frumoase cărți din România pentru volumul Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal. Pentru revista POC! autorul s-a inspirat din articolele documentate de Roxana Bucată și Elena Stancu despre zimbrii și a scris povestea primilor zimbri care și-au recâștigat libertatea în pădurile Moldovei.

Revista costă 50 lei și este disponibilă online.

Primul număr al revistei POC! a fost realizată în cadrul proiectului Verde-n față derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Bloc Zero, cu susținerea HeidelbergCement România.

Evenimentul de lansare este organizat cu sprijinul Centrului Ceh București și Budweiser Budvar.

Parteneri: Asociația MaiMultVerde, Heidelberg, Centrul Ceh București, Școala Gimnazială „J.A. Komensky” Sfânta Elena

Parteneri media: StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis, Cinefilia.ro, Kiss FM Deva.

Foto: Niculai Lazur

21
/01
/22

Intimități, cel de-al patrulea roman al lui Katie Kitamura, scriitoare americană de origine japoneză, se înscrie deja pe linia succesului precedentelor cărți ale autoarei, traduse în peste 20 de limbi, iar una dintre ele aflată în curs de ecranizare. Pornind din start cu avantajul unor recomandări puternice din partea fostului președinte Barack Obama și a lui Oprah Winfrey, Intimități a fost apreciat atât pentru temele propuse de scriitoare, cât și pentru stilul ultramodern, nonconformist și „cool” în care e scris, după cum observa The New York Times.

18
/01
/22

„Cartea orașelor”, a doua antologie publicată în colecția „821.135.1 – Scriitori români contemporani”, atrage atenția asupra unui element important al oricărei proze, spațiul.

18
/01
/22

Autorul bestsellerului „Sub un cer sângeriu” revine în colecția Fiction Connection a Editurii Trei cu o poveste autentică, „Ultima vale verde”, al cărei fir străbate mai multe țări, printre care și România, și în care măiestria condeiului se ia la întrecere cu flerul jurnalistului.

13
/01
/22

Inclus în topul New York Times al celor mai bune 10 cărți ale anului trecut, Intimități, cel de-al patrulea roman al scriitoarei americane Katie Kitamura, a atras atenția celor mai importante publicații din Statele Unite și a primit aprecieri din partea unor cititori „de calibru greu”.

13
/01
/22

De ce este important Bitcoin pentru societatea contemporană și care sunt principiile pe care s-au bazat creatorul rămas în continuare anonim și comunitatea care contribuie la menținerea siguranței rețelei și a valorii acestei monede? Sunt câteva dintre lucrurile despre care vor discuta o parte dintre autorii bestsellerului internațional Bitcoin. Libertatea, finanțe, viitor la întâlnirea online&live de joi, 13 ianuarie, de la ora 19.30. 

11
/01
/22

La început de 2022 vă mulțumim că ne sunteți alături și apreciați lista noastră editorială, în care autorii români sunt din ce în ce mai numeroși. În ultimii ani, scriitorii români publicați de Grupul Editorial Trei au cucerit zeci de mii de cititori, așa că suntem siguri că vă doriți să aflați care vor fi noutățile în 2022.

10
/01
/22

Pentru Curtea Veche Publishing, 2021 a insemnat un an cu un puternic mesaj de intoarcere la lectura si educatie. Fiecare dintre titlurile publicate, de la noutati care s-au impus puternic pe piata, pana la editii de colectie ale bestsellerurilor care au consacrat editura in cei 23 de ani de existenta, fiecare dintre campaniile realizate au fost si sunt toate argumente pentru intoarcerea la citit intr-o perioada deloc usoara.

29
/12
/21

Vrem să mulțumim cititorilor pentru un an minunat în care am reușit să livrăm peste 500.000 de colete cu 1.500.000 de cărți și multă bucurie. Pasiunea lor pentru lectură ne-a motivat să aducem tot mai multe titluri pe rafturile noastre virtuale, așa că am pregătit o surpriză care îi va ajuta să înceapă noul an cu cele mai citite titluri din 2021. Am strâns într-un top acele cărți care ne-au reamintit să râdem cu poftă, ne-au provocat să ne punem întrebări dificile, ne-au inspirat să trăim cu pasiune, dar și să prețuim momentele de liniște alături de cei dragi.

23
/12
/21

„Lecţii nocturne în Micul Ierusalim” de Rick Held, un roman memorabil despre dragoste şi război, inspirat din fapte reale, este inspirat de amintirile tatălui său din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Roman apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere de Iulia Gorzo. este inspirat de amintirile tatălui său din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. • Roman apărut în colecţia „Biblioteca Polirom”, traducere de Iulia Gorzo.

22
/12
/21

Într-un interviu acordat jurnalistei Alida Mocanu despre ultimul său roman, Yoga, publicat de Editura Trei, Emmanuel Carrère vorbește și despre modul cum a depășit experiența izolării, în pandemie, care în Franța a fost destul de lungă. „Ca scriitor, care prin natura profesiei caut să confer sens vieții prin scris, să dau formă literară experiențelor trăite, m-am pomenit și eu, ca toată lumea, confruntat cu această poveste enormă și inedită și habar n-am avut cum s-o înțeleg”, spune Carrère.