S-a lansat POC! 
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-poc/

Asociaţia Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

Un articol de Liliana Matei|19 mai 2022

Începând de săptămâna aceasta, prima revistă de bandă desenată documentară din România, POC!, este disponibilă pentru a fi comandată online, alături de romanul grafic despre Anina, „Din subteran la suprafață. Povestea unui oraș postindustrial”, ambele proiecte fiind publicații originale ale asociației.

Primul număr POC! își propune să prezinte un istoric al mișcărilor de mediu din România, dar și să vorbească despre felul în care problematicile de mediu ne influențează viețile și viitorul.

Un efort colectiv, care aduce laolaltă voci diverse, POC! își propune să promoveze atât autori de bandă desenată cu experiență, dar și voci noi, care publică pentru prima dată într-un astfel de format: 3 elevi din satul cehesc Sfânta Elena din Banat (Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kun), o tânără de la un liceu din Bacău (Sabrina Dâscă), o creatoare de păpuși (Agata Tabacu), o activistă de mediu (Loredana Pană) și o specialistă în politici de mediu (Roxana Bucată) au debutat în scrierea de scenarii sau ilustrație de bandă desenată și au colaborat cu ilustratori cu experiență din România (Ileana Surducan, Mircea Pop, Ionuț Sociu), Moldova (Octavian Curoșu) și Cehia (Petra Dobruska și Štěpánka Jislová).

Poveștile îmbină ficțiunea cu documentarea și sunt scrise într-un limbaj accesibil, ceea ce le face ușor de înțeles atât de adulți, cât și de tinerii din generația Z. Temele acoperă subiecte precum ecologizarea, poluarea aerului, cazul Roșia Montana, reconversia profesională a comunităților de minerit, zimbrii din pădurile Moldovei și reflectarea asupra schimbărilor climatice.

Revista poate fi comandată de aici. Iată ce include!

BUTELCA – Štěpánka Jislová, Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kuna

Adela Peková, Daniel Hrůza, Joza Kun sunt cei 3 elevi de clasa a-VIII-a din Banat care au scris pentru prima oară în viața lor un scenariu de bandă desenată, iar rezultatul este “Butelca”, o poveste despre ecologizarea satului și împrejurimile lui. Munca la scenariu s-a făcut sub îndrumarea profesoarei lor de limba cehă, Klára Jíchova, iar ilustrația a fost realizată de cea mai cunoscută ilustratoare din Cehia, Štěpánka Jislová.

NEGRU CA ZĂPADĂ – Sabrina Dâscă, Roxana Bucată

Ilustratoarea Sabrina Dâscă, elevă la un liceu artă, secțiunea de arhitectură din Bacău și-a făcut debutul în ilustrație cu această ocazie, iar cercetătoare în științe și politici de mediu și consultantă de specialitate a revistei POC!, Roxana Bucată este la prima experiență ca scenaristă de bandă desenată. Povestea „Negru ca Zăpada” vorbește despre tranziția justă a celor ce lucrează pe Valea Jiului, și reconversia profesională către domeniul eolian a persoanelor din comunitățile de minerit, domeniu cu un viitor incert.

„Probabil provocarea cea mai mare a fost să renunț la cuvinte și să îmbin documentarea cu ficțiunea puțin, dar am câștigat o perspectivă nouă asupra lucrurilor. Pentru că mă „ocup” cu subiectele legate de mediu și, mai specific, de tranziție energetică de ceva vreme, am apreciat ocazia de a explora aceste teme. Mă bucur să spun povestea în forma asta, mult mai accesibilă pentru tineri”, spune Roxana Bucată.

„Pentru mine Negru ca zăpada e o poveste despre tradiție, familie, origini și modul în care trecutul și prezentul se intersectează. În Aldona am descoperit curaj și speranță pentru un viitor mai bun iar puterea ei de a se adapta la orice e pentru mine cred că cel mai puternic și important aspect al acestei povești”, adaugă Ilustratoarea Sabrina Dâscă.

OMUL CARE PRIVEȘTE SPRE CER – Agata Tabacu, Ionuț Sociu

Animatoare, ilustratoare și creatoare de păpuși, Agata Tabacu își face debutul în bandă desenată prin intermediul poveștii “Omul care privește cerul”. Aceasta spune călătoria inițiatică a unui tânăr la Stația Meteo de pe Vârful Omu și reflectarea asupra schimbărilor climatice și a relației dintre prezent și viitor. Scenaristul Ionuț Sociu a fost inspirat în scrierea poveștii de documentarea făcută pentru reportajului „Paznicii vremii”, publicat de Ionuț în Scena9.

BUCUREȘTIUL AERULUI – Octavian Curoșu, Anastasia Rohac, Loredana Pană

Activista de mediu Loredana Pană de la Asociația Mai Mult Verde a acceptat provocarea de a scrie pentru prima dată scenariul unei povești de bandă desenată și așa s-a născut “Bucureștiul Aerului”. Aceasta este ilustrată de Octavian Curoșu, autor din Chișinău cu vastă experiență de bandă desenată, care a ilustrat și volumul de bandă desenată documentară „Din subteran la suprafață – Povestea unui oraș post-industrial”, publicat de Bloc Zero în 2021. Ilustrația a fost completată cu ajutorul coloristei Anastasia Rohac din Chișinău, studentă în anul IV la Facultatea de Arte Plastice și Design.

„Mesajul meu este că poluarea atmosferică ne afectează pe toți, indiferent de cartierul în care locuim sau veniturile lunare și suntem împreună în această luptă pentru sănătatea noastră. Avem nevoie de o legislație fermă în ceea ce privește regimul de construcții în oraș, creșterea spațiilor verzi din Capitală și mijloace de transport publice eficiente. Sunt măsuri care pot fi luate rapid, pe termen scurt, dar e nevoie și de o viziune în acest domeniu. Aleșii noștri trebuie să înțeleagă că este un subiect important și că nu mai poate fi ignorat”, spune Loredana Pană.

MAI PRESUS DE AUR – Ileana Surducan, Petra Dobruská

Povestea „Mai presus de Aur” a fost creată de de ilustratoarea Ileana Surducan, alături de scenarista Petra Dobruska, autoare cu multă experiență cu banda desenată. Autoarele redau povestea mișcării Roșia Montana din perspectiva unei fetițe care trăiește într-un viitor post revoluția climatică și descoperă un jurnal despre prietenia dintre străbunica ei, Petra și activista de mediu, Raluca.

„Am lucrat la o poveste despre Roșia Montană și protestele care încercau să oprească exploatarea minieră cu cianură – dar și despre prietenia dintre Raluca și Petra, amândouă implicate activ în evenimentele din acei ani 2011 – 2013. Chiar dacă astăzi nu mai simt același optimism, cred că acțiunile activiste de atunci au avut un rost, și m-am bucurat să cunosc și să desenez povestea celor care au demarat întreg procesul. M-a emoționat și ideea că Petra și Raluca au scris împreună un jurnal pentru strănepoți. În contextul global actual, cred că tuturor ne-ar prinde bine să ne gândim cum vom fi priviți de generațiile viitoare, și ce le lăsăm moștenire”, spune Petra Dobruska.

ZIMBRUL – Mircea Pop

Graficianul Mircea Pop este cunoscut pentru ilustrarea a peste 20 de cărți, câștigând premiul pentru ilustrație de carte la concursul Cele mai frumoase cărți din România pentru volumul Lecții de dans pentru vârstnici și avansați, de Bohumil Hrabal. Pentru revista POC! autorul s-a inspirat din articolele documentate de Roxana Bucată și Elena Stancu despre zimbrii și a scris povestea primilor zimbri care și-au recâștigat libertatea în pădurile Moldovei.

Revista costă 50 lei și este disponibilă online.

Primul număr al revistei POC! a fost realizată în cadrul proiectului Verde-n față derulat de Asociația MaiMultVerde, în parteneriat cu Asociația Bloc Zero, cu susținerea HeidelbergCement România.

Evenimentul de lansare este organizat cu sprijinul Centrului Ceh București și Budweiser Budvar.

Parteneri: Asociația MaiMultVerde, Heidelberg, Centrul Ceh București, Școala Gimnazială „J.A. Komensky” Sfânta Elena

Parteneri media: StiriONG, filme-carti.ro, Ziarul Metropolis, Cinefilia.ro, Kiss FM Deva.

Foto: Niculai Lazur

02
/09
/19

Pentru a înțelege cum a funcționat mitul poetului după căderea comunismului ne-am întors la o lucrare deja de referință: „Mihai Eminescu, Românul Absolut. Facerea și desfacerea unui mit”, de Lucian Boia (editura Humanitas).

29
/08
/19

Povestea adevărată a pakistanezei condamnată la moarte pentru blasfemie în mileniul III a făcut înconjurul lumii. Asia Bibi a fost eliberată în 2018, după 8 ani de închisoare în condiții crâncene. Astăzi trăiește în Canada, după ce a învins un sistem care a reușit să facă nenumărate victime.

27
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Mircea Săucan a fost unul dintre cei mai originali cineaşti români. De câţiva ani, filmografia sa restrânsă a început să fie redescoperită. Eseistul timişorean Marian Sorin Rădulescu este cel mai fervent susţinător al regizorului. Dovadă stă volumul „Mircea Săucan. Geometrii poetice”, publicat recent de editura Noi Media Print.

25
/08
/19

Am inaugurat o nouă rubrică – După 1989 – în care încercăm să vedem cum au trăit intelectualii români răsturnarea comunismului (în decembrie aniversăm – deja! – 30 de ani de la Revoluție) și cum au întâmpinat ei zorii noii libertăți.

23
/08
/19

"Îmi place poza asta pentru că-l înfățișează pe Andrei Pleșu așa cum îl cunosc eu: un om ludic, firesc, lipsit de bățoșenia pe care unii ar crede că o impune statutul lui și, în același timp, un om cald, deschis, integrator. Tot așa e și ca om de cultură, iar prezența sa în spațiul cultural de la noi (nu numai prin cărțile lui, dar și prin instituțiile pe care le-a creat) ne-a ajutat enorm să regăsim sau să reconstruim normalitatea. Mulțumim, Andrei Pleșu! La mulți ani!" - Cezar Paul-Bădescu. Scriitorul şi eseistul Andrei Pleşu împlineşte, astăzi, 71 de ani.

22
/08
/19

Sâmbătă, 31 august 2019, de Ziua Limbii Române, de la orele 16:00 la 19:00, Radio România Cultural difuzează a XI-a ediție a Maratonului de Poezie și Jazz, un eveniment înregistrat sâmbătă, 18 mai 2019, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB) și al TNCP (Târgul Național al Cărții de Poezie).

21
/08
/19

Cioran este perceput îndeobște a fi fost un filosof nihilist. Totul (mai puțin muzica clasică) îi repugna gânditorului din Rășinari (consacrat la Paris). Cu toate acestea, Emil Cioran a publicat în 1986, la Gallimard, o lucrare intitulată „Exerciții de admirație”.

21
/08
/19

„Cultura de masă în Epoca de Aur - Cîntarea României & Cenaclul Flacăra” este un proiect de cercetare ce prezintă și analizează politicile culturale din perioada lui Nicolae Ceaușescu, declinat în expoziție și publicație. Lansarea cărții omonime are loc pe 23 august 2019 la ora 11.00, în expoziția găzduită de Muzeul Nicolae Minovici București.

19
/08
/19

Moştenitorii lui J.D. Salinger au anunţat, după ani în care au refuzat ca opera scriitorului să fie digitizată, că puţinele scrieri ale sale vor fi publicate în format ebook pentru prima dată. Autorul romanului "De veghe în lanul de secară", care a murit în 2010 la vârsta de 91 de ani, prefera experienţa lecturii unei cărţi în format fizic și ura internetul. 

15
/08
/19

Ziarul Metropolis vă propune o nouă rubrică – După 1989 – în care încercăm să vedem cum au trăit intelectualii români răsturnarea comunismului (în decembrie aniversăm – deja! – 30 de ani de la Revoluție) și cum au întâmpinat ei zorii noii libertăți.

15
/08
/19

Sriitorul Vasile Ernu ("Născut în URSS", "Ultimii eretici ai Imperiului", (2009); "Bandiţii") a văzut aseară ultimul film scris, regizat şi jucat de Casey Affleck  și a scris despre el în această dimineață, pe pagina sa de facebook. Cinefilii care nu se tem de spoilere se pot bucura astfel de un text savuros. Din păcate, "Light of My Life" nu este încă disponibil în cinematografele din România.

14
/08
/19

Pe 10 august s-au împlinit 135 de ani de la nașterea, la Brăila, a scriitorului Panait Istrati. Am selectat pentru dumneavoastră câteva repere biografice (așa cum apar în Panait Istrati, „Opere”, Editura Academiei Române, București, 2003).

12
/08
/19

CRONICĂ DE CARTE Exponent al Generației `70 și probabil singurul în relații strânse cu Noul Cinema post-2000, regizorul Iosif Demian se destăinuie într-o necesară carte-interviu realizată de Laura Dumitrescu – „Iosif Demian. Note de autor”, recentă publicată, în ediție bilingvă (română și engleză), de iadasarecasa, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei (CNC).