S-a lansat Theatrum.ro, o platformă ce-și propune să vină în ajutorul teatrelor
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-lansat-theatrum-ro-o-platforma-ce-si-propune-sa-vina-in-ajutorul-teatrelor/

În plină criză a evenimentelor culturale, Andrei David şi Tiberiu Mercurian, doi antreprenori, lansează prima platformă din Romania ce îşi propune crearea unei legături directe între teatrele din România şi iubitorii producţiilor de acest gen.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2020

Platforma Theatrum.ro este dezvoltată în contextul în care ultimii ani au adus o dezvoltare fără precedent a numărului de spectacole de teatru, fie de către teatrele consacrate, fie de teatrele din zona independentă.

„Theatrum.ro este foaierul unei seri de teatru. Venim în sprijinul celor care doresc să își planifice o seară de teatru și doresc să afle toate informațiile dintr-un singur loc. Ziua, ora, orașul sau spațiul de joc, sunt toate informații la îndemâna utilizatorului. În plus, avem o bază mare de date cu actorii, regizorii și scenografii care activează în acest moment în teatrul românesc. De pe platforma Theatrum.ro, utilizatorii pot afla și de unde pot procura bilete la spectacolele favorite, pentru o experință cât mai plăcută de prospectare, alegere și achiziție”, a declarat Tiberiu Mercurian.

Până la izbucnirea pandemiei, zeci de spectacole erau programate zilnic și nu de puține ori iubitorii de teatru se aflau în imposibilitatea de a găsi informații despre producțiile respective. Planificarea unei seri de teatru și alegerea unui spectacol s-a dovedit a fi un maraton internautic printre platformele de vânzare a biletelor, platformele digitale ale teatrelor sau identificarea, din mașină, la semafor, a afișelor lipite, fără noimă sau reguli, peste tot.

În lipsa de resurse pentru o comunicare către publicul larg, companiile independente de teatru și-au format diverse grupuri pe rețelele de socializare prin care își promovează producțiile. Recomandarea „din gură în gură”, sau de pe pagină pe pagină, a ajuns principala metodă prin care iubitorii de teatru află despre spectacolele din această zonă de teatru independent.

„Experiența utilizatorului și informația completă sunt pilonii pe care am construit Theatrum.ro. Aceste două elemente ne-au ghidat toți pașii de la idee la live. Suntem foarte multumiți de ceea ce a ieșit, va fi un ajutor pentru industria de teatru și țintim ca pe viitor să adăugăm platformei și alte funcționalități, cu o scopul de a transforma procesul de alegere a unui spectacol și de achiziție a unui bilet la fel de simplu ca uzualele cumpărături de zi cu zi. Putem spera că noua platformă să contribuie și la dezvoltarea turismului cultural și pe viitor să nu căutăm online, când suntem în concediu, numai restaurante sau puncte turistice, dar și spectacole de teatru”, a completat Andrei David.

Lansarea în contexul crizei este cu atât mai utilă cu cât pandemia a obligat organizatorii de spectacole să identifice spații alternative de joc, unele mult mai îndepartate de sediile bine cunoscute.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

11
/03
/24

Grupul de Facebook „Mergem la teatru” numără 35.4K de membri la început de martie 2024 și adună, într-o comunitate surprinzător de activă și de entuziastă, paragrafe de opinii pe spectrul larg dintre gust conservator și deschidere față de experiment, underground și fețe noi.

11
/03
/24

Artiștii selectați vor lucra timp de două luni la proiectelor lor, fiind găzduiți în Casa Albastră din satul Șona (jud. Brașov), casă restaurată în 2011 de către Fundația Ștefan Câlția. Proiect co-finanțat de AFCN, Șona AIR abordează modelul rezidențelor individuale, se adresează artiștilor din domenii culturale diverse, atât din România cât și internaționali, și susține […]

11
/03
/24

Un bărbat vrea să-și ajute un prieten aflat la închisoare. Se cunosc din tinerețe și crede că oricine merită o a doua șansă. De aceea, intervine pentru el la partenerul lui de afaceri, în speranța că va fi de acord să-i ofere un job.

07
/03
/24

Pe 8 martie va avea loc primul eveniment al primăverii organizat de Celula de Artă, vernisajul expoziției „Călătoriile Spiritului”, semnată de artista Sorana Scortea. Evenimentul va avea loc începând cu ora 19:00 iar lucrările vor putea fi văzute până pe 7 aprilie, în vitrina Pop Up de la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă nr. 104-106.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

05
/03
/24

Pe data de 5 martie se dă startul unui nou apel deschis în cadrul proiectului Share, Tag or Dye, inițiat și coordonat de către Asociația Fotografică Allkimik, în parteneriat cu Asociația Culturală Marginal. Această inițiativă oferă artiștilor din întreaga lume oportunitatea de a-și împărtăși creațiile și de a se implica într-o experiență colectivă de artă

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.