S-a stins din viaţă Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-abbas-kiarostami-unul-dintre-cei-mai-mari-regizori-ai-lumii/

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câştigat Palme d’or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franţa. Agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA a anunţat că rămăşiţele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

Un articol de Petre Ivan|5 iulie 2016

„Abbas Kiarostami nu este doar cel mai mare regizor iranian, considerat un ‘Rossellini al Teheranului’, cercetătorul care a descoperit, ci și un fotograf inspirat. El era arta înseși”, a postat pe Twitter fostul președinte al Festivalului de la Cannes, francezul Gilles Jacob.

Kiarostami s-a născut la Teheran în 1940 într-o familie modestă, devenind din anii 1960 unul dintre realizatorii cei mai proeminenți ai cinematografiei iraniene. Premiile obținute la marile festivaluri ale lumii i-au adus notorietate din Europa până în Statele Unite și Japonia.

El a rămas în țară după revoluția islamică din Iran din 1979 și a continuat să lucreze cu lumea filmului din străinătate.

Cineast al realității, umanist și poet, laureat al celor mai prestigioase premii, cunoscut și recunoscut în întreaga lume, el este adesea comparat cu regizorii Roberto Rossellini și Jean-Luc Godard.

Foto: Abbas Kiarostami – facebook

07
/07
/20

PREVIEW Două cinecluburi în aer liber - F-SIDES şi CINEVARA - le oferă cinefililor din Bucureşti şansa să vadă filme realizate de femei şi filme din patrimoniul cinematografiei.

07
/07
/20

Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania cuprinde un număr record de 21 de lungmetraje și 16 scurtmetraje, care vor fi proiectate, în prezența realizatorilor, între 31 iulie și 9 august, la Cluj-Napoca.

05
/07
/20

CRONICĂ DE FILM Scris și regizat de Nicolas Bedos, „La Belle Époque” (2019), prezentat anul trecut la Cannes în afara competiției și programat să deschidă ediția amânată din acest a TIFF-ului clujean, este o comedie tipic franceză cu vedete. Eternul subiect al cuplurilor în criză este ambalat puțin diferit, însă fără nimic memorabil.

04
/07
/20

S-a deschis Grădina cu Filme – Cinema & More: film românesc, documentare despre mari coregrafi, muzicieni sau creatori de modă, concerte, teatru, spectacole de improvizație și dezbateri, într-un program special în aer liber.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.

30
/06
/20

OPINIE Desfăşurată în aer liber, după o amânare de trei luni din cauza pandemiei, gala Premiilor Gopo a avut câştigători previzibili. Deşi inevitabil mai puţin spectaculos ca de obicei, evenimentul a fost important prin simplul fapt că s-a desfăşurat şi că le-a permis câtorva sute de cineaşti să se reîntâlnească, într-un context dificil pentru filmul românesc.

30
/06
/20

Drama suedeză „Beartown/Scandalul” va avea premiera în toate teritoriile HBO Europe, în această toamnă. Serialul, bazat pe romanul bestseller al lui Fredrik Backman, este regizat de Peter Grönlund și îi are în rolurile principale pe Ulf Stenberg, Aliette Opheim, Tobias Zilliacus, Miriam Benthe și Oliver Dufaker.

29
/06
/20

Cele mai noi filme distribuite pe ecranele din România de către Independența Film se văd la TIFF (31 iulie - 9 august, Cluj), în timp ce contul de Vimeo al casei de distribuție primește titluri de referință, producții prezentate și premiate la Cannes.

25
/06
/20

”Grilele, genurile, toate categoriile fixate sunt inamicii criticului” şi ”Libertatea criticului este de a nu se supune ierarhiilor gata făcute”. Sunt doar două dintre numeroasele idei stimulante despre critica de film dintr-un dosar din revista franceză „Cahiers du cinéma” pe aprilie, în ultimul număr înainte de schimbarea echipei editoriale.

Pagina 1 din 26412345...102030...Ultima »