S-a stins din viaţă Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-abbas-kiarostami-unul-dintre-cei-mai-mari-regizori-ai-lumii/

Regizorul iranian Abbas Kiarostami a decedat la Paris la vârsta de 76 de ani. Kiarostami, care a câştigat Palme d’or la Cannes în 1997 pentru filmul Taste of Cherry , a părăsit Teheranul săptămâna trecută pentru a se trata în Franţa. Agenţia oficială de ştiri iraniană IRNA a anunţat că rămăşiţele sale vor fi repatriate în Iran pentru a fi înhumate.

Un articol de Petre Ivan|5 Iulie 2016

“Abbas Kiarostami nu este doar cel mai mare regizor iranian, considerat un ‘Rossellini al Teheranului’, cercetătorul care a descoperit, ci și un fotograf inspirat. El era arta înseși”, a postat pe Twitter fostul președinte al Festivalului de la Cannes, francezul Gilles Jacob.

Kiarostami s-a născut la Teheran în 1940 într-o familie modestă, devenind din anii 1960 unul dintre realizatorii cei mai proeminenți ai cinematografiei iraniene. Premiile obținute la marile festivaluri ale lumii i-au adus notorietate din Europa până în Statele Unite și Japonia.

El a rămas în țară după revoluția islamică din Iran din 1979 și a continuat să lucreze cu lumea filmului din străinătate.

Cineast al realității, umanist și poet, laureat al celor mai prestigioase premii, cunoscut și recunoscut în întreaga lume, el este adesea comparat cu regizorii Roberto Rossellini și Jean-Luc Godard.

Foto: Abbas Kiarostami – facebook

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

Page 1 of 23112345...102030...Last »