S-a stins din viaţă Umberto Eco! Scritorul italian avea 84 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-stins-din-viata-umberto-eco-scritorul-italian-avea-84-de-ani/

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu… ” – Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman „Numele trandafirului” avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.

Un articol de Petre Ivan|20 februarie 2016

Umberto Eco, născut în 1932, a fost, în anii ’60, unul dintre reprezentanţii de frunte ai avangardei culturale italiene. A predat la cele mai faimoase universităţi din lume, devenind Doctor Honoris Causa a peste 50 dintre ele.

umberto eco

Prostia este infinit mai fascinantă decât inteligenţa. Inteligenţa are limitele ei. Prostia, nu.   – Umberto Eco

Ce-i viaţa, dacă nu umbra unui vis care fuge? – Umberto Eco

A scris romane devenite, în scurt timp, celebre, studii de semiotică, estetică şi teorie literară şi numeroase articole cu teme dintre cele mai diverse.

Din opera sa, la editura Polirom au apărut, printre altele, „În căutarea limbii perfecte”, „Numele trandafirului”, „Misterioasa flacără a reginei Loana”, „Trei povestiri”, „Pendulul lui Foucault”, „Cum se face o teză de licenţă”, „Limitele interpretării”, „A spune cam acelaşi lucru. Experienţe de traducere”, „Insula din ziua de ieri”, „De la arbore spre labirint. Studii istorice despre semn şi interpretare”, „Kant şi ornitorincul”, „Cum ne construim duşmanul”, „Confesiunile unui tânăr romancier”, „Cimitirul din Praga”.

Lumea este plină de cărţi minunate pe care nimeni nu le citeşte. Umberto Eco

Foto: Umberto Eco – facebook

29
/11
/20

Iată un bun motiv pentru cei care vor să se întoarcă la plăcerile lecturii. Cărțile au fost și vor rămâne cel mai bun însoțitor, cu atât mai mult când în care stăm departe de ceilalți, iar călătoriile sunt dificile.

18
/11
/20

Miercuri, 18 noiembrie, ora 19.30 vă invităm să vizionați lansarea romanului Trenul de Erlingen sau Metamorfoza lui Dumnezeu de Boualem Sansal, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, traducere din franceză semnată de Mădălina Ghiu. O distopie virulentă, luxuriantă, lumea ei semănând din ce în ce mai mult cu a noastră, noul roman al lui Boualem Sansal avertizează asupra proliferării extremismului religios în zonele fragile ale societății actuale.

13
/11
/20

Nadia Terranova este un nume nou din librăriile din România. Publicată pentru prima dată în limba română, scriitoarea se alătură autoarelor din Italia publicate la noi, dintre care cea mai citită rămâne Elena Ferrante, fenomenul ultimilor ani.

13
/11
/20

Luni, 16 noiembrie, începând cu ora 18.00, va avea loc live, pe pagina de Facebook a Institutului Francez, o masă rotundă, cu ocazia lansării celor două numere ale revistei Secolul 21, consacrate lui George Banu.

11
/11
/20

Autobiografia actriței Maia Morgenstern, „Nu sunt eu”, a apărut la Editura Litera și le oferă cititorilor o incursiune fascinantă în viața uneia dintre cele mai iubite artiste din România.

10
/11
/20

„O scurtă eternitate”, cel mai recent volum semnat de Pascal Bruckner, este o filosofie a longevității bazată nu pe resemnare, ci pe curaj. O reinventare spectaculoasă a modului nostru de viață.