S-au deschis înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-deschis-inscrierile-pentru-concursul-international-de-dirijat-jeunesses-musicales-bucuresti/

S-au deschis oficial înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, ediţia a VI-a, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 22-26 septembrie 2015. 

Un articol de Liliana Matei|25 Mai 2015

“Ne bucurăm că ELITE ART Club UNESCO poate organiza un astfel de eveniment, capabil să reprezinte România în lume. Dorim ca prin proiectele noastre să apropiem muzica clasică de publicul larg și să creăm un public tânăr care să iubească acest tip de muzică”, a declarat Mihaela Dragomir, președintele ELITE ART Club UNESCO, cu ocazia conferinței de presă prilejuită de lansarea proiectului.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales este dedicat tinerilor dirijori de toate naţionalităţile, având vârsta până în 35 de ani. Aceștia se pot înscrie până la data de 15 august 2015, urmând regulamentul disponibil pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro.

Conform regulamentului, juriul va selecta maxim 50 de tineri dirijori care vor putea participa la concurs. Aceştia urmează să parcurgă cele patru etape, în urma cărora doar trei dintre ei vor reuşi să ajungă în finală. Ultima etapă a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când finaliștii vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

La conferinţa de lansare a participat şi Nicolae Rațiu, membru fondator al Fundației PRO Patrimonio. Fundaţia desfășoară un amplu proiect de restaurare a casei memoriale George Enescu de la Mihăileni şi devine partener al proiectului „Concursul Internațional Jeunesses Musicales Bucharest” în 2015.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales s-a extins de la an la an, evenimentul devenind un promotor al muzicii și tradiției culturale românești. La ediția din 2014 au participat 88 de concurenți din 37 de țări de pe 5 continente. “Anul trecut, numărul participanților înscriși l-a depășit pe cel de la orice categorie a Festivalului George Enescu. Un concurs de dirijat este un concurs de leadership: dirijorul coordonează orchestra, orchestra creează muzică, iar muzica generează cultură”, a spus Laurențiu Dașcă, manager de proiect al ELITE ART Club UNESCO.

Pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu, organizatorii au introdus ca probă obligatorie în prima etapă a concursului dirijarea Rapsodiei I a marelui compozitor. Etapa a doua cuprinde probe cu orchestra și dirijarea unor lucrări de Constantin Silvestri, scopul concursului fiind și acela de a promova creația românească.

Concurenţii acceptaţi în prima etapă vor fi evaluaţi de un juriu format din 7 personalităţi ale vieţii muzicale internaționale: Mark Stringer (SUA – preşedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licareț, Bujor Prelipcean şi Gheorghe Costin (România).

“Nivelul acestui concurs a crescut de la an la an, la ediția din 2014 numărul concurenților a fost neașteptat și a fost nevoie de o triere. Proiectul este foarte important pentu că această meserie nu se învață în școală, ea se poate învăța doar prin contactul direct cu orchestra, pe care noi îl mijlocim, prin acest concurs internațional” a spus Gheorghe Costin, dirijorul principal al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cel mai vechi membru din juriul concursului Jeunesses Musicales.

La finalul competiției juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică şi pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor dirijori: premiul I în valoare de 2.500 de euro, premiul al II-lea în valoare de 2.000 de euro, premiul al III-lea în valoare de 1.500 de euro. Cel mai bine clasat participant român va primi un premiu special în valoare de 1.000 de euro. Totodată, câștigătorii vor primi angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timişoara, Sibiu, Iaşi și Kielce (Polonia).

FOTO: Cătălina Filip

16
/10
/19

„Turandot“ de Puccini continuă să fie unul dintre cele mai mari succese de operă ale regizorului Andrei Şerban. Montat iniţial pentru Los Angeles Olympic Arts Festival, „Turandot“ a avut premiera în 1984 la Royal Opera şi Covent Garden, cu o distribuţie excepţională.

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

09
/10
/19

Celebra companie Béjart Ballet se întoarce la București cu un spectacol în premieră, iar două reprezentații de balet contemporan vor avea lor pe 12 și pe 13 octombrie, la Sala Palatului, „Tous les hommes presque toujours s’imaginent” și „7 Danses Grecques”. În spectacol vor evolua și două balerine românce, Oana Cojocaru și Bianca Stoicheciu.

03
/10
/19

O nouă colecție de toamnă, nu doar pentru garderobă, dar și pentru gusturi muzicale: violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius susțin un concert extraordinar pe scena din Main Square ParkLake, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00, la propunerea Radio România Muzical.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

01
/10
/19

Într-un an în care a dirijat concerte în întreaga Europă și a putut fi urmărit pe unele dintre cele mai importante scene ale Europei precum Konzerthaus Berlin sau ElbPhilharmonie Hamburg sau într-un inedit turneu în ţările balcanice cu Orchestra Romănă de Tineret și lista ar putea continua, Cristian Mandeal revine în seara de 4 octombrie la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Belgrad. Avându-l ca solist pe pianistul Alexandar Modzar, concertul va avea în program Beethoven - Concertul de pian şi orchestră nr. 4 și Prokofiev - Simfonia a VII-a.

30
/09
/19

Opera Națională București deschide Stagiunea 2019-2020 cu  premiera spectacolului „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns. Regia poartă semnătura lui Giandomenico Vaccari, coregrafia a fost realizată de către Davide Bombana, iar decorul și costumele de către Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

28
/09
/19

Fundaţia Calea Victoriei te invită pe 7 octombrie, ora 19.00, la un concert călătorie între Orient şi Occident, ce va avea loc în Sala de Spectacole a Cercului Militar Național. Evenimentul marchează închiderea proiectului Laboratorul Schimbării și e o ocazie rară de a asculta live muzică veche și muzică etnică.

27
/09
/19

În deschiderea stagiunii simfonice 2019-2020  a Filarmonicii „George Enescu”, care va avea loc, joi și vineri, 3 și 4 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concergebouw.

26
/09
/19

Octombrie este una dintre lunile preferate ale iubitorilor de literatură, de film, de teatru și, de ce nu, de festivaluri. Iată ce ne atrage atenția în mod special dintre spectaculoasele evenimente ale lunii!

Page 1 of 13812345...102030...Last »