S-au deschis înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-deschis-inscrierile-pentru-concursul-international-de-dirijat-jeunesses-musicales-bucuresti/

S-au deschis oficial înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, ediţia a VI-a, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 22-26 septembrie 2015. 

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2015

“Ne bucurăm că ELITE ART Club UNESCO poate organiza un astfel de eveniment, capabil să reprezinte România în lume. Dorim ca prin proiectele noastre să apropiem muzica clasică de publicul larg și să creăm un public tânăr care să iubească acest tip de muzică”, a declarat Mihaela Dragomir, președintele ELITE ART Club UNESCO, cu ocazia conferinței de presă prilejuită de lansarea proiectului.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales este dedicat tinerilor dirijori de toate naţionalităţile, având vârsta până în 35 de ani. Aceștia se pot înscrie până la data de 15 august 2015, urmând regulamentul disponibil pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro.

Conform regulamentului, juriul va selecta maxim 50 de tineri dirijori care vor putea participa la concurs. Aceştia urmează să parcurgă cele patru etape, în urma cărora doar trei dintre ei vor reuşi să ajungă în finală. Ultima etapă a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când finaliștii vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

La conferinţa de lansare a participat şi Nicolae Rațiu, membru fondator al Fundației PRO Patrimonio. Fundaţia desfășoară un amplu proiect de restaurare a casei memoriale George Enescu de la Mihăileni şi devine partener al proiectului „Concursul Internațional Jeunesses Musicales Bucharest” în 2015.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales s-a extins de la an la an, evenimentul devenind un promotor al muzicii și tradiției culturale românești. La ediția din 2014 au participat 88 de concurenți din 37 de țări de pe 5 continente. “Anul trecut, numărul participanților înscriși l-a depășit pe cel de la orice categorie a Festivalului George Enescu. Un concurs de dirijat este un concurs de leadership: dirijorul coordonează orchestra, orchestra creează muzică, iar muzica generează cultură”, a spus Laurențiu Dașcă, manager de proiect al ELITE ART Club UNESCO.

Pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu, organizatorii au introdus ca probă obligatorie în prima etapă a concursului dirijarea Rapsodiei I a marelui compozitor. Etapa a doua cuprinde probe cu orchestra și dirijarea unor lucrări de Constantin Silvestri, scopul concursului fiind și acela de a promova creația românească.

Concurenţii acceptaţi în prima etapă vor fi evaluaţi de un juriu format din 7 personalităţi ale vieţii muzicale internaționale: Mark Stringer (SUA – preşedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licareț, Bujor Prelipcean şi Gheorghe Costin (România).

“Nivelul acestui concurs a crescut de la an la an, la ediția din 2014 numărul concurenților a fost neașteptat și a fost nevoie de o triere. Proiectul este foarte important pentu că această meserie nu se învață în școală, ea se poate învăța doar prin contactul direct cu orchestra, pe care noi îl mijlocim, prin acest concurs internațional” a spus Gheorghe Costin, dirijorul principal al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cel mai vechi membru din juriul concursului Jeunesses Musicales.

La finalul competiției juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică şi pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor dirijori: premiul I în valoare de 2.500 de euro, premiul al II-lea în valoare de 2.000 de euro, premiul al III-lea în valoare de 1.500 de euro. Cel mai bine clasat participant român va primi un premiu special în valoare de 1.000 de euro. Totodată, câștigătorii vor primi angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timişoara, Sibiu, Iaşi și Kielce (Polonia).

FOTO: Cătălina Filip

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.