S-au deschis înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-deschis-inscrierile-pentru-concursul-international-de-dirijat-jeunesses-musicales-bucuresti/

S-au deschis oficial înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, ediţia a VI-a, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 22-26 septembrie 2015. 

Un articol de Liliana Matei|25 mai 2015

“Ne bucurăm că ELITE ART Club UNESCO poate organiza un astfel de eveniment, capabil să reprezinte România în lume. Dorim ca prin proiectele noastre să apropiem muzica clasică de publicul larg și să creăm un public tânăr care să iubească acest tip de muzică”, a declarat Mihaela Dragomir, președintele ELITE ART Club UNESCO, cu ocazia conferinței de presă prilejuită de lansarea proiectului.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales este dedicat tinerilor dirijori de toate naţionalităţile, având vârsta până în 35 de ani. Aceștia se pot înscrie până la data de 15 august 2015, urmând regulamentul disponibil pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro.

Conform regulamentului, juriul va selecta maxim 50 de tineri dirijori care vor putea participa la concurs. Aceştia urmează să parcurgă cele patru etape, în urma cărora doar trei dintre ei vor reuşi să ajungă în finală. Ultima etapă a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când finaliștii vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

La conferinţa de lansare a participat şi Nicolae Rațiu, membru fondator al Fundației PRO Patrimonio. Fundaţia desfășoară un amplu proiect de restaurare a casei memoriale George Enescu de la Mihăileni şi devine partener al proiectului „Concursul Internațional Jeunesses Musicales Bucharest” în 2015.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales s-a extins de la an la an, evenimentul devenind un promotor al muzicii și tradiției culturale românești. La ediția din 2014 au participat 88 de concurenți din 37 de țări de pe 5 continente. “Anul trecut, numărul participanților înscriși l-a depășit pe cel de la orice categorie a Festivalului George Enescu. Un concurs de dirijat este un concurs de leadership: dirijorul coordonează orchestra, orchestra creează muzică, iar muzica generează cultură”, a spus Laurențiu Dașcă, manager de proiect al ELITE ART Club UNESCO.

Pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu, organizatorii au introdus ca probă obligatorie în prima etapă a concursului dirijarea Rapsodiei I a marelui compozitor. Etapa a doua cuprinde probe cu orchestra și dirijarea unor lucrări de Constantin Silvestri, scopul concursului fiind și acela de a promova creația românească.

Concurenţii acceptaţi în prima etapă vor fi evaluaţi de un juriu format din 7 personalităţi ale vieţii muzicale internaționale: Mark Stringer (SUA – preşedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licareț, Bujor Prelipcean şi Gheorghe Costin (România).

“Nivelul acestui concurs a crescut de la an la an, la ediția din 2014 numărul concurenților a fost neașteptat și a fost nevoie de o triere. Proiectul este foarte important pentu că această meserie nu se învață în școală, ea se poate învăța doar prin contactul direct cu orchestra, pe care noi îl mijlocim, prin acest concurs internațional” a spus Gheorghe Costin, dirijorul principal al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cel mai vechi membru din juriul concursului Jeunesses Musicales.

La finalul competiției juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică şi pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor dirijori: premiul I în valoare de 2.500 de euro, premiul al II-lea în valoare de 2.000 de euro, premiul al III-lea în valoare de 1.500 de euro. Cel mai bine clasat participant român va primi un premiu special în valoare de 1.000 de euro. Totodată, câștigătorii vor primi angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timişoara, Sibiu, Iaşi și Kielce (Polonia).

FOTO: Cătălina Filip

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

15
/02
/24

Joi, 22 februarie 2024 (19.00), BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA ne invită la o nouă seară extraordinară de jazz pe scena Sălii Radio! De această dată, invitatul special al evenimentului este renumitul saxofonist TONY LAKATOS, născut într-o familie de muzicieni din Budapesta.

15
/02
/24

După o retragere temporară din sfera publică, DELIA PANN revine în industria muzicală cu single-ul: The WOOP SONG, care asigură ascultătorilor o călătorie auditivă cu totul specială, un drum către SINE, în timp ce se dansează….electro și progresiv.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

12
/02
/24

Școala Academică de balet La Sylphide, alături de Opera Națională București, vă invită, luni, 19 februarie, de la ora 18:30, să sărbătorim împreună un moment special în lumea baletului: Gala de Balet dedicată aniversării a 25 de ani de la înființarea Școlii Academice La Sylphide.