S-au deschis înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-deschis-inscrierile-pentru-concursul-international-de-dirijat-jeunesses-musicales-bucuresti/

S-au deschis oficial înscrierile pentru Concursul Internaţional de Dirijat Jeunesses Musicales Bucureşti, ediţia a VI-a, care va avea loc la Ateneul Român în perioada 22-26 septembrie 2015. 

Un articol de Liliana Matei|25 Mai 2015

“Ne bucurăm că ELITE ART Club UNESCO poate organiza un astfel de eveniment, capabil să reprezinte România în lume. Dorim ca prin proiectele noastre să apropiem muzica clasică de publicul larg și să creăm un public tânăr care să iubească acest tip de muzică”, a declarat Mihaela Dragomir, președintele ELITE ART Club UNESCO, cu ocazia conferinței de presă prilejuită de lansarea proiectului.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales este dedicat tinerilor dirijori de toate naţionalităţile, având vârsta până în 35 de ani. Aceștia se pot înscrie până la data de 15 august 2015, urmând regulamentul disponibil pe site-ul proiectului: www.bucharestcompetition.ro.

Conform regulamentului, juriul va selecta maxim 50 de tineri dirijori care vor putea participa la concurs. Aceştia urmează să parcurgă cele patru etape, în urma cărora doar trei dintre ei vor reuşi să ajungă în finală. Ultima etapă a concursului va avea loc pe data de 26 septembrie 2015, când finaliștii vor dirija un Concert de Gală în Sala Mare a Ateneului Român, la pupitrul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii George Enescu din Bucureşti.

La conferinţa de lansare a participat şi Nicolae Rațiu, membru fondator al Fundației PRO Patrimonio. Fundaţia desfășoară un amplu proiect de restaurare a casei memoriale George Enescu de la Mihăileni şi devine partener al proiectului „Concursul Internațional Jeunesses Musicales Bucharest” în 2015.

Concursul Internațional de Dirijat Jeunesses Musicales s-a extins de la an la an, evenimentul devenind un promotor al muzicii și tradiției culturale românești. La ediția din 2014 au participat 88 de concurenți din 37 de țări de pe 5 continente. “Anul trecut, numărul participanților înscriși l-a depășit pe cel de la orice categorie a Festivalului George Enescu. Un concurs de dirijat este un concurs de leadership: dirijorul coordonează orchestra, orchestra creează muzică, iar muzica generează cultură”, a spus Laurențiu Dașcă, manager de proiect al ELITE ART Club UNESCO.

Pentru că anul acesta se împlinesc 60 de ani de la moartea lui George Enescu, organizatorii au introdus ca probă obligatorie în prima etapă a concursului dirijarea Rapsodiei I a marelui compozitor. Etapa a doua cuprinde probe cu orchestra și dirijarea unor lucrări de Constantin Silvestri, scopul concursului fiind și acela de a promova creația românească.

Concurenţii acceptaţi în prima etapă vor fi evaluaţi de un juriu format din 7 personalităţi ale vieţii muzicale internaționale: Mark Stringer (SUA – preşedintele juriului), Sigmund Thorp (Norvegia), Jacek Rogala (Polonia), Horia Andreescu, Nicolae Licareț, Bujor Prelipcean şi Gheorghe Costin (România).

“Nivelul acestui concurs a crescut de la an la an, la ediția din 2014 numărul concurenților a fost neașteptat și a fost nevoie de o triere. Proiectul este foarte important pentu că această meserie nu se învață în școală, ea se poate învăța doar prin contactul direct cu orchestra, pe care noi îl mijlocim, prin acest concurs internațional” a spus Gheorghe Costin, dirijorul principal al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cel mai vechi membru din juriul concursului Jeunesses Musicales.

La finalul competiției juriul va acorda 3 premii pentru implicarea artistică şi pentru a încuraja dezvoltarea tinerilor dirijori: premiul I în valoare de 2.500 de euro, premiul al II-lea în valoare de 2.000 de euro, premiul al III-lea în valoare de 1.500 de euro. Cel mai bine clasat participant român va primi un premiu special în valoare de 1.000 de euro. Totodată, câștigătorii vor primi angajamente la pupitrul Orchestrelor Filarmonica din Craiova, Timişoara, Sibiu, Iaşi și Kielce (Polonia).

FOTO: Cătălina Filip

08
/03
/17

În această seară specială, Orchestra de Cameră Radio și dirijorul Cristian Oroșanu sărbătoresc eternul feminin la Sala Radio, într-un concert special dedicat Zilei Femeii! Un mix de melancolie & acorduri ritmate, programul serii va debuta cu Adagio în sol minor pentru orchestră de coarde, de T. Albinoni și va continua, în prima parte, cu Arii și dansuri antice de O. Respighi.

08
/03
/17

Andra, Smiley, Direcția 5, Connect R și Pepe se numără printre artiștii care vor concerta, în această seară, în Piața Universității oferind astfel un mărțișor muzical femeilor, cu ocazia zilei de 8 Martie. De asemenea, Fotbaliștii echipei Dinamo vor sărbători Ziua Femeii, la Mega Mall, în cadrul unui eveniment dedicat doamnelor și domnișoarelor, în timp ce la sediul ICR (Aleea Alexandru nr. 38), grupul "I quattro alti" vor propune publicului stiluri muzicale diverse, de la clasic la modern sau rock.

06
/03
/17

Sâmbătă, 1 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, pe scena Sălii Radio din București, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Asociația Help Autism organizează cea de-a IV-a ediție a evenimentului „SUFLET ÎN CULORI”, concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

06
/03
/17

Ilinca și Alex Florea au câştigat finala selecţiei naţionale a Eurovision 2017, după votul telespectatorilor, cu piesa "Yodel It!" şi vor reprezenta România la competiţia cântecului european de la Kiev. România nu a putut participa la competiţia de anul trecut, din cauza datoriilor acumulate de TVR faţă de EBU, instituţia care organizează concursul Eurovision.

03
/03
/17

Românca Miruna Mănescu, reprezentanta Elveției în concursul Eurovision de la Kiev, reprezentantul Spaniei, Manel Navarro, și moldovenii de la SunStroke Project sunt invitații speciali ai finalei Eurovision România, care va avea loc duminică seara.

02
/03
/17

„Pitch Perfect”, filmul despre o trupă a cappella de studenți, este comedia musical pe locul 2 ca încasări din istoria înregistrată a filmului. Filmul a adus în atenția publicului mondial un fenomen muzical vechi de câteva secole bune, care atrage numeroase tipuri de public modern: muzica a cappella.

02
/03
/17

Opera Națională București prezintă evenimentul lunii martie, premiera spectacolului de balet Romeo și Julieta de Serghei Prokofiev, vineri, 10 martie, și duminică, 12 martie. Regia și coregrafia sunt semnate de Renato Zanella, coordonatorul artistic al baletului ONB.

28
/02
/17

Din 1 și până în 31 martie, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” în spaţii neconvenţionale - hipermarketuri, mall-uri, librării, muzee - graţie unui proiect Radio România Muzical, unicul post românesc dedicat exclusiv muzicii clasice şi de jazz. Campania “Ascultă 5 minute de muzică clasică” a pornit în octombrie 2010 și de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie și octombrie.

22
/02
/17

Cu 30.000 de bilete individuale epuizate în primele ore de la punerea în vânzare pe 16 februarie, de la ora 10, în rețeaua Eventim, și un total de 34.000 de bilete epuizate în primele 24 de ore, Festivalul Internațional George Enescu a înregistrat și pentru ediția 2017 noi recorduri de vânzare. Abonamentele pentru ediția 2017, puse în vânzare pe 5 decembrie, s-au epuizat, de asemenea, într-un timp record.

21
/02
/17

Foștii membrii Beatles Paul McCartney și Ringo Starr au avut prima lor colaborare după șapte ani. Veteranii muzicieni, singurii membri în viață ai celebrului grup din Liverpool, s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o colaborare de studio la ultimul album al lui Ringo Starr.

Page 30 of 128« First...1020...2829303132...405060...Last »