S-au pus în vânzare biletele și abonamentele pentru Festivalul KamerArt Experience!
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-pus-%c3%aen-v%c3%a2nzare-biletele-%c8%99i-abonamentele-pentru-festivalului-kamerart-experience/

Prima ediţie a Festivalului KamerArt Experience se apropie de start. Imediat după terminarea Festivalului Enescu, între 26 şi 29 septembrie, Asociaţia KamerArt organizează un eveniment de anvergură.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2019

Cu un concept curajos, acela de a traduce muzica prin alte arte, și într-un spațiu total atipic pentru muzica clasică, peste 30 de tineri artiști vor contribui la conceperea celor patru spectacole din festival. Ultimul etaj al Plant Village, un fost service RATB, va deveni gazda unuia dintre cele mai ambițioase proiecte culturale ale momentului. Publicul se va putea bucura și de mai multe expoziții ce vor fi amplasate pe rampele de acces pe care cândva circulau mașini.

În cele patru spectacole, muzica, dansul contemporan, teatrul și artele vizuale vor merge în tandem în încercarea de a oferi publicului o experiență cât mai autentică. Cei 16 instrumentiști invitați, studenți sau absolvenți a opt universități de renume din Europa, se vor împărți în patru formații camerale și vor bucura publicul cu lucrări deja consacrate în lumea muzicii, dar și cu compoziții contemporane cântate în premieră absolută. Printre artiștii invitați se numără inclusiv un artist de Hip-Hop ce se va transforma în scenarist. De asemenea, publicul va avea ocazia să întâlnească și să confrunte arta virtuală cu ajutorul unui joc video dedicat telefoanelor mobile ce va spune povestea lui Bela Bartok într-un mod cu totul neașteptat. Alte două performence-uri vor fura privirile spectatorilor prin dans și arte vizuale.

Biletele și abonamentele pot fi achiziționate din rețeaua bilete.ro, studenții, elevii și grupurile de minim 5 având o reducere de 40%.

Programul festivalului:

Trio Moldo Crescendo, format din Dan-Iulian Druțac, Constantin Borodin și Marcel Lazăr, va deschide festivalul cu o lucrare compusă de Sebastian Androne, compozitor și masterand la Zürich University of the Arts, secția muzică de film . În a doua parte a spectacoului publicul va putea să vadă muzica din două perspective. Sculptorul Ovidiu Toader va modela și pictorul Dumitru Glodeanu va picta, totul întâmplându-se live, în timp ce pe scenă vor răsuna acordurile celui de-al doilea Trio “Elegiac” al lui Sergei Rachmaninoff. Tot în prima zi de festival va fi lansat jocul “The search of Bela Bartok”.

Experiența spectatorilor ce vor lua parte la cel de-al doilea spectacol va începe încă de acasă. Creatorii jocului au tradus “Contrastele” lui Bela Bartok printr-o poveste, iar publicul va avea ocazia să ajungă într-o lume fantastică, povestea finalizându-se în sala de concert când Cristian Sandrin, Radu Greluș și Sabin Penea vor interpreta lucrarea lui Bartok. Totuși, nici în această seară nu vor lipsi premierele. Unde începe muzica și unde se termină mișcarea? De unde vine sunetul? Unde se termină corpul actorului și de ce vocea lui sună precum coarda unui pian? Acestea sunt numai câteva dintre întrebările pe care compozitoare Sânziana Dobrovicescu le va ridica la fileu publicului. Pe scenă va apărea și actrița Daciana Voinescu care, împreună cu interpreții vor îndemna publicul să reflecteze asupra spațiului contemporan printr-o lucrare ce aparține genului teatrului instrumental.

Pentru cea de-a treia seară, Oza (Octavian Gheorghe), membru al formației rap Steleverzi, a fost provocat de către organizatori să scrie un scenariu de teatru sub forma unui one woman show  în care muzica și teatrul să se afle într-o simbioză perfectă. Astfel, Elisa Pîrvan, proaspăt absolventă a U.N.A.T.C., va avea drept coloană sonoră muzica Cvintetului lui Alfred Schnittke, interpretat de Nicolae Dobrovicescu, Andrei Radu, Sorin Spasinovici, Izabela Ghergu și Daria Tudor. Spectacolul va debuta cu lucrarea “Experience”, compusă de Eduard Boboia, cunoscut și pentru muzica din documentarul SW!M.

29 septembrie, ultima zi de festival, va debuta cu lucrarea tânărului Mihai Codrea. Cum ar arăta oare un desen care să reiasă din cele trei puncte unite pe o hartă? Ei bine, desenul nu o să fie făcut din linii și puncte, ci prima oară din sunete. Festivalul se va încheia cu muzica lui Sergei Prokofiev. Coregrafa și dansatoarea Cristina Liliendfild a conceput un spectacol de dans pentru Cvintetul în sol minor al celebrului compozitor rus, mai exact: vioară, violă, contrabas, clarinet și oboi. Afișul va fi completat de cinci dintre cei mai importanți membri ai Orchestrei Române de Tineret: concert maestrul orchestrei – Radu Dunca, șefii de partidă de la violă și contrabas – Georgiana Bordeianu, respectiv Daniel Dumitrană, dar și de doi instrumentiști ce ocupă foarte des postul de prim oboi repectiv prim clarinet – Doris Iorga și Andrei Văleanu.

*Eveniment cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

22
/04
/21

În martie 2020, CORUL ACADEMIC RADIO, unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de acest gen din România, urma să prezinte un concert aniversar extraordinar: 80 de ani de activitate artistică. Din motive pandemice, evenimentul a fost anulat. Vineri, pe 23 aprilie (de la 19.00), după peste un an de pauză concertistică, ansamblul Radio România revine pe scenă!

22
/04
/21

Opera Națională București propune publicului la sfârșit de săptămână un program cu două spectacole, „Gala Extraordinară de Balet” și „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini - operă în concert, ce vor fi transmise online în serile de sâmbătă și duminică. Eleganța coregrafiilor clasice și farmecul aparte al partiturii celebrului bărbier Figaro sunt propunerile noastre pentru două seri de poveste.

21
/04
/21

Vineri, 23 aprilie 2021, de la ora 19.00, Filarmonica „George Enescu” va transmite, pe canalele online, înregistrarea unui concert condus de Horia Andreescu în luna februarie 2020, cu un program integral Ludwig van Beethoven. Marea pianistă Elisabeth Leonskaja a fost solista invitată să interpreteze, în seria „Beethoven 250“, Concertul nr. 2, în si bemol major, pentru pian şi orchestră, op. 19 al marelui compozitor german.

19
/04
/21

Care este sensul existenței tale sau care este ikigai-ul tău? Trei artiști îndrăgiți provoacă publicul la o importantă temă de gândire prin concertul-concept „Ikigai. Lebensgrund”, avându-i ca protagoniști pe violonista Rafaela Fernandez Samodaiev, violoncelistul Makcim Fernandez Samodaiev și pianista Monica Florescu, care vor interpreta lucrări de Franz Schubert. Concertul înregistrat în Sala Oglinzilor a Forumului German Sibiu va fi difuzat duminică, 25 aprilie, de la ora 17:00, pe pagina de Facebook „Florescu-Fernandez & Friends”.

19
/04
/21

După „Iubita mea doarme” și ”Fata cu ochii verzi”, Toulouse Lautrec continuă să lucreze la material nou și revin acum cu o nouă piesă – „Revin in 5 minute”! Pentru acest cântec actorul Victor Rebengiuc a tras vocea de pe intro, iar pentru filmul de fundal trupa a folosit "found footage" cu fete din anii 60 care dansează la bustul gol - inspiraţia şi nebunia tinereţii actualilor noştri bunici.

16
/04
/21

SoNoRo Interferenţe, programul educativ al Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, ajunge în 2021 la 15 ani de existență. Anul acesta vor fi acordate în premieră burse pentru cursuri de canto, muzica de cameră cu voce fiind una dintre perlele repetoriului muzical clasic. Astfel, elevii și studenții la canto vor avea șansa de a participa la acest program, alături de colegii care studiază un instrument.

16
/04
/21

Anul 2021 stă sub semnul intersectării destinelor unora dintre cei mai importanți compozitori din istoria muzicii. Aniversările și comemorările din acest an realizează o panoplie componistică extraordinară, întinsă pe mai bine de două secole, din baroc până în zilele noastre. Astfel, comemorarea celor 280 de ani de la moartea lui Antonio Vivaldi la Viena, devine punctul de referință al turneului internațional online JAZZT Vivaldi., orașul nașterii lui Vivaldi – Veneția și cel al dispariției sale – Viena, fiind incluse în această incursiune în evoluția creației sale.

16
/04
/21

Spectacolul va fi transmis online duminică, 18 aprilie, începând cu orele 19:00. Biletele se pot achiziționa de pe https://tickets.operanb.ro/ până miercuri, 21 aprilie, orele 19:00. Înregistrarea va fi disponibilă spre vizionare timp de 72 de ore, începând de duminică, 18 aprilie, orele 19:00.

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.