S-au pus în vânzare abonamentele și biletele pentru Concursul Enescu 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-pus-in-vanzare-abonamentele-si-biletele-pentru-concursul-enescu-2016/

Ediţia 2016 a Concursului Internaţional George Enescu are loc între 3 şi 25 septembrie şi aduce pe scena Ateneului Român unii dintre cei mai promiţători tineri artişti ai momentului, precum şi muzicieni consacraţi şi laureaţi ai Concursului, astăzi, nume importante în plan internaţional, care vor susţine o serie de recitaluri extraordinare. Abonamentele şi biletele s-au pus în vânzare începând de astăzi, 7 martie, în reţeaua Eventim.

Un articol de Petre Ivan|7 martie 2016

Începând cu ediția din 2016, Concursul Internațional George Enescu se va derula într-un nou concept, care va aduce pe scena Ateneului Român din București, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale și laureați din anii anteriori care și-au dezvoltat o carieră internațională, precum și câștigătorii competiției din 2014, atât la cele trei secțiuni instrumentale ale concursului, cât și la compoziție.

Ateneul va găzdui astfel 19 concerte și recitaluri, printre care:

Un concert de gală, care va deschide Concursul, pe data de 3 septembrie 2016, la care vor participa: Anna Țifu (vioară), laureată a Concursului Enescu 2007, Valentin Răduțiu (violoncel), laureat al Concursului Enescu 2011 și Mihai Ritivoiu (pian), laureat al Concursului Enescu 2011, alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. Programul serii va cuprinde: Triplul Concert pentru pian, vioară şi violoncel în Do Major op. 56 de Beethoven, interpretarea în premieră a lucrării „Tektonum” de Sebastian Androne, care a câștigat premiul I al secțiunii Compoziție a Concursului  „George Enescu” ediția 2014, precum și Poemul Simfonic „Pini di Roma” de Respighi.

Trei recitaluri extraordinare susținute de muzicieni consacrați, membri ai juriilor fiecărei secțiuni de instrumente: David Geringas (violoncel) – la pian Ian Fountain, pe 7 septembrie, Florin Croitoru (vioară) – la pian Verona Maier, pe 16 septembrie, și Peter Doohoe (pian), pe 22 septembrie;

Câștigătorii ediției trecute a Concursului Enescu vor susține, de asemenea, trei recitaluri extraordinare: Ștefan Tarara (vioară), alături de Lora-Evelin enescuVakova Tarara, Eun-Sun Hong (violoncel), alături de Thomas Hoppe (pian), precum și Josu de Solaun (pian).

Etapele concursului sunt deschise publicului larg, fiind organizate astfel: etapa I (desfășurată la Universitatea Națională de Muzică București); etapa a II-a, etapa a III-a – semifinala pentru fiecare din cele trei categorii de concurs și cele trei finale, concertul cu orchestra Filarmonicii George Enescu vor avea loc pe scena Ateneului Român. O noutate a acestei ediții este faptul că, începând cu etapa a II-a, concurenții vor urca pe scena Ateneului.

Dirijorii celor trei finale sunt: Alex Bloch (Violoncel), Christoph Poppen (vioară), John Axelrod (pian)

Un eveniment în sine, Concursul Enescu s-a impus de-a lungul timpului ca o platformă de promovare a tinerelor talente pe scena internațională, iar în acest an creează posibilitatea ca publicul să ia parte la un întreg parcurs muzical în decursul a 22 de zile. Programul complet al Concursului este disponibil la acest link.

Tema Concursului din 2016 va fi puterea de a da viață visurilor noastre, putere care îi animă și pe tinerii concurenți să se pregătească, să muncească și să performeze pe scenă, în fața juriului și a publicului.

Foto: Concursul Enescu 2016  – festivalenescu.ro/concurs-2016

30
/08
/23

Timp de 29 de zile, publicul este așteptat să se bucure de o nouă ediție a Festivalului Enescu, fie că asistă în sălile de concerte sau urmărește transmisiile de la Televiziunea Română sau de pe site-ul FestivalEnescu.ro. O lume întreagă este invitată să descopere o ediție a cărei temă este ”Generozitatea prin muzică”.

30
/08
/23

Asociația FRUI VITA te invită să te alături unei experiențe muzicale și culturale unice în cadrul evenimentului „Dor de Doină", care va avea loc pe data de 30 septembrie, începând cu ora 18:00, la Grădina Monteoru din București; ocazie care va marca și lansarea manualului digital, pe care tinerii îl vor putea utiliza pentru a explora doina în propriul ritm.

24
/08
/23

După primele 11 zile la Brașov, Codlea, Feldioara, Bran și Râșnov, Festivalul de Film și Istorii (13 – 27 august 2023) continuă încă 4 zile la Râșnov cu un program de calitate cu multe proiecţii de film, dezbateri pornind de la tema „Radicalizare”, concerte, ateliere interactive și momente speciale.

24
/08
/23

Două zile de muzică energică, concerte și activări i-au electrizat pe spectatorii care au participat la festivalul Summer in the City care a avut loc în incinta Romexpo. Zeci de mii de fani ai muzicii de calitate au venit într-un număr mare în cele două zile ale festivalului să îl revadă la București, pe Robbie Williams, unul dintre cei mai mari entertaineri ai momentului, pe showman-ul Jason Derulo, dar și artiști tineri și talentați: Abby Roberts, Calum Scott, Editors, Nicole Cherry, Mario Fresh, DJ Orkun și DJ Riche.

24
/08
/23

Festivalul de Artă „Film în Sat”, cel mai mare eveniment cultural din mediul rural, care la începutul lunii august a strâns peste 10.000 de spectatori în stațiunea turistică Peștișani (Gorj), ajunge pentru prima dată în comuna Cernătești (Dolj), în perioada 25-27 august.

22
/08
/23

Gala Salbek Opera Festival va avea loc duminică, 27 august, de la ora 20:00, în Piața Primăriei din Arad, cu Orchestra Filarmonicii din Arad, dirijată de David Crescenzi, soliştii Ruxandra Donose, Ramón Vargas, Leontina Văduva şi o parte dintre cursanţii Salbek Opera Masterclass 2023.

21
/08
/23

LECTURĂ În așteptarea ediției din 2023 a Festivalului Internațional George Enescu, Ziarul Metropolis vă invită să redescoperiți două spirite strălucite ale secolului XX, conștiente de direcția în care se îndreaptă arta.

21
/08
/23

Organistul Eduard Antal va interpreta un aranjament inedit al celebrei Bohemian Rapsody, hitul trupei Queen din 1975 , pe orga din Biserica Neagră din Brașov, sâmbătă, 26 august, de la ora 18:00, în cadrul stagiunii Organ Nights.Programul concertului conține și alte lucrări scrise pentru ”Regina instrumentelor” compuse de Joseph Rheinberger, Maurice Duruflé, Jean Langlais sau Rachmaninov.