S-au pus în vânzare biletele la cea de-a opta ediție Jazz in Church
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-au-pus-in-vanzare-biletele-la-cea-de-a-opta-editie-jazz-in-church/

A opta ediţie Jazz in Church Festival va avea loc anul acesta între 23 şi 26 aprilie 2020, la Biserica Luterană din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|5 februarie 2020

20 de artiști din jurul lumii vor concerta în festival, aducând ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație. Toate această muzică va beneficia de acustica perfectă a lăcașului de cult de pe Strada Luterană nr. 2 din București.

Unul dintre cele mai așteptate momente este proiectul Deep River al renumitului saxofonist Andy Sheppard și pianistei Joanna MacGregor – sefa catedrei de pian de la „Royal University of Music” din Marea Britanie. Un moment artistic ce va juxtapune unii dintre cei mai buni interpreți contemporani, cei doi ne vor acompania într-o călătorie prin sudul Americii, mixând piese de Bob Dylan, Johnny Cash sau Tom Waits cu compoziții proprii – un fabulos traseu sonor ce merită descoperit și parcurs în cadrul Jazz in Church.

Mieko Miyazaki Trio

Unul dintre grupurile care vor profita la maximum de spațiul Bisericii Lutherane este ansamblul vocal feminin norvegian Trio Mediæval. Spațiul magic al lăcașului de cult va găzdui muzică sacră medievală din Anglia, Italia și Franța,  cântece și balade tradiționale scandinave și islandeze, împletite cu muzică contemporană. Cele trei membre ale ansamblului sunt absolvente de cursuri avansate de muzică veche, fiind specializate în muzică barocă, de cameră și corală. Cele trei grații vor fi acompaniate de renumitul saxofonist Arve Henriksen – considerat unul dintre cei mai importanți interpreți și compozitori ai jazz-ului. Devenit pentru o oră cvartet, trio-ul se inspiră din folkul islandez și suedez, din imnuri bisericești și miniaturi pentru vioară, amestecându-le cu știința și grația proprii doar alchimiștilor.

Festivalul este o ocazie de a descoperi nu doar muzică, ci și instrumente fantastice – așa cum este chitara sardă (din Sardinia), un instrument cu sunet și aspect deosebit de toate altele ale aceleiași familii. Chitara este creația muzicianului Paolo Angeli, care și-a construit instrumentul-orchestră cu 18 corzi, un hibrid între chitară-bariton, violoncel și percutie, având ciocănele, pedaleșsi elice cu viteză variabilă : un spectacol davincian in sine.

Un alt instrument deosebit este Koto – la origine chinezesc, dar care a căpătat o largă recunoaștere și a dezvoltat o solidă tradiție în Japonia.  Echivalentul acestuia în cultura europeană este țitera, vom vedea însă că ruda asiatică este voluminoasă, impresionantă și ca aspect, iar  muzica pe care o revarsă are harul de a ne purta pe depărtate meridiane. La koto va performa Mieko Miyazaki, alături de Manuel Solans la vioară și Bruno Maurice la bayan.

Devenit deja o tradiție îndrăgită de cei mici, Jazz for kids va oferi copiilor entuziasmați de arta spectacolului și anul acesta ocazia să asculte poveștile preferate cântate în note de jazz într-o acustică perfectă.

Trio  Mediæval

Program:
Joi 23 aprilie, ora 19.00:
Paolo Angeli (chitară sardă, electronice; foto sus)
Joanna MacGregor (pian) / Andy Sheppard (saxofon)

Vineri 24 aprilie, ora 19.00:
Trio  Mediæval (voci, vioară)  / Arve Henriksen (trompetă, voce)
Nils Økland (viori) / Rolf-Erik Nystrøm (saxofon) / Håkon Mørch Stene (percuție) / Mats Eilertsen (contrabas) / Sigbjørn Apeland (armoniu)

Sâmbătă 25 aprilie, ora 11.00:
Jazz for kids
ora 19.00:
Mădălina Pașol (pian)
Mark Lockheart (saxofon) / John Ashton Thomas (orgă)
Mieko Miyazaki (koto) / Manuel Solans (vioară) / Bruno Maurice (bayan)

Duminică 26 aprilie, ora 19.00:
Colin Vallon (pian) / Matthieu Michel (trompetă, flighorn)
Giovanni Guidi (pian) / Daniele Di Bonaventura (bandoneon)

Biletele sunt disponibile online pe entertix.ro și myticket.ro, în rețelele magazinelor Cărturești sau Carrefour. Prețul unui bilet este de 180 lei pe seară. Biletele pentru matineul Jazz for Kids costă 25 lei/ persoană (părinte sau copil).

Festivalul este organizat de asociația JAZZ.RO, în parteneriat cu Biserica Evanghelica C.A. din Bucuresti.
Festivalul se bucură pentru al cincilea an consecutiv de patronajul Excelenței sale, Domnul Arthur Mattli Ambasadorul Elvetiei în România.

Înfiinţată în anul 2011, JAZZ.RO este asociaţia culturală care îşi propune să descopere şi să promoveze jazz-ul european în România şi jazz-ul românesc în străinătate.

Printre proiectele implementate de JAZZ.RO se numără: Festivalul Jazz in Church (proiect unic în România), Modern Solo Piano – în cadrul căruia au evoluat pe scenele bucureștene reputați muzicieni internaționali, precum Bugge Wesseltoft, Vassilis Tsabropoulos, Leszek Mozdzer și Nik Baertsch, The Art of Trio (Anouar Brahem), JAZZ.RO Workshop (Nik Baertsch, Francois Couturier) și JAZZ.RO Concert (Anouar Brahem, Jack DeJohnette Group, Erik Truffaz Quartet). O iniţiativă de asemenea în premieră în România este reprezentată de programul JAZZ FOR KIDS, atât de bine primit de copii şi în aceeaşi măsură de părinţi.

Mai multe informaţii pe www.jazz.ro, www.facebook.com/jazz.romania

11
/03
/15

La peste 80 de ani de când George Enescu a compus opera “Oedipe”, ediţia 2017 a Festivalului care îi poartă numele se va deschide în premieră extraordinară cu interpretarea acestei lucrări în versiune concertantă de către o orchestră străină de prestigiu: London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski.

09
/03
/15

Compozitorul Marcel Dragomir, celebru pentru melodii precum "Să mori de dragoste rănită", "Să te gândeşti din când în când la mine", "Un albastru infinit", şi-a pus amprenta pe o generaţie de cântăreţi, de la regretata Mihaela Runceanu la celebrele Corina Chiriac, Angelea Similea şi Mirabela Dauer.

07
/03
/15

Centrul Cultural Casa Artelor lansează ediția de primăvară a programului cultural de mare succes - Serile Eliad. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică din luna martie, de la orele 19.00 la Sala Eliad a Centrului Cultural Casa Artelor și sunt oferite gratuit, exclusiv Doamnelor și Domnișoarelor din Sectorul 3!

04
/03
/15

Duminică, 29 martie, începând cu ora 19.00, la Sala Radio, violonistul Remus Azoiței și pianistele Mara Dobrescu și Diana Ionescu vor cânta la cea de-a II-a ediție a evenimentului „Suflet în culori” – concert caritabil în beneficiul copiilor cu autism.

04
/03
/15

Angela Gheorghiu, cea mai strălucitoare și mai recunoscută soprană la nivel mondial, debutează mâine pe scena Operei din Viena în rolul Charlotte, din opera ”Werther”, de Jules Massenet. Spectacolul va avea numai trei reprezentații - toate vândute deja integral.

03
/03
/15

Spectacolul "Femeia, eterna poveste", în care vor fi reunite refrene nemuritoare, în interpretări mai vechi sau mai noi - romanţe, tangouri celebre, muzică de petrecere, cântece vechi româneşti -, va avea loc sâmbătă, de la ora 17.00, la Sala Radio, sub bagheta dirijorului Adrian Grigoraş.

03
/03
/15

Miercuri, 4 Martie, în Sala Mare a Ateneului Român, la orele 19.00, Corul Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Iosif Ion Prunner, şi pianistul Andrei Licareţ vor susține un concert cu un program alcătuit din lucrări de Johann Sebastian Bach.

27
/02
/15

Astăzi se împlinesc 90 de ani de la naşterea muzicianului Marin Constantin, dirijor şi compozitor, fondator al Corului Naţional de Cameră Madrigal. Începând de la această dată, o serie de evenimente dedicate memoriei marelui om de cultură va avea loc atât în Bucureşti cât şi la nivel naţional și se va derula pe parcursul întregului an,.

27
/02
/15

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio, unde acordeonistul francez Richard Galliano, unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, va susţine un concert extraordinar.

26
/02
/15

Madonna a căzut de pe scenă în timp ce cânta la ceremonia Brit Awards 2015, desfăşurată miercuri seară în Londra. Cântăreaţa a aterizat dur, dar s-a ridicat rapid şi a continuat spectacolul.

25
/02
/15

În luna martie, două recitaluri cu acces liber (în limita locurilor disponibile), se vor derula în Studioul Alfred Alessandrescu, spaţiu mai intim dedicat muzicii şi situat tot în clădirea Radio România (ca şi Sala Radio). Cele două evenimente vă propun întâlnirea cu partituri semnate de doi „titani” ai muzicii clasice – Mozart şi Beethoven.