SĂ NU MOR ÎN VIS – poveste romă despre sănătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-nu-mor-in-vis-poveste-roma-despre-sanatate/

ActiveWatch a prezentat la Bucureşti, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2017

Filmul ne oferă ocazia să îi cunoaștem pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, patru dintre primii medici romi care își asumă etnia fără ocolișuri. Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipei și a unui public numeros.

Ana Ciutu, co-realizatoare: „Deși pentru mulți poate părea ireal, suntem contemporanii apariției primei generații de medici romi. Fenomenul este fără precedent în România iar în spatele lui se află povești individuale, oameni și eforturile lor. În 2015, aceste povești au devenit subiectul filmului SĂ NU MOR ÎN VIS.”

În spitalele din România găsim cel mai adesea povești fără speranță, dar, cu puțin noroc, tot acolo îi găsim și pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, medicii romi care au ales să învețe o viață întreagă să îi vindece pe ceilalți.

Ei au visat să devină medici și au făcut toate eforturile să își împlinească visul. Rezultatele lor i-au calificat să devină bursieri Roma Health Scholarship Program, program academic care a susținut peste 600 de studenți și elevi romi din 2008 până în prezent.

 În 2015, i-am cunoscut la Iași pe Alina Călin și Sorin Lăcătuș. Alina era medic rezident iar Sorin era încă student. Am descoperit două personaje foarte puternice și am decis că ne vom întoarce. Anul următor am întâlnit alți doi medici romi, pe Carmen Boroghină și Daniel Stanciu. La finalul anului 2016 aveam portretele unor oameni pe care îi admiram foarte mult, dar ne dădeam seama că povestea este mult mai complexă. Nu ne puteam opri acolo, aveam doar un început. În 2017 am călătorit prin țară, am aflat o mulțime de povești ale romilor despre sănătate și le-am adunat într-o colecție de istorie orală autentică. Acum filmul este gata! – Anelise Sălan, realizatoare

După trei ani de documentare, pot fi numărate mai bine de 50 de zile de filmare și peste 100 de ore de material video. Dar ceea ce contează cu adevărat nu este măsurabil. În urma orelor petrecute la montaj, a rămas povestea care dă voce persoanelor pe care rar le întreabă cineva de sănătate.

Pentru multe dintre aceste persoane, numai drumul de acasă până la școală sau până la cel mai apropiat medic înseamnă mai mult de o oră prin frig, noroi, ghețuș sau arșiță. În ciuda dificultăților, chiar și în cele mai izolate dintre comunități trăiesc oameni care fac tot ce le stă în putință să fie mai bine.

Filmul documentar SĂ NU MOR ÎN VIS este o producție Active Watch, realizată de Anelise Sălan și Ana Ciutu cu sprijinul Open Society Foundations și al ArtKlub. Procesul de documentare a început în anul 2015 și a continuat pâna la mijlocul anului 2017 în cadrul programului de burse Roma Health Scholarship Program.

Foto: SĂ NU MOR ÎN VIS – facebook

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.