SĂ NU MOR ÎN VIS – poveste romă despre sănătate
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-nu-mor-in-vis-poveste-roma-despre-sanatate/

ActiveWatch a prezentat la Bucureşti, în avanpremieră, filmul SĂ NU MOR ÎN VIS, o călătorie documentară care recuperează istoria romă despre sănătate din perspectiva subiectivă a peste douăzeci de povestitori veritabili.

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2017

Filmul ne oferă ocazia să îi cunoaștem pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, patru dintre primii medici romi care își asumă etnia fără ocolișuri. Proiecția a avut loc la Cinema Muzeul Țăranului, în prezența echipei și a unui public numeros.

Ana Ciutu, co-realizatoare: „Deși pentru mulți poate părea ireal, suntem contemporanii apariției primei generații de medici romi. Fenomenul este fără precedent în România iar în spatele lui se află povești individuale, oameni și eforturile lor. În 2015, aceste povești au devenit subiectul filmului SĂ NU MOR ÎN VIS.”

În spitalele din România găsim cel mai adesea povești fără speranță, dar, cu puțin noroc, tot acolo îi găsim și pe Alina, Carmen, Daniel și Sorin, medicii romi care au ales să învețe o viață întreagă să îi vindece pe ceilalți.

Ei au visat să devină medici și au făcut toate eforturile să își împlinească visul. Rezultatele lor i-au calificat să devină bursieri Roma Health Scholarship Program, program academic care a susținut peste 600 de studenți și elevi romi din 2008 până în prezent.

 În 2015, i-am cunoscut la Iași pe Alina Călin și Sorin Lăcătuș. Alina era medic rezident iar Sorin era încă student. Am descoperit două personaje foarte puternice și am decis că ne vom întoarce. Anul următor am întâlnit alți doi medici romi, pe Carmen Boroghină și Daniel Stanciu. La finalul anului 2016 aveam portretele unor oameni pe care îi admiram foarte mult, dar ne dădeam seama că povestea este mult mai complexă. Nu ne puteam opri acolo, aveam doar un început. În 2017 am călătorit prin țară, am aflat o mulțime de povești ale romilor despre sănătate și le-am adunat într-o colecție de istorie orală autentică. Acum filmul este gata! – Anelise Sălan, realizatoare

După trei ani de documentare, pot fi numărate mai bine de 50 de zile de filmare și peste 100 de ore de material video. Dar ceea ce contează cu adevărat nu este măsurabil. În urma orelor petrecute la montaj, a rămas povestea care dă voce persoanelor pe care rar le întreabă cineva de sănătate.

Pentru multe dintre aceste persoane, numai drumul de acasă până la școală sau până la cel mai apropiat medic înseamnă mai mult de o oră prin frig, noroi, ghețuș sau arșiță. În ciuda dificultăților, chiar și în cele mai izolate dintre comunități trăiesc oameni care fac tot ce le stă în putință să fie mai bine.

Filmul documentar SĂ NU MOR ÎN VIS este o producție Active Watch, realizată de Anelise Sălan și Ana Ciutu cu sprijinul Open Society Foundations și al ArtKlub. Procesul de documentare a început în anul 2015 și a continuat pâna la mijlocul anului 2017 în cadrul programului de burse Roma Health Scholarship Program.

Foto: SĂ NU MOR ÎN VIS – facebook

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.