„Să nu ucizi”, premieră mondială la Festivalul de Film de la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-nu-ucizi-premiera-mondiala-la-festivalul-de-film-de-la-varsovia/

„Să nu ucizi”, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru,a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Varşovia. Aflat la cea de-a 34-a ediţie, festivalul se desfăsoară în perioada 12-21 octombrie 2018 în capitala Poloniei, premiera mondială a filmului având loc pe 15 octombrie. 

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2018

„Filmul spune o poveste în care mulți oameni se vor regăsi,” mărturisesc regizorii.

La doi ani de la succesul scurtmetrajului „4.15 PM Sfârşitul lumii”, nominalizat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, regizorii Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru își marchează debutul în lungmetraj cu un film inspirat dintr-un scandal mediatic carea cutremuratsistemul medical din România.

Dramă cu accente thriller, „Să nu ucizi” abordează tema incomodă a compromisului moral şi a prețului pe care îl plătim în fața propriei conștiințe.

„Am crescut în comunism şi ni se spunea tot timpul să tăcem, să nu ne spunem părerea pentru că deranjăm. Am crezut că asta o săse schimbe în timp. Dar în 2018 auzim acelaşi lucru: «Taci, nu e treaba ta, lasă-i pe alţii să se implice!».

Filmul nostru este povestea unui medic căruia îi pasă şi care se implică. Este un medic care are curajul să spună că sistemul este corupt”,sunt de părereregizorii Gabi Virginia Şarga și Cătălin Rotaru.

„Să nu ucizi” spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios,pe carepierderea unui pacient,în urma unei intervenţii de rutină,îl determină să pornească o luptăsolitară împotriva sistemului, riscându-șifamilia şi carierapentru a descoperi adevărul.

Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Este un film în care, probabil, mulţi se vor recunoaște, pentru că toţi am fost în viaţă eroi pentru cinci minute. Din păcate, doar pentru cinci minute.

Filmul este un debut şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu, care joacă rolul principal, producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon, precum şi alți membri ai echipei se aflăcu toţiila primul lungmetraj din carieră.

„«Să nu ucizi»spune o poveste actuală, dar mai alesesențială pentru noi ca indivizi, ca societate. Nu te poate lăsa indiferent. Este un film care teconfruntă aproape frontalcu alegerile pe care le faci, cu propria conștiință. Te obligă să te uiți în oglindă şi să te întrebi: eu ce aș fi făcut?”,spune producătorul Adina Sădeanu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, „Să nu ucizi”a fost filmat în 21 de zile, fiind, după cum mărturisesc cei doi regizori, „un tur de forţă, în care întreaga echipă a trecut prin toate stările, asemenea personajului principal, medicul Cristian Badea”.

Din distribuţie fac parte: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Carmen Florescu, Virgil Aioanei, Codin Maticiuc.

Premiera filmului va avea loc în februarie 2019.

Foto: Să nu ucizi – facebook

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.