„Să nu ucizi”, premieră mondială la Festivalul de Film de la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sa-nu-ucizi-premiera-mondiala-la-festivalul-de-film-de-la-varsovia/

„Să nu ucizi”, filmul de debut al regizorilor Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru,a fost selectat în competiţia oficială a Festivalului de Film de la Varşovia. Aflat la cea de-a 34-a ediţie, festivalul se desfăsoară în perioada 12-21 octombrie 2018 în capitala Poloniei, premiera mondială a filmului având loc pe 15 octombrie. 

Un articol de Petre Ivan|29 septembrie 2018

„Filmul spune o poveste în care mulți oameni se vor regăsi,” mărturisesc regizorii.

La doi ani de la succesul scurtmetrajului „4.15 PM Sfârşitul lumii”, nominalizat în competiția oficială a Festivalului de la Cannes, regizorii Gabi Virginia Şarga şi Cătălin Rotaru își marchează debutul în lungmetraj cu un film inspirat dintr-un scandal mediatic carea cutremuratsistemul medical din România.

Dramă cu accente thriller, „Să nu ucizi” abordează tema incomodă a compromisului moral şi a prețului pe care îl plătim în fața propriei conștiințe.

„Am crescut în comunism şi ni se spunea tot timpul să tăcem, să nu ne spunem părerea pentru că deranjăm. Am crezut că asta o săse schimbe în timp. Dar în 2018 auzim acelaşi lucru: «Taci, nu e treaba ta, lasă-i pe alţii să se implice!».

Filmul nostru este povestea unui medic căruia îi pasă şi care se implică. Este un medic care are curajul să spună că sistemul este corupt”,sunt de părereregizorii Gabi Virginia Şarga și Cătălin Rotaru.

„Să nu ucizi” spune povestea lui Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios,pe carepierderea unui pacient,în urma unei intervenţii de rutină,îl determină să pornească o luptăsolitară împotriva sistemului, riscându-șifamilia şi carierapentru a descoperi adevărul.

Regizorii mărturisesc că este povestea unui Don Quijote care se luptă cu faţa umană a unui sistem care există pentru că noi îl acceptăm prin toate acțiunile noastre de zi cu zi. Este un film în care, probabil, mulţi se vor recunoaște, pentru că toţi am fost în viaţă eroi pentru cinci minute. Din păcate, doar pentru cinci minute.

Filmul este un debut şi pentru o mare parte din cei ce au participat la realizarea lui: actorul Alexandru Suciu, care joacă rolul principal, producătoarea Adina Sădeanu, directorul de imagine Tudor Platon, precum şi alți membri ai echipei se aflăcu toţiila primul lungmetraj din carieră.

„«Să nu ucizi»spune o poveste actuală, dar mai alesesențială pentru noi ca indivizi, ca societate. Nu te poate lăsa indiferent. Este un film care teconfruntă aproape frontalcu alegerile pe care le faci, cu propria conștiință. Te obligă să te uiți în oglindă şi să te întrebi: eu ce aș fi făcut?”,spune producătorul Adina Sădeanu.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, „Să nu ucizi”a fost filmat în 21 de zile, fiind, după cum mărturisesc cei doi regizori, „un tur de forţă, în care întreaga echipă a trecut prin toate stările, asemenea personajului principal, medicul Cristian Badea”.

Din distribuţie fac parte: Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Carmen Florescu, Virgil Aioanei, Codin Maticiuc.

Premiera filmului va avea loc în februarie 2019.

Foto: Să nu ucizi – facebook

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.

29
/06
/15

Ben Affleck și Matt Damon sunt pregătiţi să facă un film desprel Chuck Blazer și scandalul FIFA, scrie prosoccertalk.nbcsports.com. The Hollywood Reporter precizează că Affleck se va fi alătura prietenului său, Damon, ca producători ai companiei Warner Bros, care a câștigat în războiul pe dreptul de autor pentru cartea lui Ken Basinger, "Houses of Deceit", ce oferă detalii despre corupția din FIFA.

28
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Nominalizată la Premiile Academiei Europene de Film şi la Premiile Cesar, excentrica animaţie franceză „Jack şi mecanica inimii”, de Mathias Malzieu şi Stephane Berla, care a deschis cea de-a doua ediţie anime’st Braşov (25-28 iunie), este un romance muzical cu influenţe steampunk.

27
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Ce au în comun nişte oi dornice de emancipare şi aventură, trolii din cutie consideraţi, pe nedrept, monştri şi mai multe ouă tari cu înclinaţii mafiote? Toţi sunt personajele din trei filme prezentate în cea de-a doua zi a anim’est-ului braşovean (25-28 iunie).