Sala Mare a Teatrului EXCELSIOR va purta numele maestrului Ion Lucian
https://www.ziarulmetropolis.ro/sala-mare-a-teatrului-excelsior-va-purta-numele-maestrului-ion-lucian/

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentaţie specială a spectacolului Cocoşelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială şi regizorală a maestrului Ion Lucian.

Un articol de Petre Ivan|20 noiembrie 2017

Fondat la 1 aprilie 1990, Teatrul EXCELSIOR a început să își desfășoare activitatea în actualul sediu abia începând din anul 2011, când, după îndelungatele eforturi ale maestrului Ion Lucian, trupa Teatrului EXCELSIOR primea în folosință un spaţiu nou, cu o suprafaţă de aproximativ 600 metri pătraţi și o capacitate a sălii de spectacol de 180 de locuri, devenind astfel, după 20 de ani, un teatru cu identitate proprie, construit conform exigențelor moderne și dotat cu două spații de joc.

Începând cu data de 23 noiembrie 2017, sala de la etajul 1 a Teatrului, denumită până acum generic „Sala Mare”, va purta numele lui Ion Lucian, cel care timp de 22 de ani a depus eforturi considerabile pentru ca EXCELSIOR să aibă propria casă și să devină un reper în rândul instituțiilor de cultură dedicate publicului tânăr. Mai mult decât un gest simbolic de reverență dedicat patronului spiritual al Teatrului EXCELSIOR – inaugurarea Sălii Ion Lucian reprezintă un gest necesar de reafirmare a misiunii instituției.

Sala Mare a Teatrului Excelsior

Dezideratul lui Ion Lucian a fost acela de a crea un teatru care să le ofere tinerilor săi spectatori bucuria de a visa și de a asculta povești. Urmând îndeaproape și continuând să dezvolte acest proiect, Teatrul EXCELSIOR este în prezent singura instituție de profil care își dedică activitatea copiilor și adolescenților – două categorii de public pentru care teatrul poate deveni, pe termen lung, o experiență formatoare și modelatoare. „Copiii care nu merg la teatru şi nu văd teatru n-o să vină nici tineri la teatru şi nici adulţi”, spunea cu convingere Ion Lucian, artistul care a scris prima filă din istoria Excelsior.

La cea de-a 25-a aniversare a teatrului EXCELSOR, Adrian Găzdaru, actualul manager al Teatrului EXCELSIOR, îi aducea un omagiu directorului fondator: „Un om care a iubit la fel de mult teatrul, aşa cum a iubit copiii, un om care s-a străduit să aducă un strop de bucurie şi de lumină în ochii lor şi să-i înveţe să râdă către soare”.

În cea de-a doua parte a evenimentului din data de 23 noiembrie, actorii Teatrului EXCELSIOR vor prezenta spectacolul Cocoșelul neascultător, o poveste scrisă și pusă în scenă acum mai bine de o jumătate de secol de maestrul Ion Lucian. Montată cu succes în numeroase teatre din țară și de peste hotare, producția face parte din repertoriul Teatrului EXCELSIOR încă de la înființare.

La evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian vor participa personalități din lumea cultural-artistică – actori, regizori și muzicieni care au colaborat îndeaproape cu Ion Lucian, de-a lungul carierei sale.

Foto: Ion Lucian – facebook

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.