Sala Radio sărbătorește Ziua Francofoniei printr-un concert extraordinar
https://www.ziarulmetropolis.ro/sala-radio-sarbatoreste-ziua-francofoniei-printr-un-concert-extraordinar/

Joi, 21 martie, începând cu ora 19:00, la Sala Radio vor participa la evenimentul dedicat Zilei Francofoniei, violonistul Gabriel Croitoru şi dirijorul principal al Orchestrei Naţionale Radio, Tiberiu Soare.

Un articol de Andrada Văsii|18 martie 2013

Sala Radio va sărbători Gala Francofoniei, un concert-eveniment susţinut de Orchestra Naţională Radio joi, 21 martie (19.00).

În acest an, se împlinesc 20 de ani de la aderarea ţării noastre la francofonia instituţională (iniţial Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei, transformată, în 1998, în Organizaţia Internaţională a Francofoniei – OIF). Existenţa unei frumoase legături culturale între România şi Franţa, marcate mereu în istoria modernă printr-o tradiţie francofonă şi francofilă este aniversată în mod special.

Două nume mari ale scenei muzicale româneşti care nu mai au nevoie de nici o prezentare sunt legate de acest eveniment: Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrei Naţionale Radio şi violonistul Gabriel Croitoru, a cărui carieră înseamnă peste o mie de apariţii în ţară şi străinătate, alături de reputaţi dirijori. Gabriel Croitoru interpretează pe una dintre viorile « bijuterie », de patrimoniu internaţional: Guarneri del Gesu, datată 1731, pe care a cântat şi George Enescu.

Conceput pentru a ilustra legăturile între creaţia muzicală românească şi cea franceză, programul serii reuneşte două lucrări extrem de apreciate: cea dintâi îi aparţine compozitorului francez Édouard Lalo – Simfonia spaniolă în re minor pentru vioară şi orchestră, iar cea de-a doua marelui Enescu – Simfonia I în mi bemol major.

Legătura dintre violonistul Gabriel Croitoru şi Simfonia spaniolă a lui Lalo este una deosebită. Lalo şi-a dedicat lucrarea unuia dintre cei mari violonişti ai tuturor timpurilor: spaniolul Pablo Saraste. Printre distincţiile internaţionale obținute de Gabriel Croitoru se numără Premiul I la Concursul Internaţional de vioară Pablo Sarasate (Spania – 1991), unde a obţinut şi Premiul pentru cea mai bună Interpretare a unei lucrări de Sarasate. Gabriel Croitoru a înregistrat şi Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, ceea ce constituie o premieră mondială.

Supranumită „Eroica enesciană”, Simfonia I a lui Enescu, prezentată în primă audiţie la Paris, în 1906, a rămas cea mai cunoscută partitură a sa, după cele două Rapsodii române, fiind cântată în întreaga lume.

Pentru alte informaţii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor şi Corurilor Radio vă rugăm să consultaţi site-ul orchestre.srr.ro.

 

Foto credit: Constantin Barbu

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.