Sales gosses / Copii răi, de Mihaela Michailov, se joacă în Franţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/sales-gosses-copii-rai-de-mihaela-michailov-se-joaca-in-franta/

De Ziua Naţională a României, Teatrul Naţional din Timişoara duce dramaturgia românească în Franţa. Este vorba de o coproducţie româno-franceză deosebită, Sales gosses / Copii răi de Mihaela Michailov, piesa fiind inspirată de un caz real.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2015

Spectacolul, care se joacă în limba franceză, cu premiera pe 1 decembrie, este o coproducție între Centre Dramatique National (CDN) Théâtre de la Manufacture din Nancy și Teatrul Național din Timișoara. Sales gosses

Este, practic, o nouă formulă prin care Teatrul Național din Timișoara, asumând-și coproducerea acestui spectacol alături de teatrul francez, susține dramaturgia contemporană românească.

Spectacolul, semnat de regizorul francez Michel Didym, îi are în distribuție pe Alexandra Castellon, Philippe Thibault / Jérôme Boivin și Jérémy Ferry.

Piesa Mihaelei Michailov vorbește despre copii, dar nu li se adresează exclusiv lor, dimpotrivă. Sales gosses / Copii răi are ca punct de pornire povestea adevărată a unei eleve ținute în clasă cu mâinile legate la spate, ca pedeapsă.

Întrebările pe care le ridică acest spectacol îi privește pe copii, profesori și părinți, deopotrivă. Educație, competiție, autoritate, violență, democrație, familie, toate acestea sunt teme puse în discuție, nu formal ci, așa cum ne-au obișnuit textele Mihaelei Michailov, în mod direct și cu mult mai implicat.

Spectacolul va avea o serie de trei reprezentații și la Timișoara, în primăvara anului viitor.

Foto: Sales gosses / Copii răi

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

13
/05
/22

Într-o mobilizare fără precent, foarte multe muzee, entități culturale, dar și spații neconvenționale din România au pregătit pentru vizitatori peste 210 evenimente, expoziții și activări pe 14 mai, la Noapea Muzeelor.

12
/05
/22

Pe 15 mai, de la ora 19:00, la Teatru³, va avea loc premiera spectacolului „Oameni singuratici”, un proiect al Teatrului Național Iași, realizat în coproducție cu FaPt - Fabrica de Artă și Producție Teatrală și Centrul Cultural German Iași / Deutsches Kulturzentrum Iași; o adaptare după piesa omonimă a lui Gerhart Hauptmann (laureat al Premiului Nobel pentru Literatură), tradusă de Paul B. Marian, montată pe scena ieșeană de Florin Caracala.

12
/05
/22

Un nou concept de eveniment cultural, dedicat în premieră absolută segmentului de vârstă 0 - 3 ani, a epuizat deja biletele pentru prima serie de 4 spectacole, pusă în vânzare de organizatorul Opera Comică pentru Copii. “Bubu și Anotimpurile” este un concept creativ semnat Andreea Soare și Irina Furdui și constituie primul spectacol senzorial și muzical adresat bebelușilor. Reprezentații suplimentare au fost deja programate pentru 27, 28 mai și 4, 5 iunie.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

Compania de dans Jean-Claude Gallotta vine pentru prima dată în România, la cea de-a XXII-a ediție a Întâlnirilor JTI. „My Ladies Rock”, în coregrafia lui Jean-Claude Gallotta va fi prezentat în premieră pentru publicul român la București, pe 30 iunie, ora 20:00, la Teatrul Național București, sala Ion Caramitru. Spectacolul va fi prezentat și în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), pe 2 iulie, ora 17:00 și pe 3 iulie, ora 19:00 la sala Eugenio Barba din Sibiu.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.