Sales gosses / Copii răi, de Mihaela Michailov, se joacă în Franţa
https://www.ziarulmetropolis.ro/sales-gosses-copii-rai-de-mihaela-michailov-se-joaca-in-franta/

De Ziua Naţională a României, Teatrul Naţional din Timişoara duce dramaturgia românească în Franţa. Este vorba de o coproducţie româno-franceză deosebită, Sales gosses / Copii răi de Mihaela Michailov, piesa fiind inspirată de un caz real.

Un articol de Petre Ivan|1 decembrie 2015

Spectacolul, care se joacă în limba franceză, cu premiera pe 1 decembrie, este o coproducție între Centre Dramatique National (CDN) Théâtre de la Manufacture din Nancy și Teatrul Național din Timișoara. Sales gosses

Este, practic, o nouă formulă prin care Teatrul Național din Timișoara, asumând-și coproducerea acestui spectacol alături de teatrul francez, susține dramaturgia contemporană românească.

Spectacolul, semnat de regizorul francez Michel Didym, îi are în distribuție pe Alexandra Castellon, Philippe Thibault / Jérôme Boivin și Jérémy Ferry.

Piesa Mihaelei Michailov vorbește despre copii, dar nu li se adresează exclusiv lor, dimpotrivă. Sales gosses / Copii răi are ca punct de pornire povestea adevărată a unei eleve ținute în clasă cu mâinile legate la spate, ca pedeapsă.

Întrebările pe care le ridică acest spectacol îi privește pe copii, profesori și părinți, deopotrivă. Educație, competiție, autoritate, violență, democrație, familie, toate acestea sunt teme puse în discuție, nu formal ci, așa cum ne-au obișnuit textele Mihaelei Michailov, în mod direct și cu mult mai implicat.

Spectacolul va avea o serie de trei reprezentații și la Timișoara, în primăvara anului viitor.

Foto: Sales gosses / Copii răi

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.