Săli arhipline și public entuziast la Athenaeum Summer Festival – primul festival organizat de Filarmonica ”George Enescu”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-arhipline-si-public-entuziast-la-athenaeum-summer-festival-primul-festival-organizat-de-filarmonica-george-enescu/

Miercuri, 7 iulie, în Sala Mare a Ateneului s-a încheiat prima ediţie a Athenaeum Summer Festival – un concept inovator şi modern ce a avut ca scop atragerea unei noi categorii de public dar şi fidelizarea celui deja existent printr-o serie de evenimente speciale care s-au bucurat un public numeros. Ultima seara de festival a adus în atenţia spectatorilor un eveniment special – concertul Athenaeum Wind Orchestra, dirijată de Adrian Petrescu, alături de solistul Daniel Crespo – trompetă.

Un articol de Petre Ivan|7 iulie 2022

„Athenaeum Summer Festival este un festival care are două paliere distincte: unul este de a asocia clădirea Ateneului de Instituția Filarmonicii ”George Enescu, iar al doilea este publicul nou care poate nu a descoperit încă Filarmonica ”George Enescu” și obiectul activității sale. Oamenii vor descoperi că muzica este și pentru ei, că muzica este într-adevăr pentru toți. Este un pas pe care noi îl facem mai departe pentru publicul bucureștean și-I așteptăm cu drag.” – Marin Cazacu, Director General Filarmonica ”George Enescu”.

Prima ediție a festivalului s-a bucurat de un real succes și a reunit pe scena Ateneului Român alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”George Enescu” o serie de artiști de renume international. În cele 5 zile de festival publicul spectator a avut parte de un regal musical:

Ziua 1 – Concert simfonic al Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul bulgar Emil Tabakov, cu violonistul italian Vikram Sedona  în calitate de solist.
https://www.youtube.com/watch?v=jdds-AUQKhQ&ab_channel=FilarmonicaGeorgeEnescu

Ziua 2 – Concert pentru refugiații din Ucraina, cu soliști ai Orchestrei simfonice a Filarmonicii „George Enescu”: cvintetul de alamă, cvintetul de suflători de lemn  și  cvintetul de coarde. Violonista Natalia Pancec și pianista Adriana Toacsen  au interpretat Melodie de Myroslav Skoryk.
https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=ixTHZvOZ088&ab_channel=FilarmonicaGeorgeEnescu

Ziua 3 – Corul Academic al Filarmonicii „George Enescu”, coordonat de  Iosif Ion Prunner, alături de soliștii Celia Costea (soprană), Hector Lopez (tenor), Maria Bîldea (harpă) și Andrei Licareț, la pian au prezentat lucrări cunoscute semnate de Giuseppe Verdi, Alberto Ginastera,  Astor Piazzolla, Francis Poulenc, Ennio Morricone, Vangelis, Gabriel Fauré, Ariel Ramirez.
https://www.youtube.com/watch?v=bp3ju7G4IwE&ab_channel=FilarmonicaGeorgeEnescu

Ziua 4 – Athenaeum String Orchestra, condusă de dirijorul Tiberiu Soare, şi violonistul ceh Josef Špaček au adus în fața publicului celebrul ciclu, cu mare priză la public, Anotimpurile de Antonio Vivaldi, alături de nu mai puțin faimoasa Suita Carmen de Bizet/ Şcedrin.
https://www.youtube.com/watch?v=yzfP8BG2Ug0&ab_channel=FilarmonicaGeorgeEnescu

Athenaeum Summer Festival a debutat anul acesta la inițiativa domnului Marin Cazacu Director General al Filarmonicii ”George Enescu” din dorința de a crea noi punți de comunicare a muzicii către un public divers. Aflat la prima ediție, festivalul și-a atins scopul și s-a bucurat de un imens succes și promite că va deveni un eveniment anual de extremă importanță pentru lumea muzicală.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.

21
/07
/22

Cea de-a IV-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland va avea loc în perioada 22-31 iulie 2022 și continuă să aducă în atenția publicului, ca destinații culturale, orașele Brașov și Sighișoara, dar și câteva sate pitorești din Transilvania, unele dintre ele aparținând patrimoniului universal celebrat la nivel internațional: Prejmer, Hălchiu, Criț, Meșendorf, Viscri și Prod.

20
/07
/22

În perioada 20-22 iulie, se va desfășura pe coasta dalmată un festival original organizat și girat artistic de celebrul tenor, dirijor și compozitor de origine argentiniană José Cura, cu aportul a numeroși muzicieni români, mai precis Orchestra Metropolitană București și Corul artiștilor Operei Naționale București.

18
/07
/22

Peste 272.000 de participanți au celebrat muzica pe domeniul Castelului Banffy, la cea mai mare ediție din istoria festivalului