Săli pline în mijlocul verii la „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-pline-in-mijlocul-verii-la-marile-serate-muzicale-ale-bucurestiului/

Timp de patru seri, în mijlocul verii, capitala României a devenit capitala muzicii clasice cu prilejul primei ediţii a Festivalului Internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2015

Evenimentul a reunit artiști consacrați din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România), fiind moderat de regizorul Cristian Mihăilescu.

Măiestria muzicienilor, precum și repertoriul atent selecționat, cu piese celebre, rar auzite pe scenele românești, au contribuit la încântarea publicului, care a revenit în fiecare seară în sala de concert.

Cele patru serate muzicale au inclus lucrări ale compozitorilor Alexander Borodin, Bohuslav Martinú, Johannes Brahms și Marile serate muzicale Franz Schubert (prima seară), Carl Maria von Weber (Piatigorski), Anton Rubinstein, Dmitri Şostakovici, Mihail Ivanovics Glinka, Niccolo Paganini, Giuseppe Tartini, Ludwig van Beethoven și Gustav Mahler (a doua seară), Franz Schubert, Serghei Rahmaninov și Robert Schumann (a treia seară) și Claude Debussy, Frédéric Chopin și Antonín Dvořák (a patra seară).

Să organizăm un eveniment cultural amplu în perioada din an când stagiunile s-au încheiat și atât instituțiile, cât și publicul sunt în vacanță, a Marile serate muzicale fost o provocare căreia i-am dat curs cu entuziasm. Spre marea mea bucurie, același entuziasm l-am regăsit și în rândul publicului bucureștean, prezent seară de seară în sala de concert. Această performanță nu face decât să ne susțină în demersul nostru de a transforma <<Marile serate muzicale ale Bucureștiului>> într-un eveniment cu tradiție în capitală. –  Anton Niculescu, directorul Festivalului Internațional „Marile serate muzicale ale Bucureștiului”.

Evenimentul, organizat de Fundația Euterpe, în parteneriat cu Teatrul Odeon, a fost coordonat de renumitul violoncelist român Anton Niculescu, solist concertist cu o vastă carieră la Scala din Milano, și a beneficiat de sprijnul Primãriei Municipiului București.

Foto: Marile serate muzicale ale Bucureştiului – odeon.ro

28
/06
/21

Pe 2 iulie, de la ora 20, în Parcul Coloanei fără sfârşit din Târgu Jiu va poposi recitalul Vioara lui Enescu, eveniment ce va aduce în faţa publicului un exemplu unic de generozitate artistică. Gabriel Croitoru şi legendara vioară Guarneri del Gesù pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflat în patrimoniul Muzeului Național “George Enescu”) străbat România alături de pianistul Horia Mihail, aducând muzica aproape de comunităţi dintre cele mai diferite România.

10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).