Săli pline în mijlocul verii la „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-pline-in-mijlocul-verii-la-marile-serate-muzicale-ale-bucurestiului/

Timp de patru seri, în mijlocul verii, capitala României a devenit capitala muzicii clasice cu prilejul primei ediţii a Festivalului Internaţional „Marile serate muzicale ale Bucureştiului”.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2015

Evenimentul a reunit artiști consacrați din 7 țãri: Bruno Canino și Luisa Sello (Italia), Vladimir Mendelssohn (Olanda), Takashi Shimizu și Tetsuro Miyoshi (Japonia), Dominique De Williencourt, Michel Bourdoncle (Franța), Mario Hossen (Bulgaria), Horia Văcărescu (Anglia), Anton Niculescu, Andrei Licareț, Ana-Maria Marian și Marian Movileanu (România), fiind moderat de regizorul Cristian Mihăilescu.

Măiestria muzicienilor, precum și repertoriul atent selecționat, cu piese celebre, rar auzite pe scenele românești, au contribuit la încântarea publicului, care a revenit în fiecare seară în sala de concert.

Cele patru serate muzicale au inclus lucrări ale compozitorilor Alexander Borodin, Bohuslav Martinú, Johannes Brahms și Marile serate muzicale Franz Schubert (prima seară), Carl Maria von Weber (Piatigorski), Anton Rubinstein, Dmitri Şostakovici, Mihail Ivanovics Glinka, Niccolo Paganini, Giuseppe Tartini, Ludwig van Beethoven și Gustav Mahler (a doua seară), Franz Schubert, Serghei Rahmaninov și Robert Schumann (a treia seară) și Claude Debussy, Frédéric Chopin și Antonín Dvořák (a patra seară).

Să organizăm un eveniment cultural amplu în perioada din an când stagiunile s-au încheiat și atât instituțiile, cât și publicul sunt în vacanță, a Marile serate muzicale fost o provocare căreia i-am dat curs cu entuziasm. Spre marea mea bucurie, același entuziasm l-am regăsit și în rândul publicului bucureștean, prezent seară de seară în sala de concert. Această performanță nu face decât să ne susțină în demersul nostru de a transforma <<Marile serate muzicale ale Bucureștiului>> într-un eveniment cu tradiție în capitală. –  Anton Niculescu, directorul Festivalului Internațional „Marile serate muzicale ale Bucureștiului”.

Evenimentul, organizat de Fundația Euterpe, în parteneriat cu Teatrul Odeon, a fost coordonat de renumitul violoncelist român Anton Niculescu, solist concertist cu o vastă carieră la Scala din Milano, și a beneficiat de sprijnul Primãriei Municipiului București.

Foto: Marile serate muzicale ale Bucureştiului – odeon.ro

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

06
/11
/23

În 2023 se aniversează 190 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari compozitori: JOHANNES BRAHMS. Născut la Hamburg, pe 7 mai 1833, Brahms este considerat, alături de Bach și Beethoven, unul dintre cei trei mari „B” ai muzicii clasice: „Cred în Bach – Tatăl, Beethoven – Fiul și Brahms – Duhul Sfânt al muzicii” – spunea marele dirijor german Hans von Bülow.

30
/10
/23

Grupul de rock alternativ Heartbreak Cinema a lansat o piesă cu un mesaj puternic, care nu poate trece pe lângă urechile ascultătorilor. Punk-ul nu a fost creat pentru a fi confortabil, iar „Fuckaholic” demonstrează rădăcinile genului, prin expunerea experiențelor negative ale Mariei Teodora și a colaboratoarei Iris Danciu