Salonul nr. 6, după nuvela lui Cehov, la TVR2
https://www.ziarulmetropolis.ro/salonul-nr-6-dupa-nuvela-lui-cehov-la-tvr2/

În anul în care aniversăm 155 ani de la naşterea scriitorului A. P. Cehov, Casa de producţie TVR propune publicului spectator ecranizarea uneia dintre cele mai cunoscute nuvele ale sale – „Salonul nr. 6”. Dramatizarea, realizată de Vitalie Lupaşcu, are în distribuţie actori de prim rang ai teatrului şi filmului românesc – Dan Aştilean, Răzvan Vasilescu, Mihai Dinvale, Constantin Dinulescu.

Un articol de Petre Ivan|21 aprilie 2015

Pentru regizorul Vitalie Lupașcu „Salonul nr. 6” al lui Cehov este un spațiu subteran, un spațiu extrem, un spațiu în care se coboară, precum se coboară în sine.

 Salonul 6 este o metaforă, o alegorie a condiţiei umane din acele timpuri de sfârșit de secol XIX. Este o creaţie, încă actuală, în care tristețea se îmbină cu umorul și cu ironia amară în satirizarea societății și în revelarea dramatismului unor existențe mediocre. Personajele descoperă adevărul despre propria existenţă, adevăr care le apasă cu atâta intensitate încât autosugestiile, minciunile foarte adânci despre sine se dau la o parte. Se produce atunci o criză existenţială majoră. Momentul de luciditate durează foarte puţin, iar unii nici nu îl iau în seamă decât ca pe un incident care le-a tulburat meteoric confortul şi evoluţia (ascensiunea, cariera, dezvoltarea, credinţa). – Vitalie Lupașcu

Drama se construiește în jurul introvertitului medic Riaghin (Dan Aștilean) și a nebunului lucid Gromov (Răzvan Vasilescu), a cărui viziune clară și tranșantă asupra lumii îl face pe Riaghin să se îndoiască de propriile adevăruri.Salonul nr. 6

Dialogul celor doi, două spiritualități și atitudini completându-se reciproc, dă viață acestei ecranizări: „ Când omul ajunge la maturitate, sau la o conștiință luminată, atunci se simte atras într-o cursă fără voia lui, din care nu mai poate ieși.” spune doctorul. „Vin momente când mă cuprinde setea de viață și atunci mi-e frică să nu înnebunesc.” îi răspunde nebunul internat.

SALONUL NR. 6

de Anton Pavlovici Cehov

Traducerea : Alexei Mateevici

Regia artistică şi scenariu : Vitalie Lupaşcu

DISTRIBUŢIE:

Raghin – Dan Aştilean, Gromov – Răzvan Vasilescu, Hobotov – Gavril Pătru, Nikita – Ion Haiduc, Dariuşca – Natalie Ester, Mihail Avereanovici – Mihai Dinvale, Moiseica – George Lungoci, Nebunul orb – Constantin Dinulescu, Ţăranul fără simţuri – Cristian Toma, Nebunul Funcţionar – Mihai Răducu, Mamă copil – Amalia Ciolan, Primarul – Bogdan – Ghiţulescu, Poetul  (Puşkin)  – Ioana Visalon, Doctorul  tânăr  –  Mihai Răzuş

ECHIPA TV

Organizatori producţie: Sorin Cristea şi Marius Flonta,

Postprocesare sunet: Cornel Ciuleanu,

Editor imagine : Cosmin Găleată,

Scenografie décor : Georgeta Nistor şi Roxana Lungoci,

Scenografie costume : Roxana Lungoci,

Director de imagine platou : Bogdan Marincov,

Directori de imagine teren : Dan Stoian, Marian Oprea, Dan Constantinescu jr.,

Regia de montaj : Cătălin Bălan,Salonul nr. 6

Redactor : Florin Mihailescu – Brăila,

Colorizare : Bogdan Dumitru şi Cornelia Popa,

Producători: Cristina Anton şi Cătălin Mireuţă,

Producator delegat : Dana Andriescu,

Producător coordonator: Demeter Ándrás

Producția SALONUL NR. 6 va fi difuzată în premieră la Televiziunea Română în data de 27 aprilie 2015, de la ora 20.10, la TVR 2 și TVR HD.

În reluare:

TVR 2 – Marți, 28 aprilie, ora 12:10.

TVR HD – Marți, 28 aprilie, ora 14:00.

 „Salonul nr. 6” poate fi văzut şi miercuri, 22 aprilie, ora 20:00, la proiecția în avanpremieră care va avea loc la creart Sala Teatrelli – Adresa: Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Bucureşti.

Foto: Salonul nr. 6 – tvr.ro

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.