Salut voios de pionier – spectacol multimedia, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/salut-voios-de-pionier-spectacol-multimedia-la-sala-radio/

La comemorarea celor 25 ani de la evenimentele din decembrie 1989, CORUL DE COPII RADIO – sub bagheta dirijorului său, VOICU POPESCU – vă invită la un concert-spectacol multimedia cu totul inedit: „SALUT VOIOS DE PIONIER!”

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2014

Salut voios de pionier / Prin evenimentul programat duminică, 7 decembrie (19.00) la Sala Radio, ansamblul va propune un arc peste timp: micii membri ai ansamblului, născuţi după anul 2000, iau contact cu lumea copilăriei aşa cum au trăit-o şi au simţit-o părinţii lor, fenomenul istoric al pionierilor fiind o realitate comunistă care pentru mulţi tineri este doar o poveste.

Mai mult decât un concert, evenimentul este construit ca un spectacol multimedia complex: un repertoriu cuprinzător ce reuneşte 16 cântece pioniereşti, uteciste, de partid şi de patrie este îmbinat cu poezii scrise de copiii din epocă – jocuri/numărători şi colinde laice (din arhiva radio), un montaj de imagini cu ceremonialuri pioniereşti, defilări, spectacole omagiale (din arhiva TVR) şi amintiri din epocă relatate de cei doi prezentatori – actorii Delia Nartea şi Alexandru Conovaru.SALUT VOIOS

Dirijorul Corului, Voicu Popescu, declară despre concertul-spectacol pe care l-a construit:

„Evenimentul este conceput ca un contrapunct între universul ludic şi candid al copilăriei şi cel al tezelor ideologice ale perioadei comuniste. În montajul realizat prin mijloace multimedia se conturează un mozaic menit să readucă în memoria colectiva o pagină de istorie care s-a încheiat în decembrie 1989. Repertoriul ales este unul reprezentativ, reunind unele din cele mai cunoscute cântece de epocă: de drumeţie, de cravată, de steag, de muncă, de patrie, de partid etc.”

Printre piesele din program se numără  titluri ca E roşie cravata mea ca focul, Sînt pionier, Cântec de steag, Şoimii patriei, Cântec pionieresc de excursie etc.

Evenimentul se desfăşoară cu acompaniamentul la pian al Magdalenei Faur, iar aranjamentele muzicale sunt semnate de Ioan Dobrinescu.

Scenariul spectacolului a fost conceput de Valentina Leonte. Concertul se derulează cu participarea unei formaţii de alămuri – membri ai Orchestrei Naţionale Radio – şi percuţie uşoară.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto: Salut voios de pionier – orchestreradio.ro

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

15
/11
/22

Două viori aflate în patrimoniul Muzeului George Enescu, instrumente atinse de magia unuia dintre cei mai însemnaţi interpreți ai secolului XX, compozitorul George Enescu, vor fi văzute și auzite pe 19 noiembrie, la Ateneul Român.

11
/11
/22

A fost numit „cel mai cunoscut bluesman român” și „gringo de România”, însă de fapt eludează multe categorisiri. Un artist self-made, care s-a reinventat de mai multe ori – și pare să nu se oprească încă.

10
/11
/22

Miercuri, 16 noiembrie 2022 (de la 19.00), Sala Radio va fi gazda unui eveniment special: concertul prezentat de Orchestra de Cameră Radio, în parteneriat cu Ambasada Portugaliei la București, este dedicat centenarului scriitorului José Saramago (1922-2010), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1998).

31
/10
/22

Cu ocazia Zilelor Culturii Sinti şi Roma la Bucureşti, Dotschy Reinhardt, Sinteza – descendentă a marei legende de jazz Django Reinhardt, vine sâmbătă, 12 noiembrie 2022, la ARCUB.