Sam Mendes, preşedintele Festivalului de Film de la Venetia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sam-mendes-presedintele-festivalului-de-film-de-la-venetia/

Regizorul britanic Sam Mendes, cunoscut pentru pelicule precum ”Skyfall” şi ”American Beauty”, va prezida juriul celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc între 31 august şi 10 septembrie

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2016

”Vocația lui de om de teatru” și modul lui ”foarte personal” de a face film îl recomandă pe Sam Mendes drept ”un artist deosebit de eficient și de convingător”, a afirmat directorul artistic al Mostrei de la Venetia, Alberto Barbera.

El a știut să ”împace așteptările celor mai exigenți critici și gusturile unui public tot mai larg, care pare să nu aibă frontiere nici în plan geografic, nici din punct de vedere cultural”, a mai spus Barbera.

La rândul său, regizorul de 50 de ani și-a exprimat bucuria pentru că a fost ales să conducă juriul celui mai vechi festival cinematografic din lume, a cărui componență nu a fost anunțată încă.

Laureat al premiului Oscar pentru ”Cel mai bun regizor” în anul 2000, pentru ”American Beauty”, Sam Mendes a afirmat că a avut ”totdeauna o legătură puternică cu Veneția”, unde a lucrat, în perioada studenției, ”timp de trei luni, în cadrul colecției Peggy Guggenheim, în 1984”.

Dar cea mai frumoasă amintire o are — potrivit propriilor cuvinte — de la ediția din 2002 a festivalului de la Veneția, când acolo a fost proiectat lungmetrajul său ”Road to Perdition” (”Drumul pierzaniei”).

Foto: Festivalul de Film de la Venetia – facebook

11
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Chiar dacă îi știam și îmi plăcuse precedentul lungmetraj, „Marussia” (2013), tot m-a luat prin surprindere noul film realizat de Eva Pervolovici, regizoare română stabilită în Franța – documentarul „Delta Bucureștiului” (2020), proiectat în premieră mondială la TIFF.

11
/08
/20

„Acasă”, documentarul de debut al lui Radu Ciorniciuc, a fost distins cu Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj, înmânat de Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, pe scena Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care a avut loc în Piața Unirii, sâmbătă, 8 august.

10
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră în România la TIFF, unde a obţinut marele premiu al secţiunii Zilele Filmului Românesc, documentarul „Acasă” (2020), debutul ca regizor al jurnalistului Radu Ciorniciuc, îi are ca protagonişti pe membrii ultimei familii care a locuit în Delta Văcăreşti înainte de transformarea locului în parc natural.

10
/08
/20

Cele mai bune filme ale ediției și cineaștii momentului au fost aplaudați sâmbătă seară, pe 8 august, la Gala de decernare a premiilor Festivalului Internațional de Film Transilvania, organizată pentru prima dată în istoria festivalului în aer liber, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.

09
/08
/20

"Tot amânam întâlnirea cu Dan Chişu. Recent am reuşit să ne vedem şi mai ales să-i văd ultimul film regizat – ”5 minute”. Ce pot spune despre film? Surpriza a fost neaşteptat de...". Citiţi un text pentru Ziarul Metropolis al scriitorului Vasile Ernu.

07
/08
/20

TVR 1 difuzează sâmbătă, 8 august, de la ora 21.10, filmul „Grăbeşte-te încet“, în regia lui Geo Saizescu. Regăsiţi mai jos un interviu cu actorul Radu Gheorghe, care interpretează în film rolul globe-trotter-ului Bebe Ciupercuţă. Actorul povesteşte cu multă bucurie despre întâlnirea cu marii actori din distribuţia filmului, despre rolul său, dar şi multe lucruri amuzante (cum s-a ales cu o poreclă după acest film, ce dificultăţi i-a creat scena sărutului etc.).

05
/08
/20

CRONICĂ DE FILM Proiectat în premieră la TIFF, „Casa cu păpuşi” (2020), documentarul de debut ca regizor al directorului de imagine Tudor Platon, este portretul tandru al unor femei în vârstă, dar pline de viaţă, care îşi deschid sufletul în faţa aparatului de filmat al tânărului cineast.

03
/08
/20

Parte a secţiunii pe care Festivalul Internaţional de Film Transilvania i-o dedică lui Federico Fellini la 100 de ani de la naştere, expoziţia de fotografie „Lights on! Fellini’s 8 ½”, disponibilă pe parcursul TIFF la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, surprinde momente din timpul realizării marelui film din 1963.

03
/08
/20

Ajuns deja la a treia ediție, festivalul Cinemascop își așteaptă vizitatorii până pe 5 august, în Grădina de vară din Eforie Sud. Aceasta a fost redeschisă în 2018, după o perioadă de 14 ani de abandon, iar localnicii și turiștii au avut ocazia să participe la proiecții de filme europene și alte activități culturale și educative în timpul primelor două ediții.

Pagina 1 din 26712345...102030...Ultima »