Sam Mendes, preşedintele Festivalului de Film de la Venetia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sam-mendes-presedintele-festivalului-de-film-de-la-venetia/

Regizorul britanic Sam Mendes, cunoscut pentru pelicule precum ”Skyfall” şi ”American Beauty”, va prezida juriul celei de-a 73-a ediţii a Festivalului de Film de la Veneţia, care va avea loc între 31 august şi 10 septembrie

Un articol de Petre Ivan|28 aprilie 2016

”Vocația lui de om de teatru” și modul lui ”foarte personal” de a face film îl recomandă pe Sam Mendes drept ”un artist deosebit de eficient și de convingător”, a afirmat directorul artistic al Mostrei de la Venetia, Alberto Barbera.

El a știut să ”împace așteptările celor mai exigenți critici și gusturile unui public tot mai larg, care pare să nu aibă frontiere nici în plan geografic, nici din punct de vedere cultural”, a mai spus Barbera.

La rândul său, regizorul de 50 de ani și-a exprimat bucuria pentru că a fost ales să conducă juriul celui mai vechi festival cinematografic din lume, a cărui componență nu a fost anunțată încă.

Laureat al premiului Oscar pentru ”Cel mai bun regizor” în anul 2000, pentru ”American Beauty”, Sam Mendes a afirmat că a avut ”totdeauna o legătură puternică cu Veneția”, unde a lucrat, în perioada studenției, ”timp de trei luni, în cadrul colecției Peggy Guggenheim, în 1984”.

Dar cea mai frumoasă amintire o are — potrivit propriilor cuvinte — de la ediția din 2002 a festivalului de la Veneția, când acolo a fost proiectat lungmetrajul său ”Road to Perdition” (”Drumul pierzaniei”).

Foto: Festivalul de Film de la Venetia – facebook

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.