Sâmbăta Imperiului Roșu – un maraton de lecturi despre Rusia și dramele istoriei, la Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/sambata-imperiului-rosu-un-maraton-de-lecturi-despre-rusia-si-dramele-istoriei-la-radio-romania-cultural/

Radio România Cultural oferă publicului, sâmbătă, 9 aprilie, un maraton de 9 ore de lecturi care îşi propun o înţelegere a istoriei de la Stalin şi până în zilele actualului conflict din Ucraina.

Un articol de Petre Ivan|4 aprilie 2022

Maratonul intitulat „Sâmbăta Imperiului Roșu”, realizat în parteneriat cu Editura Corint, va începe cu momentul instaurării comunismului și va continua cu momente de referință din trecutul Rusiei cum ar fi bătălia de la Stalingrad, ascensiunea lui Vladimir Putin și opoziția lui Aleksei Navalnîi, până la Crimeea și noul Imperiu Rus.

“Istoria, așa cum nu se face la școală, a devenit o necesitate pentru înțelegerea vremurilor atât de tulburi pe care le trăim, cu atât mai mult cu cât tot ceea ce se întâmplă astăzi pare să aibă un corespondent în deceniile anterioare. Recomand acest maraton în special tinerilor al căror viitor poate depinde de abcesul istoric la care asistăm cu toții”, a declarat Radu Croitoru, managerul Radio România Cultural.

Realizatorii Radio România Cultural vor citi, sâmbătă, 9 aprilie, fragmente dintr-o serie de cărți apărute în colecția Corint Istorie.
Maratonul „Sâmbăta Imperiului Roșu” va începe la ora 9,00 cu volumul ”Conversații cu Stalin” de Milovan Djilas, în lectura Ralucăi Rădulescu și se va încheia, la ora 17,00, cu fragmente din cartea ”Crimeea și Noul Imperiu Rus”, citite de Elena Vădăreanu.

Întregul program al maratonului realizat de Radio România Cultural, în parteneriat cu Editura Corint este următorul:

09,00:  ”Conversații cu Stalin” – Milovan Djilas – Lectura: Raluca Rădulescu
10,00: ”Beria. Mâna dreaptă a lui Stalin” – Amy Knight – Lectura: Cristi Marica
11,00: ”Stalin și poporul rus. Premisele instaurării comunismului” –  George Onișoru – Lectura: George Gilea
12,00: ”În infernul de la Stalingrad” – Reinhold Busch – Lectura: Dana Pitrop
13,00: .,Agent dublu în războiul rece”. Autobiografia lui Oleg Gordievski – Lectura: Adina Dragomir
14,00: ”Putin. Noul țar” – Steven Lee Myers – Lectura: Dan Vasiliu
15,00: ”Navalnîi. Un democrat împotriva autoritarismului” – Jan Matti Dollbaum, Morvan Lallouet, Ben Noble – Lectura: Dan Vasiliu
17,00: ”Crimeea și Noul Imperiu Rus” – Agnia Grigas – Lectura: Elena Vlădăreanu.

11
/05
/22

Miercuri, 18 mai 2022 (de la 19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un concert 100% MOZART, derulat sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK. În 2015, acesta a debutat ca dirijor într-una dintre cele mai cunoscute săli de concerte din lume - Carnegie Hall, New York - cu Messa di Gloria de Puccini, moment urmat de debutul (în 2016) la Teatro San Carlo din Napoli cu Recviemul lui Mozart.

10
/05
/22

Joi, 12 mai și vineri, 13 mai 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului În lumina evocării-George Enescu de Ulpiu Vlad, Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46 de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și Variaţiunile Enigma, op. 36 de Edward Elgar.

05
/05
/22

Peste 100 de tineri muzicieni din 32 de țări s-au înscris la a XVIII-a ediție a Concursului Internațional George Enescu la cele patru secțiuni dedicate: violoncel, vioară, pian și compoziție. Concurenții declarați eligibili prin respectarea condițiilor impuse de regulament vor participa la etapa online. Pentru prima oară în istoria Concursului, concurenții înscriși la vioară, violoncel și pian care vor trece de etapa online vor ajunge direct în Semifinală.

03
/05
/22

Pe 12 și 13 mai, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Valentin Doni, prezintă publicului „În lumina evocării-George Enescu” de Ulpiu Vlad, „Fantezia scoţiană, în mi bemol major, pentru vioară şi orchestră, op. 46” de Max Bruch, cu violonistul Gabriel Croitoru în ipostază solistică, și „Variaţiunile Enigma, op. 36” de Edward Elgar.